Z dnešnej pošty (fotky sú od predajcu)...predávaný bol ako obol Jána Huňadyho, čo by bolo tiež v pohode. Ide ale o to, že denáre so značkou K-P/+ (Petrus Jung) sú známe len ako razby Jána Jiskru v mene Ladislava Pohrobka.
No a keďže literatúra nepozná Pohrobkov obol s levíkom, tak táto miniatúrka je pravdepodobne unikát 😃
Obrázky:
Je mi jasné čo píšeš, na tvojej minci pri dvojkríži chýba napríklad perlovec (resp. kružnica) následne legenda, najmä na pravej strane. Asi budeš mať pravdu a gratulujem samozrejme, ale na 100% presvedčený nie som. Vychádzam z toho, že náhoda sa niekedy môže s našim úsudkom fajne zahrať a niekedy sa môže stať, že vidíme orezaný denár, ktorý mal v inkriminovaných miestach slabú razbu a tak sa môže zdať, že väčší kúsok strížku sa nám zdá úplne bez razby. Pozor, z mojej strany sa jedná iba o konštrukt a špekuláciu, nič viacej v tom nehľadaj.
Jeden z posledných prírastkov - kremnický denár Jána Jiskru v mene Ladislava Pohrobka (H-660), K-C, Johannes Constorfer, 1462. Je to pomerne vzácna vec výskytom ale aj stavom. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale v porovnaní s kusmi z maďarských aukcií je skutočne pekne vyrazený aj zachovalý.
Zaujímavý je reverz, čo je vlastne kombinácia z iných typov, štít je z H-656 a kartuša je z H-643.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.