Zaregistrován
6. 7. 2009
Jiz jednou jsem doporucoval na mince Marie Terezie katalog od Miloslava Noveho - tam jsou na vsechny otazky take odpovedi - nezkraceny opis:
MARIA THERESIA DEI GRATIA ROMANORUM IMPERATRIX GERMANIAE HUNGARIAE BOHEMIAE REGINA - ARCHIDUX AUSTRIAE DUX BURGUNDIAE COMES TYROLIS
Marie Terezie, z bozi milosti rimska cisarovna, nemecka, uherska, ceska kralovna - arcivevodkyne Rakouska, vevodkyne Burgundska, hrabenka Tyrol.
Mincmistrem ve Vidni v letech 1765-1774 byl Johann Augustin Cronberg. Ten krizek za letopoctem znamena ze je to mince konvencni meny zavedena patentem r.1754.
Zaregistrován
21. 3. 2010
Díky za rady!!! Toho Nového začnu shánět😉
Zaregistrován
21. 3. 2010
Mám dobře přeloženo z ARCHidux AUSTriae DUX BURgundiae Silesiae a konec je (s tím si nejsem jistý) ve zkratkách M a MO do
Arcivévodkyně rakouská, vévodkyně Burgundská, slezská, markrabě moravský???
Zaregistrován
6. 7. 2009
markrabenka moravska
Zaregistrován
21. 3. 2010
Heh, markrabě je Marchio, ale jak se latinsky píše markraběnka?
Díky
Zaregistrován
6. 7. 2009
Na mincich M.Terezie a treba i Karla VI. je to v plnem zneni stejne: MARCHIO MORAVIAE, cesky se to preklada markrabenka (M.Terezie) nebo markrabe (Karel VI. a dalsi)
Zaregistrován
14. 10. 2008
Zaregistrován
25. 8. 2011
Snažím se rozluštit latinské nápisy na mincích. Ještě mi jich pár zbývá. Pomůžete?
FRANC.IOS.I.D.G.IMP.AVSTR.REX BOH.GAL.ILL.ETC.ET AP.REX HVNG
Franc Ios I. Dei Gratiae Imperator Austnae Rex Bohemiae Galiciae ??? Etcetera Et ??? Rex Hunganae
František Josef I. z boží milosti rakouský císař, král český haličský ??? atd. a ??? král uherský
Co je to ILL a AP?
Dále by mě zajímalo co je:
VIRIBVS VNITIS
??? jednota
Díky
http://aukce.comli.com - vyhledávač aukčních položek
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.