Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
13. 1. 2009, 14:35

Jo a proto mi sváděl můj denárek... 😃

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
13. 1. 2009, 15:42

To kekule: Ten groš je naozaj slušný a kytička sa nevidí často. Inak máš recht, tá kytička je naozaj asi najčitateľnejší útvar na celej razbe.😉 Urob potom lepšie foto a pošli. Apropo, kam ho radíme cca? Pred r. 1327? Ten lev vyzerá na václavského - malého podľa tvaru, ale nejaký je vysoký, zasahuje hlbšie do perlovca. Ale mám dojem že ide o malého leva, nie? Asi to bude mať najbližšie k razbám III. typu.

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
13. 1. 2009, 17:15

dle Hánových úvah o typologii a chronologii PG JL je to lev III. typu - "s menší zpravidla plnou hlavou"

ten lev je taky docela slušně vyraženej
dle Hány groše s takovýmto lvem byly raženy souběžně s groši se lvem II. i IV. typu

dosud jsem zaznamenal tento typ lva a rubního rozděl. znaménka - pětilisté růžice - se dvěma variantami lícních rozdělovacích znamének
a to :

°   °     trojlístek   °
       °   °                      °  

a

°   °    čtyřlistá růžice   °
      °   °                             °           

tady u kekuleho fešáka dle současné fotky těžko říct - ale mohla by být čtyřlistá růžice
řazení ke skupině Cn III je dost pravděpodobné
nicméně datace před r. 1327 asi už tolik jistá nebude - Castelinova chronologie ač dosud nepřekonaná zcela na 100% jistý odraz chronologie ražeb PG JL asi nepředkládá

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
13. 1. 2009, 19:30

Už si skeptik ako ja...😉 Ja predpokladám že ak ide (pravdepodobne) o tretí typ, ide o razbu spred roka 1327. Ako ty vychádzam z dostupnej literatúry, ktorá, ako sám podotýkaš, je zatiaľ neprekonaná. Ani Hánom, ani nikým iným. Hána len určité veci koriguje, ale sám nejde proti prúdu. Možno raz rozbehne väčší výskum, možno aj s tebou, a vyjde nová a presnejšia chronológia. Takže ja zatiaľ vychádzam z existujúcej ucelenej chronológie, ktorá samozrejme má svoje muchy, ale zatiaľ je najkomplexnejšia.
Ja viem samozrejme kam mieriš, ale predbežne by bolo fajn držať sa zabehnutých systémov, hlavne s ohľadom na ostatných. Mnohí totiž nebudú chápať ako je možné že pripúšťaš zaradenie tejto mince to tretieho typu a šmahom ruky spochybňuješ jej časové zaradenie. Chcelo by to väčšiu polemiku, najlepšie v nejakom článku s kompletným poznámkovým aparátom.
Neber to že s tebou nesúhlasím, ani čo sa týka tejto konkrétnej razby, ani celkového pohľadu na Castelinovu chronológiu. Možno máš absolútnu pravdu. Na chronológii a typológii grošov Jána Luxemburského je viac roboty ako sa zdá.

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
13. 1. 2009, 19:33

i já Tobě musím dát za pravdu asi jsem se unáhlil ve svém verdiktu

ano dle současného stavu poznání (resp. jediné souborné Castelinovy publikace) do r. 1327

kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

Vytvořeno:
13. 1. 2009, 21:17

to kacuro: hele, uznej že to má logiku.... jen doufám, že Ty to neděláš obráceně.. to by byl nářez...😃 😃 😃 😃

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
13. 1. 2009, 21:47

kekule: no kacuro od Tebe právě kupuje ty použité 🙄

kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

Vytvořeno:
13. 1. 2009, 22:19

jasně, to vím.... 😃 😃 ... jen doufám, že z nich neděláš zpátky ty panny 😃 😃

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
13. 1. 2009, 22:22

:D myslíš jako v tom vtipu, jak kur*a svádí Ježíše a ten když jí šáhne na frndu, tak se "rána" zacelila?? 😁 😁

kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

Vytvořeno:
13. 1. 2009, 22:32

ani ne..... v případě mincí si pod tím pojmem představuju, že je zakopáváš po vlastech českých zpátky pod zem 😃 😃 😃

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.