Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

kolo101

Moderátor

Zaregistrován:
22. 10. 2010

Vytvořeno:
11. 10. 2021, 21:38

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
12. 10. 2021, 17:58

Až jednou bude čas, tak mi někdo vysvětlete princip, k čemu to je dobré a jestli to má vůbec něco společného s filatelií. Já to upřímně nechápu.

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
12. 10. 2021, 19:15

Až jednou bude čas, tak mi někdo vysvětlete princip, k čemu to je dobré a jestli to má vůbec něco společného s filatelií. Já to upřímně nechápu.

Tak to jsme dva. Rád si přečtu, jako filatelista, něco od někoho, kdo tomu rozumí..😲

otavel

Uživatel

Zaregistrován:
5. 6. 2014

Vytvořeno:
13. 10. 2021, 00:51

Pochopil jsem to tak, že je to fyzická i digitální známka zároveň. Ty fyzické mají podobný strohý design, liší se většinou jen barvou, některé barvy jsou vzácnější. Jdou poslat na dopise za uvedený nominál. Vzadu mají místo na seškrabání (odlepení či jinak) jako třeba u losu, poté se objeví dlouhé číslo. Když pak chci vidět digitální podobu, tedy nějaký pěkný motiv, a ne jen tu strohou podobu fyzické známky, tak je třeba mít v telefonu nainstalované podobné či stejné aplikace používané k obchodování s kryptoměnou. Telefonem se pak oskenuje ono číslo a aplikace najde místo, kde je digitální podoba uložena, a zobrazí ji. Když je fyzická známka poslaná a příjemce ji odlepí z dopisu, tak zřejmě po oskenování bude mít tu samou digitální známku + použitou fyzickou. Dopředu nejde poznat, jak digitální podoba bude vypadat, některých je spousta stejných, některé jsou vzácnější, jako normální známky. Z těch digitálních pak lze vytvářet album. Přes aplikace jdou vyměňovat či prodávat, funguje to na podobném principu jako digitální měny, pravděpodobně jsou digitální podobizny známek uloženy v blockchainu skutečných digitálních měn. Samozřejmě, když se nic neseškrabe a neoskenuje, tak se ty známky dají používat čistě jen jako normální poštovní známky.
Mě ten princip teda moc nebere, ale četl jsem, že se ty fyzické prodávají výborně, klidně se ty vzácnější digitální motivy můžou vyšplhat do nečekaných výšin.

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
13. 10. 2021, 06:39

Jsem asi ze staré školy... staré zlaté normální poštovní známky😉
Ale děkuji za vysvětlení...

ferovyobchodnik

Uživatel

Zaregistrován:
25. 11. 2016

Vytvořeno:
13. 10. 2021, 07:16

Prostě rejže

ferovyobchodnik@seznam.cz

gepost

Uživatel

Zaregistrován:
27. 3. 2009

Vytvořeno:
13. 10. 2021, 07:31

Trošku lepší loterie??? S pravou filatelií už to prakticky nebude mít nic společné. Svět se holt začíná rozkládat na bitíky. 😞

kolo101

Moderátor

Zaregistrován:
22. 10. 2010

Vytvořeno:
13. 10. 2021, 09:18

je to v podstate vyuziti distribuovane databaze na identifikaci dane znamky ( to, co je definovano QR kodem ). toto je ulozeno na siti v databazi. to znamena, ze pro identofikaci pravosti neni potrba zanlce, ale tato pravost je dohledatelna pomoci nezamenitelneho NTF tokenu v blockchainove siti/databazi.
databazi obsluhuje - v tomto pripade - myslim ze je to altcoin POLYGON ( ale mozna se pletu ). tento token ma snou adresu, kterou si kupujici da do digitalni penezenky.
pripadny "zlodej" si QR kod muze skenovat jak chce, uz nedokaze tento token poslat nikam, nebot mu to databaze nepovoli, protoze nezna osobni klic, kterym je tento token jisteny.
takze je znamky, respektive jeji digitalni obraz, "uzamknuty" pod tokenem. tento token muze majitel prodat jinemu zakaznikovi tim, ze mu posle do jeho penezenky token. tato transakce ze zapise do blockchainu ( databaze ) a ma ji zakaznik.
samozrejme je to novota a ta vzbuzuje neduveru, ale podle mne je to vynikajici vec do budoucna, napriklad k popisu znalce a urceni majitele
na teto ( jakekoli ) databazi je vse dohledatelne, ncetne transakci. pokud se k transakci priradi majitel ( pres identofikaci penezenky ) je v podstate nemozne ukradnout danou znamku ( obecne vec ).
tyto identofikace pres tokeny se jiz vyuzivaji napriklad u obrazu.
da se takto prodavat napriklad vstupenky.
samozrejme se musi zvladnout systemy presunu/plateb, aby byly jednoduche a pochopitelne pro obycejne smrtelniky. toto se jiz deje na druhe vrstne tzv. Lighting Notwrok, kde transakce stoji radove centy, nebo i mene a jsou extremne rychle.
toto samozrejme nevoni klasickym bankam, a neni se cemu divit.
problematika se zda slozita a v principu je velmi jednoducha. a varianty vyuziti jsou obravske.
ale jak pisu, je to jeste v plenkach, ale smer je dany.

otavel

Uživatel

Zaregistrován:
5. 6. 2014

Vytvořeno:
13. 10. 2021, 10:17

kolo101 napsal/a:

...
pripadny "zlodej" si QR kod muze skenovat jak chce, uz nedokaze tento token poslat nikam, nebot mu to databaze nepovoli, protoze nezna osobni klic, kterym je tento token jisteny.
...

Když už jsem skoro spal, tak mě taky napadlo, že je to vlastnicví digitální známky nějak ošetřené, chtěl jsem si to ráno vyhledat, díky za vysvětlení. Měl jsem dvě verze, věřil jsem té první, tedy té správné, že ji má ten, kdo ji první oskenoval. A druhou, že ji má ten, kdo má fyzickou známku, že oskenováním o ni první přijde. Což by ale bylo divný, kdyby mu zmizela z alba, takže moc šancí jsem tomu nedával. Ale nezavrhoval jsem ani verzi, že ji mají oba, přeci jen, adresát má tu fyzickou použitou, ale vidím, že je mu to k ničemu, to by odesílatel nesměl skenovat. Zřejmě mi to už moc nemyslelo, protože logicky mě mělo hned napadnout, která verze je správná, ty se vzácnějším výskytem by pak neměly velkou cenu, kdyby je šlo získat prostým oskenováním kódu, a tak je nekonečně množit :-)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.