Dracek napsal/a:
Pavel III😉 : to co píšeš funguje u mincí dost jinak... 😐
Tak ale třeba jiné katalogy to vidí jinak než Michel, obzvlášť, když se jedná o oblast méně propagovanou a prozkoumanou. Myslím, že ani u mincí nemají katalogy jednotnou cenu. Na druhou stranu jich bude o dost méně (těch katalogů).
I když mince asi mají tu výhodu, že tam neexistují dobové padělky ke škodě sběratelů, takže se nemůže stát, že cena by se odpíchla od množství výskytu těchto padělků.

Omyl, pokud se 10x predtim prodala za 400 tak je 3x preplacena.. kdyby platila ta teorie o preplaceni jen o prihoz, pak by mince za par set nebyla preplacena, ani kdyby ji nekdo z hecu vytahl na million, ne? 😁
Ja beru jako preplacenou minci takovou, kde je cena jasne vyssi nez ta, za kterou se jinak da bez problemu (v horizontu max. par mesicu, pokud nejde o neco hodne vzacneho) koupit.
Jinak preplacet se snazim co nejmene a to jeste jen v pripade ze se mi mince opravdu libi a je to jedna z tech co delsi dobu shanim. Nejsem tak bohaty a ani neni duvod platit cenu casto jen momentalne vyhnanou radobyinvestory. Prakticky vzdy se totiz ukaze stara pravda, ze kdo si pocka, ten se docka..

Realita je (aspon v tom co sbiram) takova, ze ceny preplaci hlavne "investori" kteri nemaji dostatecne znalosti, nezohlednuji ruzne vady, hrube cisteni, umelou patina apod. a hlavne si mysli ze ceny rostou donekonecna, takze muzou priplatit a jeste vydelat.
Samozrejme chapu i skupinu sberatelu "blaznu" kteri na penize nehledi, ale pokud clovek nechce mit sbirku polovicni nez by mohl mit, tak je potreba se ridit i rozumem.

To Filozof.
Otázka určení správných cen, to je téměř na Nobelovu cenu.
Cen máme několik druhů a pokud si uvědomíme pouze některé z nich, stejně je to obsáhlé téma.
Ceny katalogové (Ty obsahují vše možné, pouze nikoli seriozní pohled).
Ceny tržní (Ty obsahují průměr tržního názoru za obdobé střednědobého časového rámce, především důležité je hledisko vývoje. Vycházejí ze dvou skutečností. Jednou je vzácnost a druhou jsou psychologická hlediska).
Skutečná cena (Ta by měla vycházet pouze ze skutečné vzácnosti dané mince. Tedy z nákladu a ze zachovalých kusů, které se zachovaly do dnešních dní. Jedná se o mnoho informací, které musíme znát, nebo je alespoň pochopit a umět s nimi pracovat).
Rozhodující je samozřejmě tržní cena, které se buď přizpůsobíme, nebo necháme minci ležet.
Aby to bylo ještě trochu složitější, bezpodmínečně musíme pochopit hledisko zachovalosti, protože ke kadému stupni kvality náleží konkrétní cena. Pokud nepochopíme náležitosti, které patří k jednotlivým stupňům zachovalosti, nebudeme schopni pochopit ani ceny.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Děkuji všem za názory.
Šlo mi o ten subjektivní přístup Vás všech, kteří jste sběratelé (nejen investoři).
Problematiku ceny a hodnoty snad celkem chápu - to není tak obtížné, ale šlo mi o situace, kdy vidím prodávat 50x jistou minci dejme tomu kolem 500, v bídných stavech, pak třeba 8x za půl roku se objeví ve (dle fotek) velmi dobrém stavu a je prodána (vydražena) za 1500 - 2000, ale já ji pak u stolku na burze uvidím za 4200 ve stavu dokonalém a po smlouvání ji koupím za třeba 3700. Prostě mne strhne to, že rok "čumím" na desítky mizerných a takováhle se prostě (tam co jsem dohlédl) za rok neobjevila. No a to jde někde vevnitř objektivita stranou a já spláču nad peněženkou, ale roky se těším z dokonalého kusu. Tak jestli jsem sám takovýhle idiot, nebo je to u sběrateků běžnější. :-)

Petr1596
"...Jinak kupovat mince jen v luxusní zachovalosti svědčí právě o investorském záměru....numismatika je o něčem jiném...."
S tímto tedy moc nesouhlasím. Protože to myslím se sbíráním vážně (jako vše), tak jsem se dost vyptával - osobně i po netu - sběratelů, soudních znalců atd. i četl, co o tom je v knihách - a všude bez výjimky se píše/říká, že opravdový sběratel do sbírky zařazuje JEN špičkové nebo velice pěkné stavy. Na tom se všichni shodovali - každý mi potvrdil, že dělám dobře, když kupuji méně, ale kvalitu, než hromady šrotu. (Samozřejmě vše bráno s ohledem na stáří a dostupnost daných kvalit.)

Ale ju, občas také podlehnu kouzlu pěkně raženého kousku, nebo takového, po kterém dlouho pokukuji ... Vždycky si říkám, že někdo ty peníze prokouří a tím vyhodí do luftu, já mám v ruce alespoň něco pěkného a starého, přemýšlím, kdo všechno jí měl v ruce, jaké osudy prožil ... no a když bude nouze, tak i kdybych prodal za polovic, pořád je to lepší než rakovina plic😃

U méně běžných nebo hodně vzácných mincí se často musí přimhouřit obě oči, protože buď na ní finančně nedosáhneš, nebo budeš čekat opravdu dost dlouho ... Mě se minulý týden podařil na aukru jeden celkem vzácný PG VJ za babku, protože si ho nikdo nevšiml. Stav je sice drobet horší, ale lepší jsem ještě v aukci neviděl .... Když jsem tu před pár měsíci žádal kolegy, jestli by mi pro studijní účely poslali fotky tohoto typu, získal jsem pouze jedinou fotku (kromě jedné slibotechny🙂), tak ho zde pravděpodobně moc lidí nemá ....
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.