Zaregistrován
10. 2. 2006
- Část - "Tygří hlavy" strany 1 - 41
Vzácné položky - str. 7,8,9,11,15
Obrázky:
Zaregistrován
10. 2. 2006
- Část - Ručně ražené známky 1880-1890
Známky z nápisem Afghánistán 1891-1900
Na str. 53 je nejlepší položka z celého exponátu - největší dochovaný unikátní arch s 19 ručně raženými známkami
Obrázky:
Zaregistrován
6. 2. 2009
Krásny a zaujímavý exponát. Mňa by zaujímal, ako sa vlastne človek dostane k takejto špecializácii, lebo to treba uznať, že tigrie hlavy nie sú bežné známky, o ktoré sa filatelista zakopne na každom rohu. Ako a kde sa zrodí rozhodnutie pre takúto špecializáciu.
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Zaregistrován
10. 2. 2006
Je to delší historie, ale vzniklo to asi takto: Po sesbírání známkových zemí dle FAZZ od Hlinky a Muchy jsem přemýšlel, co dále, zda jít například hlouběji do lokálů, či politického vývoje jednotlivých zemí. Ale to je běh na tak neuvěřitelně dlouhou trať, že jsem se rozhodl pro specializaci na určitý stát.
Hodně jsem si o tom psal s Ikankem. Moc se mi líbila Indie, ale Indii se věnuje hodně sběratelů a mne lákalo něco, co je na okraji zájmu, ale přitom sběratelsky zajímavé. A Afghánistán mne napadl s Ikankem téměř současně. Afghánistán u nás nesbírá nikdo, ve světě pár desítek lidí, navíc u nás žádné materiály tohoto státu nebyly, tak jsem se do toho dal. Ale velkou zásluhu (možná rozhodující) na sehnání těchto materiálů má zase Ikanek, jednak svojí znalostí zahraniční nabídky a zahraničního trhu vůbec a svojí perfektní znalostí Angličtiny, kdy mi pomáhal při komunikaci s aukčními firmami a zahraničními obchodníky.
Též mi Ikanek nemálo poradil i s tvorbou vlastního exponátu, poté s jazykovou korekturou při překladu exponátu do Angličtiny.
Tímto mu chci poděkovat.
Zaregistrován
16. 2. 2008
A Ty umíš číst tu jejich hatmatilku?🙄
Zaregistrován
10. 2. 2006
Pár základních výrazů.
Dokáži přečít nominály, letopočty, název Kábul, z dopisů názvy měst Kábul a Peshawar (pro Jallalabad a Taškurghan si musím vzít literaturu)
Zaregistrován
23. 2. 2009
Jakou hatmatilku 😃 , jedná se o verzi arabského písma. V Afghánistánu se mluví převážně dvěma jazyky - Pushto a Dari. Obě z nich používají arabské písmo.
Navíc není třeba to celé přečíst, stačí se naučit rozpoznat několik měst - ono tam ze začátku mnoho pošt ani nebylo. Pro přesnější dataci pak stačí jen znalost arabských číslic (tedy skutečně arabských a ne to co se u nás říká arabské číslice) a tvorby dat a to stačí.
To vše se dá zvládnout do měsíce.
Zaregistrován
9. 2. 2008
Vím, že se na tlachárně probíralo hodnocení (gratulace)tohoto exponátu z výstavy v Jihlavě. Tento exponát je dle mého opravdu amatérského názoru podhodnocen. Důvod je asi jediný- není tu juryman, který by obsáhl tento stát v tomto období. V exponátu jsou věci, které nikde jinde (doslova!) neuvidíte a jeho vypovídací hodnota je velmi vysoká. Totéž lze říci i o Ikánkově exponátu. Tady u nás průkopnická věc, která čeká na pořádný rozbor a ocenění. 😉
Zaregistrován
17. 8. 2010
Sice tomu vubec nerozumim ale je to fakt pekne. K dokonalosti uz zbyva uz jen dopilovat nejake drobne preklepy a gramaticke veci (namatkou - Eighth issue 1877, standart, because of none of the stamps, after destroying of the printing house) - tedy pokud to pri hodnoceni hraje nejakou roli...
Zaregistrován
12. 6. 2012
Já teda nevím, já vůbec nerozeznávám jednotlivá "písmenka"!😃 Obzvlášť u některých známek vůbec nechápu, jak kdo pozná jaká to je vlastně známka. Občas to vypadá jako že jim spadl papír na zem a pošlapali to botama!😋
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.