Moderátoři: Archypov, facctory, smith

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
20. 2. 2013, 21:05

Opisy aj všetko ostatné je v poriadku. Tieto mince sú razené z veľmi nekvalitného striebra, takže sa vôbec nemusí jednať o falzum.
Chápem, mince z tohto obdobia majú svoje čaro. Tento typ so značkou K-R mám 2 kusy a nejako sa neviem rozlúčiť ani s jedným z nich😉

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
20. 2. 2013, 21:06

Díky za komentář.Nemohu tu diskusi o obrácen štítu najít.Pomož. Přidávám asi falzum.Sice dorasované,ale nemohl jsem odolat. Obrázky: ...
ermanarich

Uživatel

Zaregistrován:
18. 2. 2012

Vytvořeno:
20. 2. 2013, 22:11

Přidám taky jeden celkem nedávno získaný Pohrobkův denár (Huszar 654), K-P s křížkem. Stav síce nic moc, ale zaujala mě kombinace - český lev s opisem "Regis Ungarie et cete". Pokud víte k tomuto denáru něco bližšího, budu rád za každou další informaci.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován:
20. 12. 2012

Vytvořeno:
21. 2. 2013, 19:49

Pěkný excentr.Škoda,že je tak zprohýbaný.To Archypov😃íky za nasměrování.Jak jsem to mohl přehlédnout.Díky.Ale, stejně se nemohu zbavit dojmu,že to není právě správné srovnání.Není to u tebe spíš inkus?Nemohu najít tu diskusi o inkusních ražbách,kterou tu vzpomínal před nedávnem Oliver.Nechci být potížista a otevírat už uzavřené diskuse, jsem jenom zvědavý chlap.

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
21. 2. 2013, 19:59

Pěkný excentr.Škoda,že je tak zprohýbaný.To Archypov😃íky za nasměrování.Jak jsem to mohl přehlédnout.Díky.Ale, stejně se nemohu zbavit dojmu,že to není právě správné srovnání.Není to u tebe spíš inkus?Nemohu najít tu diskusi o inkusních ražbách,kterou tu vzpomínal před nedávnem Oliver.Nechci být potížista a otevírat už uzavřené diskuse, jsem jenom zvědavý chlap.

Inkusná razba v mojom prípade to nie je ani náhodou, reverz je v poriadku.

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
21. 2. 2013, 20:10

Neviem, ale nejde tu len o malé nedorozumenie? Tá diskusia bola o prevrátených značkách (ako má aj bertíkov denár), nie o prevrátenom štíte. Žigmundov široký denár má predsa v štíte len brvná a ten môžeš otáčať aj pri 1600 rpm a furt to bude rovnaké 🙂

kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

Vytvořeno:
21. 2. 2013, 20:18

dnešní aukce falešného dukátu Ladislava Pohrobka na aukru mě přiměla k následující otázce .. nemáte někdo tušení, proč vznikla tahle emise poměrně vzácných dukátů z Hermannstadské mincovny, se záměrně vypuštěným českým erbem ? Jedná se o typy Pohl H4 - H7 ... Přidávám fotku ze své sbírky.. Sice trošku vylomený, ale za to pravý .. 😃

Obrázky:

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
21. 2. 2013, 20:41

Hmm, ten je veľmi pekný, to malé vylomenie by mne osobne nevadilo. Môj laický názor na tvoju otázku je, že Pohrobkove mince sa všeobecne vyznačujú veľkou variabilitou štítov. Dôvodom môže byť teoreticky to, že mladý Ladislav mal iné záujmy ako sledovať alebo kontrolovať, čo v ktorej mincovni po celom Uhorsku mu dávajú na dukáty. Mimochodom, viem, že existuje typ, kde vypadla aj poľská orlica, teda je tam štvrtený štít len s dvojkrížom a brvnami.

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
21. 2. 2013, 20:44

Súhlasím so sigurom, veľmi veľkú váhu by som tomu neprikladal. Motívy v štíte sa menili u Pohrobka naozaj často a ja ako Slovák by som za "vypustením" českého leva veľa nehľadal. No ale kekule ako Čech... to vytočí.🙂

kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

Vytvořeno:
21. 2. 2013, 20:54

no.. trošku si dovolím oponovat .... každá mince, a zlatá dvojnásob, byla prezentací panovníka, symbolem moci .. atd, atd .... kdejaký vévoda hrnul na mince dopodrobna všechny své tituly a erby .... A Ladislavovi by vypadl jen tak český znak ??? .... ještě u celé ucelené řady ? ... hmm .... pánové ... to se mi dvakrát nezdá .... jo ..na závěr, ta orlice v erbech u Ladislava Pohrobka není polská, ale moravská .... Myslel jsem, jestli se ve vašem uherském prostoru nenachází nějaká zajímavá historická hypotéza .... ale že jen tak zapoměli na českého lva .. to mě jako Čecha fakt uráží :-) :-) :-)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.