Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#1061 7. 5. 2013, 15:50

Nuž, byl jsem trochu pilný a vypudil jsem ze sebe úvodní list "provizorního" jednorámového exponátu na Debrecín. Akorát by to možná chtělo do nadpisu Debrecín (Debrecen) 1919 - 1920 (Ačkoliv jiný Debrecín jako takový neexistuje), ale přijde mi blbé mít na úvodu jiný nadpis (záhlaví) než na ostatních 15 listech.
Bohužel jsem tu rozlišovací tabulku, kvůli požadovaným údajům co na prvním listě musí být, musel zmenšit. Historický exkurs by měl být prvním kamínkem úvodu pětirámovky.
Tož, drbéte, drbéte, ale nějakó niť mi na tem nechte!🙂

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
pavlinka

Moderátor

Zaregistrován:
9. 2. 2008

#1062 7. 5. 2013, 22:29

Zvýrazni název " Obsah exponátu."U pětirámového exponátu můžeš na první list dát cokoliv i nefilatelistického (ta mapa). Na druhém listu může být plán exponátu a nějaká ta už filatelistická zajímavost. To kdyby ti chyběl prostor pro popis a chtěls ho dat větší na první stranu. Máš to ale pěkně pohromadě na prvním listu.😉

Profilový obrázek
Lacewings

Uživatel

Zaregistrován:
13. 3. 2012

#1063 7. 5. 2013, 22:47

Pavel_III-dík za vyčerpávající info k tomu Segedínu

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#1064 8. 5. 2013, 00:01
Zvýrazni název " Obsah exponátu."U pětirámového exponátu můžeš na první list dát cokoliv i nefilatelistického (ta mapa). Na druhém listu může být plán exponátu a nějaká ta už filatelistická zajímavost. To kdyby ti chyběl prostor pro popis a chtěls ho dat větší na první stranu. Máš to ale pěkně pohromadě na prvním listu.😉

Na prvním listě nejspíš bude nějaký ten stručný historický exkurs (i s touto mapkou, případně ještě upravenou) na druhém listě bude druhá mapa, která bude "souladit" s plánem. Zkrátka tam bude obsah rozdělený dle území a jednotlivá vydání a na té mapě budou puntíky, kde ta konkrétní místa jsou, protože sice většina lidí dohledá Arad, Segedín, Budapešť, ale neznám moc lidí, kteří ví kde hledat Dobrovnik (zcela jiná dědina než Dubrovník), Čakovec, Ada a další. Zároveň to bude celkem pěkně ilustrovat "určité trendy", že třeba ty bramborové přetisky nejsou tak různě, ale právě v jedné oblasti ... a že dnes to je Slovinsko nebo Srbsko (taková mapa na internetu není). To už tak nějak mám namyšlený, ale jak říkám, bude to ještě porod! 😈

Profilový obrázek
pavlinka

Moderátor

Zaregistrován:
9. 2. 2008

#1065 8. 5. 2013, 20:29

Na druhém listu by podle mě měl být už jen filatelistický materiál (což mapka není). Určitě mě někdo opraví, jestli to tak není u této třídy exponátů.😉

Profilový obrázek
ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

#1066 8. 5. 2013, 20:41
Na druhém listu by podle mě měl být už jen filatelistický materiál (což mapka není). Určitě mě někdo opraví, jestli to tak není u této třídy exponátů.😉

No v řádech to přesně stanovené není, naopak je tam uvedeno, že pokud se jedná o málo známou problematiku či jsou vystaveny třeba 2 státy, tak druhý "úvodní" list je žádoucí.

Na výstavě v Jihlavě jsem dokonce viděl 4 strany textu bez jakéhokoliv materiálu na začátku, už ale nevím, co to bylo.

Profilový obrázek
ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

#1067 8. 5. 2013, 20:44
Nuž, byl jsem trochu pilný a vypudil jsem ze sebe úvodní list "provizorního" jednorámového exponátu na Debrecín. Akorát by to možná chtělo do nadpisu Debrecín (Debrecen) 1919 - 1920 (Ačkoliv jiný Debrecín jako takový neexistuje), ale přijde mi blbé mít na úvodu jiný nadpis (záhlaví) než na ostatních 15 listech. Bohužel jsem tu rozlišovací tabulku, kvůli požadovaným údajům co na prvním listě musí být, musel zmenšit. Historický exkurs by měl být prvním kamínkem úvodu pětirámovky. Tož, drbéte, drbéte, ale nějakó niť mi na tem nechte!🙂 Obrázky: ...

Tento úvodní list není špatný, ale něco bych udělal jinak. Text ohledně jak Maďaři s Rumuny válčily bych vynechal a nebo výrazně zkrátil - není to bohužel pro exponát podstatná informace - do poštovní historie by se to hodilo lépe.

