Pěkný excentr.Škoda,že je tak zprohýbaný.To Archypov😃íky za nasměrování.Jak jsem to mohl přehlédnout.Díky.Ale, stejně se nemohu zbavit dojmu,že to není právě správné srovnání.Není to u tebe spíš inkus?Nemohu najít tu diskusi o inkusních ražbách,kterou tu vzpomínal před nedávnem Oliver.Nechci být potížista a otevírat už uzavřené diskuse, jsem jenom zvědavý chlap.
Inkusná razba v mojom prípade to nie je ani náhodou, reverz je v poriadku.
dnešní aukce falešného dukátu Ladislava Pohrobka na aukru mě přiměla k následující otázce .. nemáte někdo tušení, proč vznikla tahle emise poměrně vzácných dukátů z Hermannstadské mincovny, se záměrně vypuštěným českým erbem ? Jedná se o typy Pohl H4 - H7 ... Přidávám fotku ze své sbírky.. Sice trošku vylomený, ale za to pravý .. 😃
Obrázky:
Hmm, ten je veľmi pekný, to malé vylomenie by mne osobne nevadilo. Môj laický názor na tvoju otázku je, že Pohrobkove mince sa všeobecne vyznačujú veľkou variabilitou štítov. Dôvodom môže byť teoreticky to, že mladý Ladislav mal iné záujmy ako sledovať alebo kontrolovať, čo v ktorej mincovni po celom Uhorsku mu dávajú na dukáty. Mimochodom, viem, že existuje typ, kde vypadla aj poľská orlica, teda je tam štvrtený štít len s dvojkrížom a brvnami.
no.. trošku si dovolím oponovat .... každá mince, a zlatá dvojnásob, byla prezentací panovníka, symbolem moci .. atd, atd .... kdejaký vévoda hrnul na mince dopodrobna všechny své tituly a erby .... A Ladislavovi by vypadl jen tak český znak ??? .... ještě u celé ucelené řady ? ... hmm .... pánové ... to se mi dvakrát nezdá .... jo ..na závěr, ta orlice v erbech u Ladislava Pohrobka není polská, ale moravská .... Myslel jsem, jestli se ve vašem uherském prostoru nenachází nějaká zajímavá historická hypotéza .... ale že jen tak zapoměli na českého lva .. to mě jako Čecha fakt uráží :-) :-) :-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.