Moderátoři: smith, Koniáš

OtravnyKomar

Uživatel

Zaregistrován
11. 2. 2016

#541 - 15. 10. 2023, 13:33

Nell, ta mince je velmi pěkná, tušil jsem na co narazis, podle mě může pomoci grade v rozhodování možná začátečníkům. A ti zřejmě nepůjdou hned do kiprovych mincí, další věc je že krabička často vede k horentní sumě, navíc nějaký ms62 nebo klidně au59 který taková kiprova mince může dostat může vést k leda tak pomatení začátečníka který je zvyklí že zlatník s au 59 není žádná sláva. Pakli že ano, zaplatí školné. Kiprove mince v téhle kvalitě se objevují sporadicky. A každý kdo se tomu věnuje a pěkně i špatně kiprove mince na živo viděl nebo měl i z takové fotky dobře pozná kvalitu mince. Řešit cleaned u kiprove mince je podle mě hloupost. 9z10 kiprovych mincí budou čištěné. Pokud na to nějaký toy nevezme nějaký hrubozrnný čistič nebo tvrdý kartáč je to pouhým okem i pod lupou neviditelný a že oni to řeší pod mikroskopem? To nechme sběratelům France Josefa a moderní bižu... Myslím jsem i sem dával tolar Rudolfa z Hall který měl au58, fotky na aukci bída protože slab a i se svojí kapacitou pobijece much mi bylo jasný že tolar je krásný, v pěkně patine dost podhodnocený. Taky jsem ho koupil za hubičku a po vyndání ho prodal za dvojnásob s klidným srdcem i svědomím. Pro mě je to pořád jen investorská záležitost pro strojově ražené mince a honění ega. Když vyndas dva zlatníky ms64 a ms 67 nemáš šanci poznat rozdíl ani pod lupou.

Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

opal

Uživatel

Zaregistrován
4. 7. 2016

#542 - 15. 10. 2023, 13:48

Když vyndáš dva zlatníky ms64 a ms 67 nemáš šanci poznat rozdíl ani pod lupou.
Taky si myslím, že je to moc podrobné. Ale praktickou zkušenost nemám.
To hodnotí 1 člověk, nebo komise?

OtravnyKomar

Uživatel

Zaregistrován
11. 2. 2016

#543 - 15. 10. 2023, 13:51

Měla by to dělat podle toho co mají v informacich komise.

Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

opal

Uživatel

Zaregistrován
4. 7. 2016

#544 - 15. 10. 2023, 14:00

A nejvyšší a nejnižší hodnocení se škrtá a ze zbytku počítá průměr?

opal

Uživatel

Zaregistrován
4. 7. 2016

#545 - 15. 10. 2023, 14:30

Teď koukám na tu Sincomu. Tak on nestačí samotný granding - číslo.😲
Das durch NGC zweithöchstbewertete Exemplar / Second finest certified by NGC.

Nell

Uživatel

Zaregistrován
1. 2. 2022

#546 - 15. 10. 2023, 14:34

Opal, někde jsem zaznamenal (tuším, že to bylo video), že standardně jeden ohodnotí a druhý hodnocení potvrzuje - pokud se neshodnou, nastupuje třetí. Hodnocením aktuálně prochází takové množství mincí, že si komisi, jak píšeš, nedovedu představit.
Podle videí přímo z NGC, hodnocení probíhá na jednotlivých stanovištích u počítače... "znalec" dostane sadu mincí k hodnocení a víc času stráví klikáním v počítači, než prověřováním samotné mince. Mince samotné jsou standardně hodnocené, co si pamatuji, pod 6x zvětšením a pod lupou.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#547 - 15. 10. 2023, 14:51

Mezi ms64 a ms 67 by měl být rozdíl už na první pohled patrný.
V praxi to samozřejmě nebývá příklad u sv.dukatů, často mám možnost je vzájemně srovnávat, nějaké rozdíly tam pokaždé jsou.
Ms67 je už docela vysoké hodnocení, řekl bych že spíše se mezi sebou špatně rozeznávají právě ta vysoká hodnocení počínaje Ms 66,67a68..
Ms 69 jsou už naprostá špička bez sebemenších vad ,úhozu hran, mikro vlásečnic, nevzhledné patiny a dalších rušivých věci, musí to být mince která je ve všech směrech perfektní,tak vysoká hodnocení jsou samozřejmě zpravidla nejčastěji u novějších mincí.

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

opal

Uživatel

Zaregistrován
4. 7. 2016

#548 - 15. 10. 2023, 14:58

Každé hodnocení je dobrý sluha, ale zlý pán.
V současnosti je to soud někde na Marsu😃 a věta zříkáme se veškeré zodpovědnosti.
Bude zajímavé, jak se to vyvine v budoucnosti.

OtravnyKomar

Uživatel

Zaregistrován
11. 2. 2016

#549 - 15. 10. 2023, 15:13

https://www.ngccoin.com/coin-grading/grading-scale/
Tady je jejich škála. Až MS62 obsahuje zmínku o oběhu. Vše nad je unc a pak už se řeší vady/nedokonalosti z výroby. Z té stupnice je jasný že to vznikalo ke gradingu dolarové mince. A aplikovat to na cokoliv staršího 1800 je dost nepraktický. A jestli to jen jeden hodnotí, druhý potvrzuje a s rostoucí popularitou/množstvím na tom sejde min a min a chyby v určení se budou objevovat častěji natož hodnocení který je dost subjektivní. Mohl by v EU vyrůst nějaký konkurent, který by to přizpůsobil naším podmínkám. Uz jsem nejaky snahy zaznamenal ale nic co by mohlo mít význam. A i tak to asi pro nas konzervativní sběratele nebude mít valný vyznam a myslím že v poho si vystačíme se stupnicí 0-5

akolita@seznam.cz

Nell

Uživatel

Zaregistrován
1. 2. 2022

#550 - 15. 10. 2023, 15:18

OtravnyKomar, v gradech jsou nesrovnalosti viz třeba:
https://www.pcgs.com/cert/42584686
později zde...
https://www.ngccoin.com/certlookup/5788590-002/62/

Dá se najít zajímavé věci... třeba Praha označená jako Hall. To se pak dobře nakupuje, když si toho nikdo další nevšimne. :-)

Mezi MS64 a MS67 je za mě propastný rozdíl - lépe řečeno měl by být. MS67 by neměl mít žádný úhoz v ploše viditelný okem, plný ražební lesk a "neunavené" razidlo, kdežto MS64 nějaký ten drobný úhoz snese. Staré (polo)ručně ražené tolary snad ani nemohou dle definice hodnocení dostat MS67 a výše. Je to hodně o detailech a já jsem na ně vcelku háklivý.

Ale konkrétně, pro mě nepřekonatelné jsou třeba "hairlines" a to na jakékoli obchodní minci (tolar, potažmo dukát) - FJI nebo Schlick z Jáchymova, to je jedno. Na fotkách je tato vada pro mě velmi těžko rozpoznatelná, u starších ražeb se snažím orientovat podle markerů v ploše, které ne vždy situaci zachrání. Sám sebe ale řadím mezi hobíky/začátečníky... rád se něco přiučím.

Například viz níže, je tato mince v pořádku co se plochy týká?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.