jansvi

Uživatel

Zaregistrován
14. 4. 2010

#1 - 17. 7. 2022, 18:59

Necudujem sa smith, ze ho to namrzelo. Ano, zo sencom to nema nic spolocne ale ked to tak z diskusie vypalilo.....
Tak sa mozeme pokojne pokusit dat si sem kazdy to co chce. Uvidime, ci pribudne nejaka nova znacka, lebo ako som napisal, tocime sa tu stale ti isti ako vietor v bedni.

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#2 - 17. 7. 2022, 20:25

Čo sa týka vystavovania pohľadníc. Svitá na lepšie časy, lebo zväz už umožňuje aj súťažne vystavovať exponáty pohľadníc.

P.S.: Jansvi ďakujem za pochopenie

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#3 - 17. 7. 2022, 20:29

Napr. tu v mennom zozname študentov 2. ročníka U3V Žilina odbor Zberateľstvo si môžete pozrieť niekoľko ročníkových prác zberateľov pohľadníc.

https://www.postoveznamky.sk/studenti-u3v-akademicky-rok-2021-2022-ii-rocnik#Zoznam_kontaktov

jansvi

Uživatel

Zaregistrován
14. 4. 2010

#4 - 18. 7. 2022, 08:29

Myslim, ze ti co tu publikuju su voci sebe navzajom ustretovy. Ved mame jrovnaku zalubu. V nej by podla mna nemalo ich o prieky.
Zaujimave postrehy su na tych publikovanych exponatoch.

Smith - teraz len take osobna otazka. Je mozne sa na niekoho z tych studentov priamo obratit?

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#5 - 18. 7. 2022, 12:28

Ak kontaktné údaje majú tam zverejnené tak nevidím v tom problém.

jansvi

Uživatel

Zaregistrován
14. 4. 2010

#6 - 22. 7. 2022, 13:34

Trosku sa zahrajem. Zatial so slovickarenim.

Definícia pohľadnice.
Oficialny text: Pohľadnica je dvojrozmerný poštový objekt s ilustráciou, resp. obrázkom určený na poslanie krátkych správ bez obálky.
Môj postreh: ak tomu dobre rozumiem, tak pod tými dvomi rozmermi je chápaná obrazová strana a adresna strana. Keďže tu nečítam nejaké rozdiely v ponímani dôležitosti obrazovej a adresnej strany tak, majú obe rovnakú zberateľskú a výstavnú hodnotu.
Oficialny text: nepoužité (poštovo nespracované) pohľadnice musia mať vytlačený text alebo adresné linky, napríklad vo forme oblasti pre poštové údaje, ktoré ukazujú, že pohľadnica bola určená na poslanie bez použitia obálky;
Môj postreh: znamená to, že vystavovateľ „MUSÍ“ v popise uviesť, že pohľadnica je nepoužitá. Zároveň, ale otázka: ako skontroluje porota, že tá pohľadnica je ozaj nepoužitá. Trochu predbehnem sled, niekde v kritériach sa píše, že musia byť použité originálne pohľadnice, čo by podľa mňa znamenalo, že vystavovateľ „MUSÍ“ mať aj druhý obrazovo totožný exemplár pohľadnice, aby splnil podmienky pre nepoužitú pohľadnicu.

Oficialny text: Okrem toho...• použité pohľadnice (také, ktoré prešli poštovou prevádzkou alebo boli iným spôsobom poštovo spracované) musia obsahovať atribúty preukazujuce poštové použitie;
Môj postreh: znamená to, že vystavovateľ „MUSÍ“ v popise uvieť, že pohľadnica je použitá. Zároveň, ale otázka: ako skontroluje porota, že tá pohľadnica je ozaj použitá. To by podľa mňa znamenalo, že vystavovateľ „MUSÍ“ mať aj druhý obrazovo totožný exemplár pohľadnice, aby splnil podmienky pre použitú pohľadnicu.

