Moc by mne zajímala následující věc - kdo by měl chuť se rozpovídat:
Jsem duší sběratel (nejen mincí). Když vidím něco, co bych rád do sbírky, je mi cena u srdce jedno. Moc to chci a mám z toho radost, když je to dokonalý kus - byť dražší. Prostě - když je téma (např. 5K 1900KB) jednou pro vždy uzavřeno a ve sbírce je dokonalý kus, je to hrozně hřejivý pocit.
Jenže zároveň nechci být za kavku a platit 3x víc, než by zaplatil někdo jiný. Jak to řešíte Vy? Jste ochotni přeplatit minci prostě proto, že takhle dokonalou jste za rok nikde neviděli? Nebo vždycky řešíte cenu "obchodně" a raději čekáte a čekáte? Jsem moc velký blbec, když někdy zaplatím víc, než je tržní cena jen proto, že se mi daný kus prostě strašně líbí? Jak se na takové lidi díváte? (Poznámka - peníze mi nejsou jedno, musím pečlivě vážit.)

Tržní cena nevychází z katalogu, ale je to právě ta cena, kterou za minci zaplatíte.
A za sebe řeknu, že jsem ochoten přeplatit minci, která je vzácná stavem, ale především výskytem. U moderních mincí (k tem řadím i mince Františka Josefa I.) jde o ražby ražené až na výjimky v obrovských nákladech. Vyplatí se počkat. Kupříkladu takový zlatník 1861/A seženete na každé lepší burze hned u několika stánků v nulkových stavech. A jen jen na Vás jestli za něj dáte 400 nebo 600Kč. Chce to studovat literaturu a chodit na aukce a na burzy. Jiné řešení tady asi není.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Nikdy nepreplatis mincu 3 x.Vzdy ju preplatis len o jeden "prihoz".Ak sa predava za 1000,1100 ,1200 a ty ju kupis za 1300 tak si ju preplatil len o stovku ,pretoze za 1200 bol realny zaujemca.Velmi zalezi na tom či o konkretnu vec maju zaujem obchodnici alebo zberatelia.Ak chcem mincu ktora ma vyvolavačku 400 a viem ze to ma cenu cca 1000 a v sale su aj ini zberatelia tak sa to takmer vzdy preda za viac ako 1000,lebo zberatel nerozmysla len hlavou ale aj srdcom.Ale ak som sam zberatel a konkurent je len obchodnik tak to kupim za 550,pretoze viem ze obchodnik rozmysla len nad ziskom nie nad mincou.Aj on vie ze ta minca ma cenu 1000 ale 600 plus poplatky sme na 700.Dalej poplatky ak to aj preda za 1000 zase - 150.Vseho vsudy zarobene ledva 150 a to si rizikom nutnosti predaja aspon za 1000.
mamabc1234@gmail.com

Pokud je někdo opravdový sběratel a ne jen investor tak nakupuje co chce a po čem touží a nehledí až tak na peníze, kolik přeplatil nebo ušetřil. Kupuje podle svých možností. Jinak kupovat mince jen v luxusní zachovalosti svědčí právě o investorském záměru....numismatika je o něčem jiném.

otázne je čo je to "preplatil". mne sa často stáva, že vzácnejšiu mincu ktorá na trhu nebola niekoľko rokov kúpim v aukcii za xy a do pol roka sa ich ukáže niekoľko ďalších a cena skončí na polovici. Tak už mám v zbierke niekoľko mincí, za ktoré nedostanem ani polovicu.
blasko.juraj.ml@gmail.com

Přeplácení "nad katalog" je ve filatelii běžná věc, taky záleží na tom co a nad jaký katalog a někdy to zkrátka ani jinak nejde. Kdysi měl Michel ceny u většiny přetisků na maďarských známkách v relaci 0,05 - (a to bylo hodně) 1 MiM. Při nákladu pravých přetisků do 10000 kusů to prostě byla nesmyslná cena.
Na druhou stranu to neznamená, že když se mi něco podaří koupit, že si neřeknu, že to nestálo moc peněz, nebylo to drahé nebo že by to nemohlo být i za míň.
Ale mám pár známek, které mne sice stály hodně moc peněz, ale vlastně byly skoro zadarmo (nebo spíš hodně levně).😃

Osobne si myslim ze realny zaujem je za 1100.
.
.
.dula: suhlasim. A to neplati len u minci :-)
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

to je jedna možnost
druhá je naopak ta, že i za zdánlivě v aukci přeplacenou minci Ti jiní lidé pár dní či měsíců po aukci začnou nabízet ještě více(pravda méně časté, ale stává se to také)
proto je třeba sledovat trh a někdy ne jen za posledních pár let
Filozof: otázkou je co a v jaké kvalitě přeplácíš a výskyt té věci na trhu domácím či světovém v té kvalitě(a jistě také obliba určitých ražeb, která se v době různě mění)
Jsou věci, kde jsem třeba "nucen" znát výskyt za 20, 30, 50, 100, 150 let, abych "moc nepřeplácel"(čemuž se někdy nevyhneš pokud jsi sběratel a ne investor) a naopak aby Ti skutečné vzácnosti neutíkaly a po letech jsi na ně jen nevpomínal(to se také stane asi každému, nejsem výjimkou) 🙂
Je dost i dalších faktorů, ale na to si každý musí přijít sám a zdaleka ne vše je aplikovatelné na všechny mince...
Petr III: to co píšeš funguje u mincí dost jinak... 😐
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Petr nebo Pavel, hlavně když ne Karel... 😁 😆
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.