Aby řeč nestála, upravil jsem, když jsem upravoval Lajtabánság (takže v rámci rozmnělnění fixních nákladů) dva listy Fiume - list s pátým typem ručního přetisku (3 známky přece jen vypadají líp jak jen jedna a když už jsem je pracně získal) a ten list s dopisy, kde jsem si původně trochu nalhal do kapsy.
A k tomu dnes přidávám Arad. Ty známky bez udání nákladů mají, podle Szigeti Lajose, náklad 100 kusů (tedy jeden arch!!), kromě 20 fill Magyar Posta, ta by měla mít náklad 400 kusů (ale u 10 fill Magyar Posta udává 3700 kusů, takže, čert se v tom vyznej). Otázka je, jestli má smysl to tam dodávat, když nevím, odkud se ta čísla vzala, neb jiné zdroje je neuvádějí?
P.S.: Na ten dopis Aradu su hrd. Sice jich obecně nemám nějaké enormní množství, spíše skoro nic (Aradu opravdu jen tento), ale když už, není to bez zajímavosti. Pravda, viděl jsem i unikáty, bramborové přetisky mix frankatura na cenném psaní, ale 7000 €, nebo kolik to bylo, to opravdu není pro mne.
Obrázky:
Tym sa netrap,to že je to vzacne a že to ma cenu 7 000 € vie len par zainteresovanych a oni asi nebudu v jury.Ak to tam aj daš neviem či tomu pripišu taku vzacnost .Tu je celkom pekny lot,možno sa da niečo vybrat.
lothttp://www.philasearch.com/de/i_9081_136606/countryurl/9081-A34-27550.html?breadcrumbId=1467714926.6158&row_nr=39
mamabc1234@gmail.com
mamabc1234@gmail.com
Tak ten cenný dopis pochopitelně nemám, kde bych na to vzal😞 (ale byl krásný - z filatelistického hlediska). Tenhle z Aradu byl o dost levnější, ale i tak je dost vzácný. Jednak ta známka sama o sobě se vůbec nevidí (100 ks náklad, co by kdo taky chtěl, že?😉 ; jinou jsem snad nikdy ani neviděl) a dvak, je to jednoznámková frankatura, kterou lze napasovat na platný tarif. Drtivá většina celistvostí, pokud vůbec nějaké jsou k dispozici, je brutálně přefrankovaná s mnohonásobnou frankaturou. (Expres rekomando v základním váhovém tarifu bylo 105 fillérů, z toho je snad zřejmá běžná nepoužitelnost známek Parlament od 2 K výš.)
V tom lotu by se asi něco vybrat dalo, ale chtělo by to řádně proštudovat, nepochybně tam budou i padělky. V Bánátu zrovna pár vidím i z dálky.
Pokud vidím Pavle brutálně přefrankované dopisy, tak se vždy vtírá otázka, zda nejde pouze o filatelistické zásilky.
Já mám nádhernou obálku Afghánistánu s leteckými známkami též brutálně přefrankovanou, ale prokazatelně pravou.
Prodávající ji postupně z brutálně vysoké částky slevnil na docela přijatelnou částku.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.