Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Aurelian... upravil sem ti ikonku, abys tu nestrasil s bilejma rohama kolem, nevsim sis?
To Aurelian: No asi nemôžme porovnávať kto kam došiel, pretože s tebou sa moje "výsledky" porovnávať nedajú. Vieš to dobre sám. Ja viem že sa venuješ grošom Jána Luxemburského veľmi zoširoka a ty vieš, že je to o tebe známe. Takže nemusíme nič porovnávať, ja si nič dokazovať nepotrebujem.
Neprešlo mi zatiaľ rukami toľko grošov JL, ale predpokladám, že sa to azda čoskoro zmení.
Z Castelina sa robí dogma ako správne poznamenal jacx, ale je to prirodzené, pretože doteraz ako jediný (pokiaľ mi je známe) spracoval tabuľku typova variant tohto panovníka. Ostatní mohli robiť drobné korektúry, ale stále sa vychádzalo (a vychádza) z neho. Ja chápem tvoje postrehy o nedokonalosti, resp. nie úplnej aktuálnosti Castelinovej tabuľky z hľadiska dnešného pohľadu na situáciu, ale my tu predsa toto rozoberáme každú chvíľu. Všetkým nám je jasné, že Castelin potrebuje v blízkej či vzdialenejšej budúcnosti výrazne korigovať. Možno si ten správny človek na správnom mieste, ak budeš mať nejaké komplexné výsledky svojej práce, rád si prečítam. Bez narážok; naozaj rád.
Je dobré že pracuješ aj s takými ukazovateľmi ako sú lev a koruna, neviem do akej miery pracuješ s písmom. Je nesmierne dôležité, ale to ti je zrejmé.
Chcem sa spýtať; hovoríš, že variant 28 má václavského leva, potom bližšieho následujúcemu typu ... potom je lev vysoký. Aký presne typ máš na mysli, ten v strede? Ja som pozoroval len dva typy leva pri tomto variante a to typ Hána I. a typ Hána II. Čiže václavský a vysoký, robustný lev. Vieš o nejakom levovi medzi tým? Ak áno, hoď foto, je to zaujímavá vec. Čo sa týka toho václavského leva, stále mám akési pochybnosti či sa jedná skutočne o totožného leva s levom prvých Jánových grošov, nesedí mi tam príliš tvar hlavy a samozrejme - alfou a omegou tejto "záhady" zostáva umiestnenie kruhovej rubnej značky medzi koncami chvosta leva. Nedávno sme presne tento problém diskutovali s jacxom, predbežne diskusiu ešte nemáme uzavretú. Pri type 28 s václavským levom je aj iný typ písma na rubovom kolopise, obzvlášť písmeno S a A. Nechcem teraz strieľať do vetra, ale možno sa niekedy dopátrame k tomu, že chronológia nie vždy plne zodpovedá iba na delenie podľa rozdeľovacích znamienok, ale celkovej fabriky. Čo ak typ Cast. 28 s malým - václavským a veľkým levom nie je jeden variant, ale ide o celkom odlišné typy? Pomohla by metrológia a hŕba materiálu.
Ja som zatiaľ iba v začiatkoch, ty si ďalej, takže predbežne porovnávať nemusíme. No a pokiaľ by išlo o zásadné záležitosti ktoré by stáli za publikáciu, tak pred publikovaním určite nie na tomto fóre.😉
No najbližšie to má k Cast. VII. 43. Do siedmeho typu by som tento groš s určitosťou radil, s tým znamienkom však pohnúť neviem. Niečo podobné nepoužíval žiaden panovník ako rozdeľovacie znamienko. No a práve kvôli tomu som dosť skeptický, pokiaľ by existoval aspoň ešte jediný groš s niečim podobným, hocikde v opise, veľa by to napovedalo. Nechcem vyznieť ako kacír, ale kľudne sa môže jednať o nejakého zmetka, alebo prerazbu. Je mi jasné čo vidím, všetci predsa vidíme trojlístok a bodku nad ním a pod ním, ale s prehláseniami o novom rozdeľovacom znamienku by som bol aspoň opatrný.
Tiež čakám ne reakcie ostatných... Toto je môj názor, ale len z prvého prezretia, nevylučujem, že názor budem meniť. Predbežne tak však nerobím. 😋
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.