Moderátoři: smith
Zaregistrován
9. 7. 2006
Chcela by som sa spýtať Vás, odborníkov, či je dobré lakovať mince. Dostalo sa mi do rúk pár mincí, ktoré sú lakované, a pri niektorých som mala pocit že lak čiastočne rozpúšťa kov a mince boli (napadá má len jeden výraz) "rozteklé "😮)
Mám ho odstrániť? Ak áno, ako? Stačí obyčajné rozpúšťadlo, alebo ma hneď označíte za barbara a odporučíte mi niečo špeciálne?
Zaregistrován
25. 7. 2006
Podobne jako u cisteni minci mohou byt nazory na lakovani ruzne. Muj subjektivni nazor je necistit a nelakovat, tj. zasahovat do mince co nejmene.
Odtraneni laku muze byt obtizne (zalezi na druhu laku) a muze minci poskodit. Osobne radeji lakovanou minci prodam a koupim si nelakovanou. Vycistene a lakovane mince povazuji za mene hodnotne, poskozene az znehodnocene.
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
28. 5. 2007
A co ak su mince (nie od lakovania) az takmer cierne, skoro necitatelne, ani vtedy neodporucas precistit? Co ked maju taku zelenu"pliesen", alebo cervenkasty nadych?
Zaregistrován
9. 7. 2006
Mala som take RU grose... ale to vyzaralo ako smola, no skusala som to z jednej minci odstranit vselicim, a nic... smola ostala a tam kde boli zvysky patiny mi ostala vylestena minca. tak to slo rovno do kosa. Ale mam viac takych zasmolenych minci, no uz to neodstranujem. Ale prisla som na to ako krasne vycistit hlinik. Raz mi padol 50 haliernik do fixinely, lezal tam asi 2 hodiny. Potom som ho umyla a prebehla gumou, a krasne sa leskol... Ako novy 😁
Zaregistrován
16. 2. 2007
Numismat patrně mluvil o patině na sbírkových mincích, ty zase o mincích v hodně špatném stavu🙂 To je něco jiného...
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Zaregistrován
16. 2. 2007
Lakování je ještě dobrý proti tomu že jsem zažil že někdo vzal asi 5 kg mincí a zalil je olejem do nějakého kanystru 😆 Což jsem vůbec nepochopil, ale fajn🙂
Normálně vezmeš technický benzín, nebo odlakovač na hadřík a mince vyčistíš...
Lak neschvaluju, nevidím v tom smysl ani důvod. Mince patří do alba a ne do laku.
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Zaregistrován
25. 7. 2006
vestar: Je to tak, jak pise Robbie, samozrejme spinave mince je treba ocistit, ale velmi opatrne a hlavne nelestit.
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
23. 2. 2009
Staří sběratelé kdysi dávno lakovali mince běžně, zvláště ty v pěkné kvalitě, zaponovým lakem. Já osobně je považuji za stejně hodnotné, jako nelakované. Lakovali se zejména mince Zn., Ag.a Sn medajle, jo a na měděné bylo vyhraženo pravé husí sádlo- samozřejmě nesolené, ze začátku se mince s husinou lesknou, to se ale poměrně brzy ztratí ( pokud není mince tak zachovalá, že je v lesku)
Zaregistrován
6. 11. 2008
někdy lakování u mincí zlepšovalo čitelnost horší mince nebo částěčně zabraňovalo další korozi
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
23. 10. 2006
Osobne mince nelakujem,ale mne sa páčia naleštené mince.🙂
No a zabite ma.....🙄
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.