Moderátoři: smith, Wjem

stepe

Uživatel

Zaregistrován:
16. 6. 2016

Vytvořeno:
25. 8. 2024, 18:41

Dovoluji si poprosit pana Wjema, sběratele obrazů J. Hlinomaze, ale i ostatní o informaci k mému obrazu. Jedná se o obraz Hlinomaze, olej na sololitu, kdy na rubu obrazu je zřejmě černým fixem napsáno toto: "Na přání tetě Libuši JHlinomaz 73". Nemohu se dopátrat, kdo by mohla být ona "teta Libuše" a zajímalo by mě, do kterého místa je obraz situovaný. Jedna varianta je, že krajina je v ČSSR, druhá že je to v Rakousku pro nějakou emigrantku. Možná by o umístění napověděla i ta nezvyklá loď. Všem za jakoukoliv informaci předem děkuji.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

tove

Uživatel

Zaregistrován:
30. 1. 2019

Vytvořeno:
25. 8. 2024, 19:52

Dovoluji si poprosit pana Wjema, sběratele obrazů J. Hlinomaze, ale i ostatní o informaci k mému obrazu. Jedná se o obraz Hlinomaze, olej na sololitu, kdy na rubu obrazu je zřejmě černým fixem napsáno toto: "Na přání tetě Libuši JHlinomaz 73". Nemohu se dopátrat, kdo by mohla být ona "teta Libuše" a zajímalo by mě, do kterého místa je obraz situovaný. Jedna varianta je, že krajina je v ČSSR, druhá že je to v Rakousku pro nějakou emigrantku. Možná by o umístění napověděla i ta nezvyklá loď. Všem za jakoukoliv informaci předem děkuji. Obrázky: ...

Zkusim se poptat.

Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

Vytvořeno:
25. 8. 2024, 20:16

Ale, tak já cíleně výtvarná dílka Josefa Hlinomaze nesbírám a mám pouze jednu kresbičku. Shodou okolností též s věnováním člence jeho rodiny. Konkrétně jeho neteři Blance, od které i přímo tu kresbu mám.

Od ní ovšem vím, že on právě často členy své širší rodiny obdarovával. Takže teta Libuše bude asi skutečně jeho teta Libuše. Jinak fixem on velmi často a rád kreslil a samozřejmě i signoval...

S tou krajinou si vůbec nelamte hlavu. Josef Hlinomaz byl naivistický malíř a naivisté se absolutně nesnaží malovat reálné krajiny a v plenéru vůbec netvoří. Vždy jde o imaginární, často fantaskní končiny, doplněné různými postavičkami, zvířátky, lodičkami, letadýlky, balóny.....

stepe

Uživatel

Zaregistrován:
16. 6. 2016

Vytvořeno:
28. 8. 2024, 09:22

Děkuji panu towe za zamyšlení a zejména panu Wjemovi za jeho logickou část definice tvorby naivistických malířů. Dík! ---- Souběžně jsem se dotázal ředitele Hornické muzeum Příbram PaedDr. Josefa Velfla (v Příbrami Hlinomazovi bydleli) o jeho typ na zobrazenou obec a odpověděl takto (výňatek): "....věž kostela připomíná tak trochu kostel sv. Štěpána z roku 1384 v Těchnicích (v Těchniči), před jeho likvidací a napuštěním Orlické přehradní nádrže po roce 1958, nyní v hloubce asi 58 m pod vodou, zhruba na úrovni Trhovek." Fotky jsou z jiné strany. ----- Pokud by někdo byl ochoten poskytnout kontakt na nějakého příbuzného malíře Hlinomaze, velmi bych to uvítal, ta teta Libuše mi stále "vrtá" v hlavě.

Obrázky:

tove

Uživatel

Zaregistrován:
30. 1. 2019

Vytvořeno:
28. 8. 2024, 18:04

poslete nejaky kontakt, odeslu podrobnosti

stepe

Uživatel

Zaregistrován:
16. 6. 2016

Vytvořeno:
28. 8. 2024, 19:50

Pane tove odesílám kontakt a kdyby někoho jiného napadla přínosná myšlenka, může kontakt také využít. Děkuji a email: aliex1@centrum.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.