Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
bronson

Uživatel

Zaregistrován:
24. 5. 2013

#1 16. 1. 2023, 14:12

Vracím se k diskuzi o obrazu Karla Purkyně. Těch názorů bylo více tady je jen malý vzorek na ukázku. Nevím jestli přiložený odkaz s popisem obrazu přesvědčí autory skeptických komentářů, ale podle mne je obraz rozhodně originál.

https://baggira.aukceobrazu.eu/grafiky/detail/12528/

Posoudila PhDr. Šárka Leubnerová Historička umění zaměřená na 19. století, několik let pracovala jako kurátorka Národní galerie v Praze

Citace z minulé diskuze:

Wjem: Vzhledem k okolnostem prodeje i výši požadované sumy mi přijde, že prodejcem by mohl být někdo z rodiny - např. pravnuk Karla Purkyně, kterého neuspokojila finanční nabídka, kterou za dané dílo dostal od aukčních síní či NG.

Kolemjdouci: Podle mě to je pár desítek let stará studijní kopie, kterou dneska někdo z vychytralosti či nevědomosti recykluje.
Podle mě to není ani ten rám, ani ten podpis.
A protože jsem podezíravá (často mě za to dokonce i platí;)), tak si nejsem ani jistá, zda jde o ten stejný rám- na té historické fotce mi přijde, že rám je více prohýbaný, proto vrhá výraznější stíny. Tento rám mi přijde jen jako taková blondelová tuctovka, ten by takto nevrhal.
Ani ten kudrlinkový podpis se mi nelíbí. Tenhle obraz byl reprodukován, dokonce vyšel i na staré pohlednici... a všimněte si tam právě toho podpisu - je jiný, než na tomto obraze.

edef322: Už na první (druhý) pohled je se 100% jistotou patrné, že se nejedná o Purkyňův originál! Obraz je po všech stránkách jednoznačný padělek, přičemž ty radíš prodejci, aby ho prodával od "rozumný startovačky"?? Já se snad opravdu poseru smíchy:-))))

jazzdr: Cenově není ten Purkyně vůbec mimo. Cenově vychýlený je trh s uměním, který upřednostňuje nadproduktivní a modernistické malíře, kteří jsou skoro v každé krajské galerii. Přitom tento Purkyně by patřil do Moravské galerie, tam žádného nemají.

peterM61: Ten podpis celkom sedí...

Názorů bylo více, za mně je to objev roku (minimálně)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
KajaKos

Uživatel

Zaregistrován:
28. 11. 2022

#2 16. 1. 2023, 14:27

Dost slavný obraz. Pecka

Profilový obrázek
poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

#3 16. 1. 2023, 14:48

K tomu všemu se těžko vyjadřuje a je to názor proti názoru .Ale k čemu se vyjádřit dá je to , že je-li to vskutku pravý Purkyně , tak se prodává v galerii , která nemá úplně nejlepší renomé a ve které část obrazů vzbuzuje u mnohých jistou nedůvěru ohledně autorství .Na těchto stránkách je o tom napsáno celkem dost .Je-li to pravda nebo ne , těžko říci. Ale jedno staré pořekadlo zní : „ Na každém šprochu , pravdy trochu“ .Já osobně , kdybych byl majitelem daného obrazu a měl jistotu jeho pravosti , určitě bych se obrátil jinam .Třeba na galerii Kodl , 1 Art consulting nebo možná Galerii Adolfa Loose a prodával to tam .Jednak v každé aukci těchto galerií se objeví několik obrazů stejné a vyšší cenové relace , takže klientela je na to cenově připravena a i důvěra v tyto galerie je výrazně vyšší .Samozřejmě i zde se může výjimečně objevit věc , která není v pořádku , ale jedná se o naprostou výjimku , která jenom potvrzuje pravidlo . To je můj názor….A jak a zda se obraz prodá , to časem uvidíme :- )))

Profilový obrázek
Boura1

Uživatel

Zaregistrován:
10. 1. 2021

#4 16. 1. 2023, 15:51

Jaký názor proti názoru? Málokdy se vidí obraz s takovou historií a posudkem znalkyně která pracovala v Národní galerii a posuzuje obrazy i v galerii Kodl. Když se podíváte kteří znalci s ním spolupracují tak tam paní PhDr. Leubnerovou najdete. Těžko by si to aukční síň mohla vymyslet. Určitě by bylo snadné paní znalkyni oslovit a zeptat se jestli obraz opravdu posuzovala.

