Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
Waaw

Uživatel

Zaregistrován:
12. 1. 2018

#1 12. 1. 2018, 01:17

Nevim, zda jsem zde spravne, ale zkusim to. Rad bych v tuzemsku v priprode nasel zajimave kameny vhodne do akvaria jako dekoraci. Klasicke pozadavky na takove kameny jsou krome vhodne velikosti aby neovlivnovaly chemismus vody, zadne tezke kovy, idealne tmava barva ( sede, cerne), vhodna velikost a radeji zaoblene tvary ( ne ostre jako lomovy kamen, ale zase ne oblazky. Zajimavy povrch a tvar je vitan). Jasne je, ze zaobleni vznika vetsinou erozi, ale v nasich vodach jsem nic podobneho zatim nevidel.. V akvariatikach se prodavaji ruzne kameny za silene penize, zrejme z Asie. Nejoblibenejsi je kamen, kteremu se rika seiryu ( na fotce). Nemel by nekdo tip, zda treba nejake trochu podobne nebo jinak zajimave kameny lze nekde v CR najit a kde? Dekuji.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#2 12. 1. 2018, 09:25

Začal by som hľadať vápencové geody , nenapísal ste kde žijete , lokalitu je ťažšie odporučiť...

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
nick1

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2017

#3 12. 1. 2018, 10:12

to záleží aj od toho aké ryby chcete chovať.Aby nemenilo chemizmus vody.Vápenec vodu mení,bude tvrdšia a vhodná na chov afrických cichlíd

Profilový obrázek
Waaw

Uživatel

Zaregistrován:
12. 1. 2018

#4 12. 1. 2018, 10:57

Proto jsem psal, ze by to nemelo ovlivnovat chemismus vody. Proto vapenec neni vhodny. Cilem je stale mekka voda v akvariu

Profilový obrázek
Waaw

Uživatel

Zaregistrován:
12. 1. 2018

#5 12. 1. 2018, 15:28

Jen na doplneni. Dle informaci na webu jsou uvedene kameny Seiryu pravdepodobne z Ciny, mely by byt vyvreleho puvodu, ale mohou obsahovat drobne vapencove inkluze, cili mirne chemismus vody ovlivnuji. Vubec to ale neznamena, ze hledam presnou kopii. Jde hlavne o zajimavy tvar, neostre hrany, tmavou barvu. Jsem ze Strednich Cech, ale s rozumnou mobilitou, neni problem i treba Stredohori, Podkrkonosi a Vysocina

Profilový obrázek
nick1

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2017

#6 12. 1. 2018, 16:50

ja som pri chove terčovcov a skalárov mal v akváriu len drevo a rastliny aby voda nemenila tvrdosť.Štrk na dno sa dá kúpiť v akvaristike a PH vody dokážu optimalizovať určité rastliny. Všetko záleží od toho aké ryby chcete chovať.Ak budú rybky vysoké a ploché,skaly by mali buť nižšie a v akváriu dostatočne veľký počet rastlín aby si každá ryba mohla vytvoriť teritórium pre prípad úkrytu a pod.Takže je zbytočné nám riešiť skaly pokiaľ neviete aké rybky idete chovať

Profilový obrázek
Waaw

Uživatel

Zaregistrován:
12. 1. 2018

#7 12. 1. 2018, 16:55

Bral jsem to tak, ze toto neni akvaristicke diskuzni forum, tak jsem popsal co hledam. Je zbytecne zde jit do detailu. Ja vim presne jake ryby chci chovat a jakou dekoraci bych chtel i z hlediska napodobeni jejich biotopu. Doplnoval jsem i, ze by nemel kamen zvysovat tvrdost vody.
Dekuji pripadne za jakykoli tip na vhodny kamen vyskytujici se nekde dostupne v CR.

Profilový obrázek
TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován:
2. 5. 2013

#8 12. 1. 2018, 18:51

Vhodné a veľmi dekoratívne sú niektoré bridlice. Dnes sú hitom v akváriách aj dekorácie z polyuretánovej peny a umelého kameňa so špeciálnou povrchovou úpravou. Mám tiež spoločenské akvárium. Stačia mi rastlinky, koreň a miesto kameňov mám dekoráciu z ľahkej keramiky. Za tie roky mi plní takú istú službu ako dekorácia z ťažkých kameňov. To človek ocení pri čistení alebo manipulácii s akváriom, keď sa maľuje barák. V každom prípade by som skôr odporučil akvaristické fóra. Určite sa tam nájde viac odborníkov ako tu. Teda čo sa týka vnútorného zariadenia a vhodného materiálu.

Profilový obrázek
Waaw

Uživatel

Zaregistrován:
12. 1. 2018

#9 12. 1. 2018, 19:28

Dekuji, ale akvaristicka fora se spis zabyvaji kde se da ktery kamen koupit. Co se tyka nalezist nerostu a hornin jsem prave doufal spise zde.
Bridlice samozrejme znam a mnohe jsem uz v minulosti v akvariich mel. Klasicka bridlice se snadno lame a proto miva pomerne ostre hrany i kdyz je plocha. Krasne bridlice, kde vrstvy byly zajimave zprohybane se kdysi nachazely v rece Becve, primo ve Valasskem Mezirici

Profilový obrázek
mariluc

Uživatel

Zaregistrován:
11. 6. 2014

#10 12. 1. 2018, 20:21

A tohle by se nehodilo?😉

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.