To rozlišení typů bych dal až na stránku se známkami a místo uspořeného místa bych něco uvedl k oblastem osobního výzkumu - např. deskové vady, sazby,..

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#1068 9. 5. 2013, 03:09
Tento úvodní list není špatný, ale něco bych udělal jinak. Text ohledně jak Maďaři s Rumuny válčily bych vynechal a nebo výrazně zkrátil - není to bohužel pro exponát podstatná informace - do poštovní historie by se to hodilo lépe. To rozlišení typů bych dal až na stránku se známkami a místo uspořeného místa bych něco uvedl k oblastem osobního výzkumu - např. deskové vady, sazby,..

Tady bych si poněkud dovolil oponovat, neb to (a velice stručné) povídání o válce má za úkol osvětlit za jakých okolností k tomu vydání vlastně došlo, že to "jen tak nespadlo z nebe". A zkracoval jsem to tak, aby se mi to vešlo na tu stránku. Co by teoreticky šlo vynechat by byl ten pokus o znovudobytí a následná okupace Budapešti, na druhou stranu je z toho ale vidět, že vydání se uskutečnilo až po určitém uklidnění poměrů. A, jak jsem uvedl, je to první část do budoucího pětirámového povídání a takto chci jen využít hotové a ucelené části, když tato část má tolik listů, že to lze zneužít. (Ve vojenské terminologii se tomu říká "průzkum bojem" 😎 .)

Deskové vady přetisku mi nejsou známy a nikdo je ani neuvádí (pokud pomineme posunuté, převrácené, dvojité /nemám/ a podobné chyby), s jedinou výjimkou a tou je chybotisk kornna, který se mi ovšem dosud nepodařilo získat😞 (no, viděl jsem ho prodávat myslím 2× za posledních 25 let). Větší bloky těchto známek jsou navíc poměrně řídké.

Tabulku, bohužel, nemohu dát na stránku se známkami, neb mi to hrubě nevychází (geniálně mi ty známky vyšly pěkně na listy). Ani na druhý list, tam mám (respektive bude, tento je zatím pouze připraven) jeden dopis z období okupace před vydáním přetisků frankovaný maďarsko-rumunskou smíšenou frankaturou (viz zde, několik příspěvků dřív). Jedině že bych k němu nedal tu poštovní průvodku a dal to místo ní. Jasně, uznávám, je to jakýsi esteticko-logický nedostatek a jsem si toho plně vědom.

Co se týče tarifů, obecně, pokud jsem to nepopletl a pokud tam platila maďarská měna, platily maďarské tarify, aspoň vždy v prvním období (to je vidět i na ČSR - taky byly převzaty tarify z monarchie), akorát někdy mi to nevychází. Viz obálka frankovaná jednou známkou s přetiskem první deskou - tam by musely být tiskopisy nad 50 g, jestli jsem ty jejich tabulky správně pochopil, a to se mi nějak nejeví. Na dopis je to málo a taky to nikdy nebylo zalepeno. Některé dopisy by musely být buď moc těžké - mám tam jeden místní frankovaný 60 f z 2. XII. 1919, nebo si odesílatel spletl tarif, který platil až od 1. I. 1920 (nepravděpodobné) ... anebo, viz i mnou odeslaný dopis, pošťák první (druhý) den přetočil datum, ale nepřetočil měsíc a rok. To by bylo vysvětlení, ale má to i příchozí razítko o den později, a je jiné rozlišovací písmeno (museli by nepřetočit 2 razítka - málo pravděpodobné). Pravdu nemáme šanci zjistit, váha se neuváděla.

A navíc, celá ta problematika je někde na rozhraní exponátu tradiční filatelie a poštovně - historického. Mělo by to být víc o známkách, ale tu historii nelze tak úplně ignorovat. (Tuhle si prý Ing. Tekel, jestli znáte, posteskl, že to v Jihlavě byla výstava razítek, že bylo málo známek.)

Profilový obrázek
xxJERRYxx

Uživatel

Zaregistrován:
31. 5. 2011

#1069 10. 5. 2013, 21:14

Dámo a pánové, máte, prosím, někdo po ruce nějaký novější katalog Slovenského štátu? Jak je tam ceněn 3,50 Kč Slavkov s modrým přetiskem (19b)?

Zajásal jsem, že jsem jej objevil mezi novým nepřebraným materiálem. Pak jsem známku otočil a na lepu našel krásné razítko

"FALZUM
Šablatúra"

:)

Kdybyste někdo měli o tuto známku zájem - pro studijní nebo srovnávací účely - dejte vědět😉

Profilový obrázek
pavlinka

Moderátor

Zaregistrován:
9. 2. 2008

#1070 10. 5. 2013, 21:49

60/50

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.