Oficialny text: 2.2 Pohľadnica
Veľkosť, tvar a materiál pohľadníc sa môžu líšiť. Dôraz sa kladie na obraz, a nie na použitie alebo filatelistické zvláštnosti (ak nejaké sú). Pohľadnice môžu byť nepoužité alebo použité (posielané prostredníctvom poštového systému). Nepoužité pohľadnice by mali mať vytlačené riadky pre adresu, rámček pre známku alebo iné označenia, ktoré ukazujú, že sú určené na odoslanie bez obálky.
Oficialny text: nepoužité (poštovo nespracované) pohľadnice musia mať vytlačený text alebo adresné linky.
Moj postreh: tu je zásadný rozdiel v popise ako má vyzerať nepoužitá pohľadnica. Lebo v jednom paragrafe sa hovorí, že „MUSÍ“ mať vytlačený text alebo adresné linky.
V druhom paragrafe sa píše, že „BY“ mali mať vytlačené riadky pre adresu, rámček pre známku alebo iné označenia, ktoré ukazujú, že sú určené na odoslanie bez obálky.

Tak to sú teda dve navzájom si odporujúce podmienky a podľa mňa aj s dosahom na hodnotenie materiálu.

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#7 - 22. 7. 2022, 15:54
Trosku sa zahrajem. Zatial so slovickarenim. Definícia pohľadnice. Oficialny text: Pohľadnica je dvojrozmerný poštový objekt s ilustráciou, resp. obrázkom určený na poslanie krátkych správ bez obálky. Môj postreh: ak tomu dobre rozumiem, tak pod tými dvomi rozmermi je chápaná obrazová strana a adresna strana. Keďže tu nečítam nejaké rozdiely v ponímani dôležitosti obrazovej a adresnej strany tak, majú obe rovnakú zberateľskú a výstavnú hodnotu. ...

jansvi napsal/a:

Trosku sa zahrajem. Zatial so slovickarenim.

Definícia pohľadnice.
Oficialny text: Pohľadnica je dvojrozmerný poštový objekt s ilustráciou, resp. obrázkom určený na poslanie krátkych správ bez obálky.
Môj postreh: ak tomu dobre rozumiem, tak pod tými dvomi rozmermi je chápaná obrazová strana a adresna strana. Keďže tu nečítam nejaké rozdiely v ponímani dôležitosti obrazovej a adresnej strany tak, majú obe rovnakú zberateľskú a výstavnú hodnotu.

Podľa mňa zle pochopené. Dvojrozmerný objekt predsa má šírku a výšku, a nie prednú a zadnú stranu.

jansvi napsal/a:

Oficialny text: nepoužité (poštovo nespracované) pohľadnice musia mať vytlačený text alebo adresné linky, napríklad vo forme oblasti pre poštové údaje, ktoré ukazujú, že pohľadnica bola určená na poslanie bez použitia obálky;
Môj postreh: znamená to, že vystavovateľ „MUSÍ“ v popise uviesť, že pohľadnica je nepoužitá. Zároveň, ale otázka: ako skontroluje porota, že tá pohľadnica je ozaj nepoužitá. Trochu predbehnem sled, niekde v kritériach sa píše, že musia byť použité originálne pohľadnice, čo by podľa mňa znamenalo, že vystavovateľ „MUSÍ“ mať aj druhý obrazovo totožný exemplár pohľadnice, aby splnil podmienky pre nepoužitú pohľadnicu.

Podľa mňa toto je podmienka toho, aby sa v exponáte nepoužili fotografie s rovnakým rozmerom ako sú pohľadnice. Nechápem prečo by musel mať ešte jeden totožný exemplár vystavovateľ.

jansvi napsal/a:

Oficialny text: Okrem toho...• použité pohľadnice (také, ktoré prešli poštovou prevádzkou alebo boli iným spôsobom poštovo spracované) musia obsahovať atribúty preukazujuce poštové použitie;
Môj postreh: znamená to, že vystavovateľ „MUSÍ“ v popise uvieť, že pohľadnica je použitá. Zároveň, ale otázka: ako skontroluje porota, že tá pohľadnica je ozaj použitá. To by podľa mňa znamenalo, že vystavovateľ „MUSÍ“ mať aj druhý obrazovo totožný exemplár pohľadnice, aby splnil podmienky pre použitú pohľadnicu.

