Moderátoři: Akir, smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III
Zaregistrován
6. 2. 2020
Ahoj,
chtěl bych se něco dozvědět o známce z Bádenska, jedná se o 12 Kr. Porto-Marke z r. 1862 (snad to píši správně). Je to známka ze sbírky, kterou zakládal můj děda a táta v ní pokračoval. O historii nabytí tedy nevím nic. První je barva - všude na fotografiích vídám žluto/černou, tato je spíše jako bílý, lehoučce růžový papír s černým potiskem. Mám k ní i tříkrejcarovou, naprosto shodné barvy.
Druhá věc je razítko na té 12ti Krejcarové. Údajně se jedná o pozdnější orazítkování, aby na první pohled vypadala jako "cenný kus". Chápu (a dle slov znalce který ji přelétl zrakem) že se nejedná o to správné "bádenské" razítko, nicméně byl by někdo z níže uvedené fotky schopen říci, jaké razítko bylo na tuto konkrétní známku použito a tím zhruba určit, kdy byla takto upravena, nebo jak to napsat? Omlouvám se za jistě špatnou terminologii, teprve začínám a zatím dle katalogů jen zjišťuji, co v jakém albu mám. Děkuji
PS: ve skutečnosti je barva světlejší, než na fotce.
Obrázky:
Zaregistrován
6. 2. 2020
Tato barva má k reálu asi nejblíže.
Obrázky:
Zaregistrován
17. 2. 2016
Takhle určit barva opravdu nejde, ale podle první fotky je barva OK. Druhá fotka je růžová úplně celá. Razítkovaná známka je třeba tady: https://colnect.com/en/stamps/list/country/331-German_States/series/109173-Grand_duchy_of_Baden/page/7
Zaregistrován
6. 2. 2020
Jo, máš pravdu. Ta je zase moc do růžova. Jen jsem chtěl demonstrovat, že to není taková ta kanárková žluť, jako na fotkách bývá.
Zaregistrován
6. 2. 2020
Ještě jedna věc, takhle krátkou a zdeformovanou pravou nožičku písmene M ve slově MARKE jsem na žádné druhé fotce známky neviděl.
Zaregistrován
23. 11. 2015
Tá nožička je pekná.
Tu sú nejaké pečiatky z Bádenska zhruba z obdobia kedy bola vytlačená tá známka. 1851-1868. Po tomto roku sa to už asi menilo, na Colnect je Mannheim na 3kr známke už iný.
Ak je 63 na známke časť dátumu a nemalo by to byť 1863, tak to môže byť len o 100 rokov novšie... To si len myslím, neuvádzam to ako fakt.😉
-s-
https://www.stampsx.com/ratgeber/baden-nummernstempel.php?s=o
Zaregistrován
6. 2. 2020
Díky za pěkný link, prohledám to. Počítám, že známka je v e sbírce ještě po dědovi, tzn. někdy po r. 1920. Tudíž z r. 1963 už by to být nemělo. Ale kdo ví...
Zaregistrován
6. 2. 2020
Tak vizuelně nejblíž je asi razítko Pfullendorf (prohlížel jsem všechny, končící na "RF". Ale bez zkušeností a znalostí s tím nepohnu, navíc se mi stále nedaří získat nějaké relevantní info, která razítka z toho dělají tu správnou "raritu". Prve jsem se domníval, že pouze ta " pětikruhová", nicméně po shlédnutí fotky té obálky se čtyřmi 12kr známkami, jež vlastní jakýsi šejk je zřejmé, že to pouze ta s 5ti kruhy nejsou. Škoda, že mi k tomu p. Beneš neřekl více, ale chápu že na to povídat si nad jednou známkou nemá čas.
Zaregistrován
11. 10. 2015
Nějaký výpis razítek je na :
http://catalogue.klaseboer.com/vol1/html/gstabad2.htm
Zaregistrován
6. 2. 2020
Tak na tohle už jsem taky narazil. Ohledně téhle známky se tam píše:
Most of the 12 Kr stamps with cancel are forged. Only about 700 stamps were used with cancels: Baden, Birkendorf, Bonndorf, Freiburg-Stadtpost, Markdorf, Merchingen, Mosbach, Saekingen, Steinen, Thingen and Waldshut (according to Distinghuishing Characteristics of Classic Stamps, Old German States by Herman Schloss). All other cancels are probably forged.
Tzn. Birkendorf, Bonndorf, Markdorf...vše končí na RF. Jedno z nich by to tedy teoreticky mohl být. Teoreticky...😃
Ta obálka s větším počtem těchto známek, jenž je tak cenná, má nějaké dvoukruhové (pardón za terminologii) razítko Waldshut (viz. výše také v seznamu). Což by potvrzovalo to z Tvého odkazu - že se notabene nemusí jednat o ta 5ti kruhová - viz
https://www.linns.com/news/us-stamps-postal-history/2014/april/baden-land-post-porto-marke-covers-in-gaertner-s-f.html
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.