nezůstává, leda bys tu minci máčel jen hodně krátce, ale to bys jí zase moc nevyčistil ...
jinak ten starý numismatik mi právě říkal, že za jeho mládí se mince dělali tak, aby byly čisté a skoro jako nové, moc nechápal, proč se dnes s tou patinou tolik nadělá, protože mnohdy je za patinu považována špína na minci ...

Také jsem ji dřív zkoušela i sodu,ale s chelatonem jsem spokojenější.

decka, decka, tady to zase dneska chemii jen kyne...
shrnuti co si pamatuju ze tu bylo diskutovano:
chelaton, o nemz se tu mluvi je chelaton3 (disodna sul ethylendiamintetraoctove kyseliny - EDTA)... existuji i jine chelatony (koho to zajima, muze mrknout napr. em](http://xantina.hyperlink.cz/slovnik_nazvos.html)), napr. chelaton1 je dost toxicky, dvojka je zas v podstate volna kyselina od trojky... koupit jde, ale zalezi, zda ho prodaji kazdemu (je mozne, ze lze prodat jen lidem s dosazenym patricnym vzdelanim nebo kvalifikaci)
z chemickeho hlediska velice podobne ucinky ma napr. i kyselina citronova
kombinace sody a jaru je podle me k nicemu, skrabat to muze stejne (muzete se hadat, ze to videt neni, ale je to tam). nedelal bych to. to uz radeji pomerne agresivni cisteni povarenim s jedlou sodou a kouskem hliniku. funguje skvele a pri trose sikovnosti nehrozi mechanicke poskozeni (osobne bych ale ani toto na stare mince neaplikoval)
sirny jatra je tradicni zalezitost, sam pouzivam neco rekneme velmi podobneho. prilnavost te napatinovane vrstvy zavisi na mnoha faktorech, jednoduse bych to shrnul tak, ze chtit dosahnout kvality neceho, co vznikalo desetileti za par minut je ukol proste nemozny... jine formy patiny se delat daji, nicmene at si to kazdy najde, nevidim duvod to nejak zasadne na tomto foru (a ani mimo nej) rozebirat. ukazky jsou u me na webu, navody tam nebudou z duvodu, ktere jsou asi kazdemu jasne...
aplikace patiny realizovana pomoci spalovani papirku napusteneho ve zminenem reagens je skutecne i dle mych zkusenosti velmi elegantni a citliva metoda (ja to resil jeste trosku jinak, viz DPGZL 100). kazdopadne ale je treba si uvedomit, ze splodiny vznikajici pri horeni jsou silne toxicke. v tomto ohledu bych tuto metodu do rukou laika nesveril, stejne tak, jako pripravu sirnych jater, ktera je skutecne z meho pohledu hazardem se zdravim (ono se 100x nic nestane, nez se neco stane... a svina neni chemie, ae vul je clovek...)
nektere skvrny skutecne NENI mozne odstranit bez poskozeni. s tim se smirte. na minci mohou byt oba typy skvrn, to ze se jednim postupem vycisti jedna mince vubec neznamena, ze stejnym postupem vycistite minci druhou. dulezita je maximalni trpelivost a minimalni agresivita.
na zaver vetu, kterou byste asi ode me necekali, ale chce to min chemie a vic trpelivosti... znovu opakuji. je naivni si myslet, ze to co se tvorilo desetileti ci staleti jde vyresit za par minut...

..tak jsem to prosel,zkusim citronovku s hliniken a s vysledkem se musim smirit at ta necistota zmizi nebo ne,...V tomto ma Oliver pravdu,to co se tu vytvorilo za 100 -ky let nedostaneme pokazde po par minutach pryc...............Amen
Teď když mám dům spálený na popel, vidím lépe na měsíc....

...citronovku s hlinikem? to sem snad netvrdil

Preplnenou električkou sa prediera pasažier. Jedného pred dverami sa pýta:
V-v-vy t-t-tiež v-v-vystupujete?🙄
Opýtaný mlčí. Tak sa koktavý okolo neho prederie a vystúpi. Okolostojaci sa oboria na mlčiaceho:
To vám tak za ťažko padlo tomu chudákovi odpovedať?
N-n-nechcel s-s-som d-d-dostať p-p-po p-p-papuli. - vysvetlí mlčiaci.😁 😁
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Už jsem to tu jednou psal ale nevadí.
Dovolte abych citoval svého oblíbeného autora,
je jím Ron Guth, president of the Professional Coin Grading Service:
"Myslíte si že mince ve vaší sbírce Vám patří
ale ve skutečnosti je pouze opatrujete pro příštího majitele".
To by si měl každý uvědomit než začne provádět s mincí
všechny ty prasárny které tu tak barvitě popisujete.👿
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.