Zdravím,
mohli by jste mi doporučit nějaké čtení o tom jakým způsobem se kdysi vydávaly různé i běžnější stříbrné žetony (ke korunovaci, svatební, k holdování stavů, apod.). Zajímá mně třeba jakým způsobem probíhala jejich distribuce, kdo je vydával a komu, jestli byly rozdávány nebo prodávány a podobné obecné informace. Chtěl jsem si o tom něco přečíst, ale zatím jsem neměl štěstí.
Předem díky.
Asi nejpodrobnější jsou knížky od E. Nováka Korunovace a korunovační ražby Habsburské monarchie v letech 1526-1918 I. - V. díl. Ty jsou ale téměř nesehnatelné.
Výpis menších článků máš zde:
http://cnspg.cz/databaze/clanky.php?search=1&id=&nazev=&autor=&str_od=&str_do=&klicova_slova=korunovac&poznamka=&nazevknihy=&sort=nazev
Děkuji moc. Z toho jsem už četl poměrně dost, ale v drtivé většině jde o popis žetonu a politické situace, při které byl vydán. Ale zase je fakt, že toho Nováka jsem zatím v ruce neměl.
Mně tady šlo spíše o takovéto obecné - jestli bylo pravidlem, že to dostávali jen účastníci oslav, nebo to mělo širší rozptyl (a bavím se tady o těch normálních žetonech, ne o zlatých). A tak podobně, takové to, co tam většinou napsáno ani není.
V Encyklopedii české, moravské a slezské numismatiky je pod heslem korunovační mince mj. uvedeno: Drobnější stříbrné ražby byly při korunovačním průvodu obvykle rozhazovány mezi lid, těžší ražby zlaté a stříbrné sloužily jako dary významným osobnostem a hostům.
Ostatně soudím že EU musí být zničena.
Živá historie 12/2019 - Slavnosti a zábavy na habsburských dvorech (Jiří Kubeš)
...
Na počátek netrpělivě čekali diváci na náměstí, protože před vlastní hostinou světští kurfiřti posloužili novému císaři a naplnili tak smysl říšských arciúřadů. Každý z nich sešel na náměstí a přivezl panovníkovi přihlížejícímu z balkonu konkrétní věc: saský vévoda dopravil plný pohár ovsa z nedaleké hromady, bavorský vévoda dojel pro kus pečeně z korunovačního vola, jenž se pekl na náměstí v provizorní kuchyni. Braniborský markrabě měl přinést umyvadlo, konvici a ručník a falckrabě rýnský rozhazoval do davu korunovační mince. Poté se dav vrhl na oves, kuchyni, víno tekoucí z kašny i mince a nebylo to žádné poklidné rozdělování. V roce 1612 zaplatilo tuto část korunovačního dne císaře Matyáše životem šest lidí! Jeden ze svědků poslední korunovace v roce 1792 se k tomu zase vyjádřil: "Byl to boj hamounství, nepřejícnosti a škodolibosti."
...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.