Ja som len chcel poznamenat že tieto priradenia typov su povrchne a neprofesionalne .Asi každy pozna už spominane tetradrachny Biatec -bratislavskeho typu.Teraz čiste teoreticky -predstavte si že sa prvykrat tieto mince objavia v naleze z Furkašovej.Podla archeologov a numizmatikov su teda typ Furkašova.Ale to je predsa uplne skreslene a neprofesionalne.
mamabc1234@gmail.com
Suhlasim s m1234, ze zaradenie dvoch minci zo suboru x minci ako typ Folkusova nie je uplne korektne. Ale stalo sa a je to zauzivane v literature resp. preberane ako fakt. Skor by ma vsak zaujimalo ci boli a samozrejme kde este boli v nalezoch mince tohto typu dokumentovane, samozrejme aj mimo nasho uzemia. Avsak ked uz chceme byt uplne korektny pre velke mince bratislavskeho typu Biatec je korektnejsi termin hexadrachmy a nie tetradrachmy, ktory zaviedol do literatury myslim, ze Gobl a v sucasnosti uz je plne akceptovany aj vyznamnym ceskym numizmatikom Militkym. Tieto mince su skor 8 nasobkom drachiem, ktore su v literature oznacovane ako Simmering/Rete - Reca, ktore maju v priemere od 2,0 do 2,4 g. Tymto nechcem nikoho napadat ani v najmensom, chcem len poukazat na to, ze keltske mincovnictvo a jeho interpretacia v dnesnych podmienkach nie je uplne jednoduche a jednoznacne a tak sa urcite ani v buducnosti nevyhne historia takymto oznaceniam, ktore az neskorsie nalezy mozu bud potvrdit, alebo vyvratit... Inac minca pridana uzivatelom MisoPN by si urcite zasluzila odborne spracovanie, aby mohla byt dalsim sklickom v tvoriacej sa mozaike nasej historie.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.