Podľa mňa opäť zle pochopené. Do exponátu predsa sa môže dať zmenšený scan zadnej strany. A koniec koncov, porotcovia si môžu nechať otvoriť vystavovací panel a skontrolovať, či to je alebo nie je pohľadnica. Porota vždy hodnotí exponáty deň pred otvorením pre verejnosť, teda kľudne si viem predstaviť, že ak majú pochybnosti tak si tú pohľadnicu aj fyzicky "ohmatajú".

Tom H

Uživatel

Zaregistrován
30. 8. 2007

#8 - 22. 7. 2022, 17:28

Domnívám se, že smith má pravdu:

"Dvojrozměrná" znamená, že pohlednice nemá třetí rozměr, tj. tloušťku. Přísně vzato, pohlednice je samozřejmě trojrozměrná, ale ten třetí rozměr je zanedbatelný. Připusťme, že by tloušťka papíru (nebo jiného materiálu) mohla být důležitá např. při rozhodování o různých vydáních / nákladech nějaké pohlednice, ale nemá vliv na rozhodnutí, zda jde o pohlednici nebo ne.

Ty požadavky na zadní (adresní) stranu podle mého názoru mj. řeší otázku tzv. "real photo" - nějaký artefakt (fotografie, grafika, kresba, tištěná reprodukce apod.) vhodného formátu se považuje za pohlednici, pokud byl jako pohlednice vydaný (tj. má patřičně upravenou zadní stranu) nebo prokazatelně prošel poštou bez použití obálky. Tedy, např. z vlastní fotografie lze vytvořit pohlednici tím, že ji jako takovou pošleme poštou.
Mimochodem, vznikne pohlednice podle této definice použitím služby PohledniceOnline, nabízené Českou poštou (viz https://pohledniceonline.cz/)? Pošta sice tuto pohlednici vytiskne a doručí do schránky, ale není na ní nic, co by to nezpochybnitelně dokládalo - žádná známka, razítko apod. (ostatně jako na většině poštovních zásilek, které dnes nacházíme v poštovních schránkách).

A smith má pravdu i v tom, že na filatelistické výstavě má jury možnost posoudit i zadní stranu vystavovaných známek a celistvostí. Nevím jak je tomu dnes, ale přinejmenším v době, kdy jsem jako mládežník vystavoval, musely být známky a celistvosti / celiny připevněné k listům tak, aby je bylo možné takto zkontrolovat.

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#9 - 22. 7. 2022, 17:59
Domnívám se, že smith má pravdu: "Dvojrozměrná" znamená, že pohlednice nemá třetí rozměr, tj. tloušťku. Přísně vzato, pohlednice je samozřejmě trojrozměrná, ale ten třetí rozměr je zanedbatelný. Připusťme, že by tloušťka papíru (nebo jiného materiálu) mohla být důležitá např. při rozhodování o různých vydáních / nákladech nějaké pohlednice, ale nemá vliv na rozhodnutí, zda jde o pohlednici nebo ne. Ty požadavky na zadní (adresní) stranu podle mého názoru mj. řeší otázku tzv. "real photo" - nějaký artefakt (fotografie, grafika, kresba, tištěná reprodukce apod.) vhodného formátu se považuje za pohlednici, pokud byl jako pohlednice vydaný (tj. má patřičně upravenou zadní stranu) nebo prokazatelně prošel poštou bez použití obálky. Tedy, např. z vlastní fotografie lze vytvořit pohlednici tím, že ji jako takovou pošleme poštou. ...

Známka aj razítko sú tam vytlačené. teda aspoň v SK verzii 👍

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Tom H

Uživatel

Zaregistrován
30. 8. 2007

#10 - 22. 7. 2022, 19:29

jano7B9 napsal/a:

Známka aj razítko sú tam vytlačené. teda aspoň v SK verzii 👍

OK, ale je to skutečná poštovní známka a skutečné razítko? Různých tiskovin, které mají formát pohlednice a je na nich vytištěno "něco jako" známka a razítko, mívám ve schránce docela dost, hlavně před volbami :-) A vytisknout si je může kdokoli, kdo má k dispozici vhodnou laserovou tiskárnu.
Pravda ovšem je, že pošta nabízí tuto službu i do zahraničí, takže přinejmenším tam by měla na tyhle pohlednice tisknout něco, co budou zahraniční poštovní správy uznávat.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.