Zaregistrován
18. 11. 2009
To vypadá, že čekáš, až ti nekdo rozmění. Leda za 100 000 korálků. 😜🤭
Zaregistrován
24. 3. 2010
:lol: Ne, to len aby bolo vidieť, jak to bolo veľké. Skúšal som to podvihnúť, ale skoro mi prdli gate.
Zaregistrován
18. 11. 2009
Jako, kdyz jsem videl nakresy jak je prevazi po moři na voru a lodi, tak jsem se divil, ze se nepotopili. Ten vhodný kamen na yap se těžil totiž na jiném ostrově.
Zaregistrován
18. 11. 2009
Jsou i stare fotky, jak je přenáší na dřevěné tyči, ale spis si myslim, ze provlikli tyč jako osu a normalne ho kutaleli. Nevim. Pri te velikosti... Na netu je i fotka okolo 3 metru a to by asi prenosem na rameni nedali.
Zaregistrován
24. 3. 2010
A tak vynašli koleso. 😉
Zaregistrován
2. 5. 2013
Koiko, nevidel som zbierku v Náprstkovom múzeu, no niekoľko afrických artefaktov - domorodých platidiel mám i ja. Prikladám fotku mojej ,,Babundy". Bolo to textilné platidlo z Konga, vyrábali ju najmä v provincii Idiofa. V niektorých oblastiach ho domorodé kmene používali pri forme platobného styku snáď do polovice 20. storočia. Je to ručne tkané hrubšie plátno z vlákien palmy rodu Raphia (niektorá literatúra ho uvádza ako Rafia). Robili sa jednotlivé kusy, zvinuté do seba, cca 50-80 cm široké a dlhé asi pol metra. Tieto babundy slúžili ako drobné platidlo. Alebo sa robili zväzky, ktoré sa zošili dokopy a vznikali exempláre o hmotnosti niekoľko kg, ktoré plnili funkciu vyšších nominálov. Dali sa rýchlo spočítať podľa tých zapletaných vrkočov na konci. Predajca a kupujúci sa dohodli tak, že zošité babundy sa nemuseli rozstrihovať. Samozrejme takéto platidlo malo pre majiteľa okrem platobnej hodnoty aj hodnotu praktickú, keďže si zošité babundy rozstrihol a mohol použiť na výrobu oblečenia. Moja babunda má dĺžku 86 cm a je zošitá z 5 zvitkov. Je datovaná do obdobia rokov 1890 - 1920. Pravda fotky musím urobiť lepšie a cez deň. Tieto sú ešte od pôvodného belgického zberateľa od ktorého som ju kúpil.
Obrázky:
Zaregistrován
18. 11. 2009
Tak na toto jsem ani nikde nenarazil. Zkusim si k tomu neco dohledat. Info a foto mohu použít ?
Zaregistrován
2. 5. 2013
Koiko, info a foto môžeš použiť. Dokonca Ti môžem moju babundu odfotiť aj cez deň. Prípadne Ti pošlem aj ďalšie informácie. Len chcem vedieť či to budeš publikovať ako článok, alebo to bude rozsahom nejaký zborník, dokonca kniha? Momentálne nežiadam za moje informácie nič. Pokiaľ to však bude väčší projekt, tak nikto nebude poskytovať svoje informácie a fotky artefaktov len z nezištnej dobrej vôle.
Samozrejme takých zvláštností sa nájde viac.
Zaregistrován
2. 5. 2013
Ešte k tej palme rafii. Vlákna sa získavajú najmä z palmových listov. V Európe je to módny prírodný materiál. Ani v našich končinách nejde o nič neobvyklé. Letné klobúky, podložky a rôzne tienidlá z toho materiálu sa u nás používali už za I. ČSR. Dokonca si aj dnes môžeš kúpiť prírodné lyko z rafie v OBI a skúsiť si vyrobiť svoje platidlo. 😃 😁
Obrázky:
Zaregistrován
18. 11. 2009
chci to pro sebe na seminarku. Mozna by to šlo časem vypublikovat jako clanek, nevim. Kniha, nebo vetsi projekt urcite ne. Je na kazdym, zda poskytne info, nebo ne, je to kazdeho přeci svobodna vule. Primarne mě šlo o doplnění informaci k nazvum mincí, ty nezvyklé.meny tam mam jako okrajovku.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.