To Oliver : Všechno NEJ.... k svátku.😎

Dráček, Kučera : Už mi hrabe. Teď na to koukám jak trubka. Není to Šumperk, je to Havířov. Kde jsem přišel na Šumperk??? Asi už budu muset s tím pytím mlíka přestat. Omlouvám se za klamavou informaci.😳
To ovšem nemění nic na mojí otázce. Nejede tedy někdo do Havířova???
Ty zprávy HK v Táboře mně taky trkly, ale po podrobném přečtení jsem přišel na to, že většinou chyběj ty čísla, který nemám. Jinak jsem si nevšimnul nic zajímavýho ( tedy až na tu falešnou kontramarku ). Bohužel ta minulá aukce byla podstatně lepší.😕

Bača Jano si chcel privyrobiť hraním na fujaru v dedinskej krčme. Aby však dostal fujaristickú licenciu bolo treba urobiť skúšky pred odbornou komisiou. Išiel teda bača Jano na skúšky a honelníci ho na salaši netrpezlivo očakávali. Konečne sa bača vrátil a honelníci hneď na neho:
Tak čo bača, urobili ste to?
Ej, bisťu! Neurobil! - odvetí bača.
A to už prečo?
Ej, bisťu! Vraj som za minulého režimu vyhrával eštébákom.
Bača, a to ste nemohli povedať, že to nie je pravda?
Ej, bisťu! Veru nemohol! Lebo tam všetci sedeli...😁 😁 😁
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Zkoušela jsem o tom něco najít v Moravské mincovny - J.Pošvář , rok 1458 se u jihlavské mincovny zmiňuje toto :
Počátek městské mincovny jihlavské lze klást do konce prvého desetiletí druhé poloviny 15.stol. Vedou nás k tomu zprávy čerpané z městských knih.
Tak v r.1458 je výslovná zmíňka o minci kutnohorské.Kdyby byla v té době v oběhu jen mince kutnohorská (vládní),nebylo by asi potřeba zdůrazňovat,že jde o " 9 grošů v drobné minci,které je užíváno v horách".Tento zápis napovídá, že v Jihlavě asi platila jiná mince než v Kutné Hoře.
Proti tomu máme z r.1459 zápis,že má být placeno mincí,které v té době užíváme v naší obci (tj.v Jihlavě).Ze srovnání obou zapisů lze patrně soudit,že Jihlava již v té době razila vlastní městskou minci. (Vypsáno doslova 😉 )

Míša doplním Tvoje bádanie o Jihlavskej mincovni.
Prvý písomný záznam o Jihlavskej mincovni je z roku 1275 v listine Přemysla Otakara kde sa mincovňa postupuje do dedičného držania trom mincmajstrom.🙄
Špekulovať o dátume môžeme,ale už okolo roku 1234 bolo založené mesto Jihlava pre jeho náleziská striebra po okolí čiže je možné ,že mincovňa bola založená aj skôr ako v r. 1275???. lebo Jihlavská mincovňa razila malé moravské brakteáty. a až na základe mincovnej reformy Václava II.(1278-1305) bola v roku 1300prenesená do Kutnej Hory. dobový materiál zachytil ježka ako Jihlavský znak nad jednou dielňov v Kutnej Hore.!!! Činnosť Jihlavskej mincovne bola na krátku dobu obnovená niekoľko krát.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

musím ještě doplnit grofika:
je třeba se rovněž zmínit o starých kovolitcích, kteří tam v letech cca 1800-1500 př.n.l. odlévali bronzové hřivny jakožto dobové platidlo😉
a podívaáme-li se ještě dále do minulosti, jistě tam před dalšími tisíci lety pravěcí lovci vydělávali kožešiny pro výměnný obchod, čili tak vlastně tvořili (razili) jedno z nejstarších platidel😃
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.