Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Topa77

Uživatel

Zaregistrován:
22. 4. 2007

Vytvořeno:
22. 12. 2008, 15:25

Oliver: přesně tak, ale pak jsem si ho doma prohlédl pořádně a nic zajímavého to nebylo😞

Vassilij: máš možná pravdu, ta zmizelá tečka vypadá jako opravdu setřelá, myslím tu horní fotku

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
22. 12. 2008, 15:29

nejlepší by bylo nafotit ta znaménka pod úhlem ze všech čtyř stran, to by mohlo napovědět více ... nicméně pravdu se už na 100% nikdy nedozvíme, kdoví čím vším ty naše kousky prošli ....

vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

Vytvořeno:
22. 12. 2008, 15:37

To Dracek: mikroskop nebo alespon hooodne silna lupa by nebyla ?

MisoPN

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2008

Vytvořeno:
22. 12. 2008, 15:47

a este mate nejaku stranku kde su tie grose vsetky vyfotene?

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
22. 12. 2008, 15:51

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
22. 12. 2008, 18:03

To Dracek: Ide o úplne bežný groš, aj keď je v peknom stave. Nejedná sa o jednotlivý krúžok ani na rube ani na líci, už len umiestnenie evidentne poukazuje na absenciu dvojníka. Druhý krúžok je nedorazený, alebo dobovo (nechtiac) znehodnotený. Nejedná sa o nič neobvyklé. Je to iba môj názor, nikomu ho nevnucujem, ale dám za neho ruku do ohňa.
Je to Cast. I. 1 vo veľmi slušnom stave.

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
22. 12. 2008, 18:40

souhlasím s Archym Cn I. 1

vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

Vytvořeno:
22. 12. 2008, 18:46

Jak jsem psal - taky to tak vidím - jen možná znaménka byla změněna s podvodným záměrem, nic to ale nemění na určení.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
22. 12. 2008, 18:53

Archy: Já nikoho nepřevědčuji co je ten groš zač, již dříve zde padlo, že je zajímvý a asi neznámý typ(varianta) a tak když mi dnes přišel fyzicky domů, tak jsem ho sem dal na určení. Jinak můj názor je ten, že s trochou fantazie a prohlídkou lupou se zvětšením 16x by na rubu možná mohl být nedoražený druhý kroužek(je to viděl nepatrně jen pod jedním úhlem lomu světla), ale na lícové staně je opravdu jen jedna tečka a žádný náznak té krajové i když dle pozice vyražené tečky by se druhá dala očekávat. Žádný ani náznak druhé tečky tam není vidět.
Napadají mne tedy dvě možnosti(ani jednu myslím zatím nelze vyloučit):
1/Je to zatím neznámé razidlo lícní strany, kde není horní tečka vypuncována
2/Horní tečka byla v průběhu ražby na razidle zanesena kouskem kovu, který zcela zarovnal místo v této části razidla a proto byla učitá část produkce ražené s pomocí tohoto razidla v tomto opisovém provedení.
...a nyní můžete koumat dále 😃 😃 😃
Pokud chápu dobře tak dle označení Cn I. 1 by se jednalo o nejstarší ražený typ pravděpodobně s použitým razidle rubu z grošů WII 🙂

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
22. 12. 2008, 19:40

ano Cn I. 1 je považován za nejstarší typ groše JL
obraz lva a koruny na něm odpovídá jejich vyobrazení na groších W II
nejstarší obraz se pak vyskytuje i ve skupinách Cn II. a Cn III.
na tvém groši jen také lev I. typu tedy Václavský a koruna podle mne také
těžko soudit jen dle fotek, s mincí v ruce je to jiné, ale přijde mi že mince je právě v oblasti opisu DEI a GRATIA v periferii trochu více setřelá nebo spíše nedoražená - chybí perlovec i kresba písmen se k periferii jakoby mírně zhoršuje a stává lehce "rozpitou"
podle mne je to groš Cn I. skupiny a to buď Cn I. 1 nebo jak jsem na to koukal mohl by to možná být i výrazně vzácnější Cn I. 2 který má mezi IOHANnES a PRIMVS nikoliv kroužky ale plné tečky - tady však spekuluji protože jsem CnI. 2 dosud v reále ani na fotu neviděl jenom jeho slovní popis
současnou terminologií by se asi možná mohlo říci, že se jedná o chyboražbu CN I. 1 (nebo 2 ?)
kroužek chybou razidla či v provedením ražby prostě není patrný

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.