Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith
Pár dotazů:
- jak se oceňuje čtyřblok s nátiskem uprostřed (v poměru ke známce s celým nátiskem a 1/4 nátisku)?
- falešné nátisky na čtyřblocích - je to k něčemu? Pár jich mám :-)
- může mít falešný nátisk jen některé rysy falza, tj je více variant falešných nátisků? V mém případě mám zdánlivě korektní lipový list typu II, ovšem P se zdá být přerušené a také S v sirotám ukazuje na falsum. Avšak osa řapíku je na rozdíl od ostatních falz v ose listu.
Obrázky:
Podle katalogu Pofis 2015 cena čtyřbloků s pravým přítiskem na 1/4 známky je : 27q-32q (nejlevnější varianty zoubkování) svěží 90,- s nálepkou 60,- razítkované 210,- ; cena čtyřbloků s pravým přítiskem na celé známce : 27p-32p (nejlevnější varianty zoubkování) svěží 300,- s nálepkou 210,- razítkované 300 korun. Velký článek o legionářských známkách je v časopise Filatelie ročník 1994 č. 5 a 6. Časopisy jsou k dispozici v knihovně na Filaso.cz
Podľa katalógu Pofis, resp. Merkúr tento konkrétny prítisk mal by byť falošný.
Rozpoznávacie znaky
Pravý prítisk: nožky písmena M sú kolmé, písmeno P v "PO" nie je prerušené, driek písmena H a A v "Praha" sú v jednej úrovni, zobáčik čísla 1 je dlhší, horná časť stonky lipového listu je zaoblený.
Falošný prítisk: nožičky písmena M sú šikmé, písmeno P v "PO" je prerušené v hornej časti, driek písmena H a A v "Praha" nie sú v jednej úrovni, zobáčik čísla 1 je kratší, horná časť stonky lipového listu je rovný.
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Ano, je to zřejmé.
Těch "falešných" je v prodeji na Aukru celá řada. Navíc jsem početl ve Filatelii a kolem té falešnosti není úplně jasno - snad je zde i možnost třetí sady razítek a dodatečného doražení Legionářskou obcí, ovšem později, než byly známky vydány.
Nechávám je ve sbírce s označení "Falsum" :-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.