Zaregistrován
3. 2. 2011
Standart Catalog of Worl Paper Money uvádí pouze základní typy bez serií a variant, mohu dát na vlákno dva scany.
Zaregistrován
16. 8. 2008
take zakladne katalogy /co sa da u nas kupit/
samozrejme mam, ale dakujem!
Zaregistrován
11. 5. 2007
Mam novyho Richtera na Rakousko (monarchii, - Uhersko, republiku) a tam něco málo je, můžu Ti poslat sken...
Zaregistrován
16. 8. 2008
podarilo sa to poslat?
Zaregistrován
30. 3. 2008
právě vychází http://www.rozhlas.cz/zpravy/literatura/_zprava/v-budove-cro-bude-pokrtena-kniha-ceska-mena--953050
sice nic odbornýho, ale zajímavá by určitě mohla být 😉
Zaregistrován
1. 7. 2008
tak jsem si dopřál 18. vydání Rosenberga - pokud tedy někoho zajímá, co nového...
kniha je zas asi o 150 stránek silnější (teď něco přes 600), nicméně je to spíš dáno úpravou knihy (více roztahané údaje + více fotografií k různým variantám).
co se týče obsahu, tak v tomto vydání opět nenalezneme eseje a návrhy bankovek (pamatuju si naposledy ve 12. vydání), vše při starém (tj. Německo, okupovaná území, zemské banky ...). Přibyly tam snad jen vyobrazené nevydané "náhradní" bankovky pro Západní Německo a Západní Berlín (1960, 1963), ale jen pro ilustraci (uvedeno, že jsou nedostupné, až na 5 DM/63). Dále pak přibyly ještě nějaké nacistické obligace (?) nebo něco takového - zatím jsem si nepřeložil
prošel jsem si zatím Německo od začátku až po rok 1945 - je tam cca 10 nových variant (víceméně ale nic převratného - např. varianta s jinou barvou číslovače u hyperinflace apod.). a samozřejmě jsou tam nové ceny (vše cca o 10% +). Co hodnotím negativně, že 10 - 1000 RM/24 má nyní pro všechny varianty jednu cenu pro každý nominál (už se nehledí na kombinaci podtiskového + série). Je to nesmysl, protože některé kombinace byly tištěné v milionech a jiné naopak jen ve statisících kusech.
Pak jsem si všiml, že u NDR starších emisí (48 - 55) se konečně začalo používat rozlišení číslovače s odkazem na tiskárnu (tj. "ruský tisk" a "německý tisk")a snad ještě dodám, kolik za tu srandu ----> 25€ (dostupné i v ČR cca za 600 Kč)
Obrázky:
Zaregistrován
7. 6. 2010
takze cena kat. je primerana?
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Zaregistrován
9. 3. 2010
Keď som videl Rosenberga prvý krát, tak som bol prekvapený absenciou rubu bankoviek (zobrazemý len líc bankovky). Predpokladám, že v 18-tke to nie je inak ...
Zaregistrován
1. 7. 2008
cena bych řekl, že je určitě přiměřená (když srovnám třeba s jinými speciálními katalogy na Jugo, ČS, Polsko ...). A Bretta musím potěšit - u bankovek už je i rub ;-) (mimochodem toto mě taky přišlo jako nedostatek - v jiných německých speciálech bylo tohle samozřejmostí). kromě toho je u typologie hyperinflačních bankovek i ukázka vodoznaku pro jednotlivé varianty (není tedy třeba pořád listovat sem a tam, když to nemá někdo zažité).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.