Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
V tom písmene O sa možno mýlite. Pokiaľ by písmeno bolo celé dorazené, dalo by sa špekulovať. Takto sa jednoducho špekulovať nedá. Tiež sa teším na kekuleho fotky, povedia rozhodne viac. Zatiaľ teda zostaňme skôr pri konvenčnom písmene O. Čo sa týka rozdeľovacích znamienok, mohlo by sa jednať o typ Cast. III. 16 (dvojkrúžok, dvojkrúžok, štvorlístok, dvojkrúžok, krížik), ale proti tomu by hovorilo viac vecí. Ešte sa vrátim k tomu štvorlístku - tá ležatá osmička - nekonečno - asi najskôr bude nedorazený štvorlístok, ale naozaj... ktovie.😉 Takže podľa znamienok by to mohol byť tento typ, ale proti tomu je:
- tvar leva - v Castelinovom type III. predpokladám výhradne malého leva "václavského"
- tvar koruny - Hánov typ III. (ako poznamenal jacx, korešponduje s prvými korunami Karla IV.)
Naozaj teda nepôjde pravdepodobne o tretí typ, ale tieto indície naznačujú skôr niektorú z posledných razieb, možno by sa mohlo jednať o Cast. VII. 39-40. Pár úvah:
Dvojkrúžky sú zrejmé, ležatá osmička by pri troche faktázie mohol byť aj nedorazený trojlístok a krížik na rube pri troche fantázie trojlístok so stopkou. Ako poznemenal kekule pri inej príležitosti, aj ja dúfam, že ma za moje kacírstvo neukameňujete.😎
Ale naozaj to chce lepšie foto. Kekule gratulujem a keď si to tu už rozprúdil, tak si nám tie fotky dlžný milý pane. 😈 😋
Zvláštní mince pro Polsko jsou nepravděpodobné... Kdyby už chtěl JL razit extra mince pro Polsko, asi by tam dal nějaký polský motiv 😉 kdyby tam chtěl snad posílat méně hodnotné mince a rozvrátit tak polskou ekonomiku 😃 , mám pocit, že by se to nevyplatilo, protože v Polsku groše byly často jako mezinárodní platidlo a vracely by se potvory zpět🙂 a zakládat mincovnu v Polsku, které chvíli patřilo tomu a chvíli tomu?
at uz jak uz polsky motiv by byl kontraproduktivni... co lepsiho nez obraz ceskeho grose by ve stredni evrope mohl pouzit? a proc by chtel hned ekonomiku rovracet? chtel jen dobre a bez problemu nakoupit. a za co se dalo tenkrat nakoupit nejlip?
nezbude, než se obrátit na spiritisty, aby se Jana zeptali. Snad nebude v pekle.
Jen malým dodatkem,co mají uvedené Poláci ve Wikipedii o pražském groši
http://209.85.135.104/translate_c?hl=cs&sl=pl&u=http://pl.wikipedia.org/wiki/Grosz_praski&prev=/search?q=grosz+praski+poland&hl=cs&lr=&sa=G&pwst=1&usg=ALkJrhiWxY1xMa3bT8n5NdeouDVC2SxUaw
Není tam nic extra vyjímečného,ale jasně tam poukazují na ražbu pražského groše v KH,čímž se vyvrací zdejší doměnky o pojizdných polních mincovnách JL😁 😁 .
Michaela: těmhle textům v internetových encyklopediích nemůžeš přisuzovat moc velkou vážnost, dají se totiž editovat a v podstatě Ti tam kdokoli může napsat cokoli. Takže brát je jako odborný text nejde. Už jsem se mnohokrát přesvědčil, když jsem tam něco hledal, že tam byli nepřesné nebo zavádějící údaje ... Takže tyto encyklopedie beru jenom jako rychlou možnost, jak získat informace, ale které je nutno si později ověřovat v odborné literatuře ...
.... jen na okraj.... "pojízdná mincovna" se táhne diskusí předpokládám jako jen žert.. 😃 😃 😃 .... ale jen drobné připomenutí.... zatím nikdo nezmínil mincovnu v Přísečnici, která je " de jure" prokázaná... jen nevíme zda skutečně razila, případně neumíme odlišit ražby. nicméně je to myslím doklad toho, že král Jan skutečně minimálně uvažoval o produkci pražských grošů mimo Kutnou Horu
To Kacuro : ...je mi to jasné a souhlasím 😉
To Kekule :.....jj,je to velmi zajímavé,měla by se zavést kronika ČNS PG a tam zapisovat všechny zdejší zajímavé diskuze členů PG,veškeré domněnky a polemiky i zapisování žertů viz "pojizdná mincovna"pro zasmátí. A kdyby se tato kronika za čas vydala knižně,mohlo by to pozitivně ovlivnit a posunout o kousek dál nastupující generaci členu ČNS PG.😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.