Zaregistrován
25. 11. 2016
Zaregistrován
11. 2. 2016
Pár pěkných grošu, ne že by tady byli úplně nedostupný ale kdyby byli bez cla byli by za pěkný peníze.
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Zaregistrován
10. 3. 2009
Tak to sa asi poriadne prehneš...🙂
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
10. 3. 2009
Po mne chceli výpis z účtu PayPal už pred 10-timi rokmi a vtedy ešte neplatilo to práskanie každej obchodnej transakcie. Dnes má PayPal už priamo v obchodných podmienkach uvedené, že v prípade potreby poskytnú údaje orgánom štatnej správy...
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
10. 3. 2009
Šťastie alebo lenivosť colníkov zdržovať sa drobnou mincou v čase korony. Do hodnoty tovaru sa zaráta aj cena poštovného, takže ten 1 USD je ťažko uveriteľný. Až ti príde druhá (majú evidenciu), tak určite budú požadovať výpis z účtu, kde tu mincu platíš do USA...😉
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
28. 12. 2020
Kouknul jsem po delší době na Aukro a zlaté mince Cheb a Jihlava, které šly loni z ČNB partnerům za velkoobchodní cenu 21tis, se prodávají za 57tis...? To je krásný byznys jak se zdá.
Zaregistrován
18. 11. 2009
Zdravím, píšu si článeček o vzniku bankovek , výrobě papíru na bankovky a dostal jsem se k materiálu na bankovky - kůži. A zde se již chystá moje otázka. Kdysi se platily daně kůžema - dle jednoho zdroje se ve Slavonii, Přímoří a Dalmácii platilo kůží kuny. Ta má být znázorněna právě na Slavonském denáru /v jejich jazyce kunovina,marturina/ a odtud by měl být právě název dnešní Chorvatské měny - Kuna. Dle Dr. Gribanova, který dokumentuje používání kožešin /měny/ mezi prvními Rusy a Slovany - poukazuje na to, že raná jména pro kovové mince pocházejí z dřívějších jmen kožešin používaných jako peníze, např. Kuna (kuna), belka (veverka), shkura (kůže), mordka (čenich), ushki (malé uši) a golovka (hlava ). ZNÁTE NĚKDO TYTO OSTATNÍ DÁVNÉ MĚNY ??? Děkuji
Zaregistrován
25. 7. 2006
Koiko Tomio napsal/a:
ZNÁTE NĚKDO TYTO OSTATNÍ DÁVNÉ MĚNY ??? Děkuji
"Na Sibiři se veverčí kožešiny nazývají běla nebo bělka a sloužily jako platidlo nebo součást naturální daně, kterou od domorodců v 17.-19. století vybírali ruští kozáci. Zde má pravděpodobně původ rčení stojí to za starou belu, tj. starou, opelichanou veverčí kožku."
Viz
https://cs.wikipedia.org/wiki/Veverka_obecná
Ostatni jsem nehledal.
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
12. 6. 2012
Nezapomenout na plátýnka!
Zaregistrován
18. 11. 2009
i na ně došlo.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.