Profilový obrázek
Boura1

Uživatel

Zaregistrován:
10. 1. 2021

#5 16. 1. 2023, 16:21

Jestli v popisu aukce vidíte nějaké nepravdy, tak je tady uveďte. Já myslím, že na uvedených výstavách a ve zmiňovaných publikacích byl obraz zastoupen. Nechápu proč ty řeči o šprochu atp. Jsem zvědav jestli napíšete co v popisu není pravda. Ale asi se tomu budete vyhýbat s tím že jak píšete (těžko říct). Tak jestli nevíte, tak nic neříkejte jestli ano tak sem s tím. Ale silně pochybuji že něco konkrétního napíšete.

Profilový obrázek
Kopecek

Uživatel

Zaregistrován:
16. 1. 2023

#6 16. 1. 2023, 16:45
Profilový obrázek
nataradza

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2020

#7 16. 1. 2023, 19:35

Posudek tu zatím nikdo neviděl. Myslím, že prodejce se na síň neobrátil, ale byl osloven. Každopádně ta aukce na Aukru byla výrazem značně mdlého ducha, proto to stále vzbuzuje velké otazníky. Samozřejmě volbou tohoto aukčního domu se určitě připravil o část velmi bonitních kupců, potažmo tedy i vyšší cenu.

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#8 16. 1. 2023, 19:41

Když už chcete citovat, tak prosím vše.
Kupříkladu můj poslední příspěvek, který se tohoto obrazu týkal:

" Posuzujeme obraz dle malých fotek, kde chybí detaily, pohled na spodní rám atd... nelíbí se nám způsob prezentace, který je naprosto bizarní... jde o známý obraz, který byl publikován a byla z něho udělána pohlednice (riziko, že jde o nějakou studijní kopii je poměrně značné). Však taky jen tak nezávazně plkáme, co můžeme dělat víc? Pokud je toto nějaký (pro mě tedy nepochopitelný) krok při dalším plánovaném prodeji, tak se obraz bude muset někde objevit naživo a s posudky.
Ale i v případě, že by to byl origoš, se obávám, že cena 6 mega je mimo - za to se ani špičkové 19. století dneska, myslím, neprodává."

Takže obraz se objevil jinde, s lepšími fotkami. OK.
Pro mě je kunsthistorický posudek obrazu této cenové hladiny bez technologické zprávy restaurátora nekompletní.
Co měla znamenat ta prezentace na aukru a na bazoši, to dodnes netuším.
(Na aukru se neprodal, na bazoši byl vymazán.)

Co se týká ceny, tak teprve uvidíme.
Good luck.

Profilový obrázek
floodland

Uživatel

Zaregistrován:
23. 4. 2012

#9 17. 1. 2023, 08:58

Tak i já se tedy přidám. To, že obraz skončil zrovna tady, nebude žádná náhoda. Dost pochybuji, že by mu ho někdo ze zde zmiňované první trojky vzal do aukce. Posudek nehraje roli. Riskovat ostudu s takto problematickým obrazem nikdo z nich nebude, navíc si myslím, že by se nedohodli na vyvolávačce. 4 mega je hodně ambiciózní a kupce si to bude hledat těžko. Ale nechci předjímat, uvidíme. Posudek nikdo z nás neviděl, mohu se sice paní doktorky zeptat, ale nevidim pro to důvod. Na 19.stoleti nikoho lepšího neseženete. Obraz jsem naživo neviděl, podle fotek, co jsou k dispozici se přikláním k tomu, že jde o slušnou dobovou kopii.

Profilový obrázek
PetrPal

Uživatel

Zaregistrován:
9. 9. 2015

#10 17. 1. 2023, 09:41

"Posoudila" nic neznamená. Byly jí zaslány pouze fotky emailem a ona se mohla vyjádřit na příklad slovy: "ano, MOHL by to být on" Dokud na obraz nebude vypracován odborný posudek někým z Národní Galerie včetně restaurátorské průzkumu, tak se to nedá spoléhat. Jinak mě také nepřekvapuje, že obraz skončil v aukci u tohoto obchodníka.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.