Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 18:02

jacx: ten Tvůj nový kousek jsem si také určil jako I./3 a chtěl jsem do něj jít, hned jak se tam objevil jako nová aukce, no ale když jsem sledoval vývoj, tak mi bylo jasné, že Ti ho raději přenechám😃

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 18:09

kacuro - to seš hodnej - dopadlo to přesně na hranu (já nebyl doma tak jsem přihazoval hodně dopředu) no a taky doufám, že jsme ho určili správně

vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 18:15

Naštěstí falza snad půjdou poznat skoro vždy, leda by se falzátoři vrátili kompletně k původní výrobní technologii ;-) akorát je bohužel sem tam potřeba velmi silná lupa nebo dokonce mikroskop a potom .... - Aukro - pápáá ...

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 18:24

Kacuro, kamarýde, asi si ma trochu zle pochopil. Ja samozrejme netvrdím že to Poliaci nevedia už teraz, tvrdím len, že ešte "máme trochu času". Možno príde onedlho doba, keď to bude naozaj hodne zlé. Zatiaľ väčšina nepozná vzácnu grošovú razbu, ale zmena je naozaj neodvratná. Zatiaľ poznajú vzácnejšie razby len seriózni zberatelia, ktorým sú praktiky prezazby za účelom zisku chvalabohu cudzie. Ale prečo stále o Poliakoch? Takto môže jednať každý Čech a predávať mince na aukre, alebo allegre, je to jedno. Uznávam že veľa aukcií z Poľska bolo zmarených hlavne z týchto dôvodov (nehovorím len o grošoch), no a poľské, ale viac ukrajinské a bieloruské kontramarky... to je už samostatná kapitola.😐

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 18:28

To vassilij: Máš pravdu, falzá pôjdu poznať. Ale čo vás všetkých vedie, že táto minca je falzum, resp. upravená? No vlastne iba pocit, no nie? Ja viem, netvrdíte že je to hneď falzum, ale ste nevariaci Tomáši.😉 Tak trochu dôvery hoši. Keď na toto fórum zavíta niekto cudzí, bude si myslieť, že ste nikdy nevideli peknú mincu... 😈 😈 😁 Bez urážky. 😋

vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 18:42

To Archy: já ty znaky/neznaky psal, ale taky jsem spíš ten typ, který nedokáže přesně říct originál má vypadat tak a tak a tohle se liší v tom a tom. Jsem spíš ten pocitovej typ - prostě viděl jsem X grošů a tenhle něčím vybočuje ;-)

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 18:46

Ale dobre priateľu, len sa teda nepechor.😎 Ja som sa ťa nechcel dotknúť, to už ma hádam poznáš. Viem že si poctivý typ, preto si ťa vážim.... Mne sa tá minca zdá pravá, to je všetko. Áno, niečim vybočuje. Vybočuje svojou skvelou zachovalosťou. To že sa jedná o vzácnejší typ, to už je len čerešnička na torte.

llibor

Uživatel

Zaregistrován:
10. 1. 2008

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 21:27

Tož chlapi, nechajte toho. Ste jak malé děcka. Kukneme až ho Archy bude mnět u sebe. Snáď sa podělí o obrázky.

kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 21:44

kolegové..... hlasím jeden drobný úspěch.... posílám zatím jeden odkaz na ne příliš povedené fotky... ale ať koukám jak koukám... tak lícní znaménko mezi gratia a rex se nepodobá ničemu co jsem viděl.... nebo jsem toho viděl málo, a ještě mohu být slepý... a na rubu je GRVSSI místo GROSSI ??? ... dík předem za názor..... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=502550661

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 21:53

velká gratulace - už se těším na další super makrofotografie - bude nad čím diskutovat

velmi zběžně z nepovedených fotek - půjde spíše o mladší groš JL
u lva těžko nyní rozlišit jde -li o II. nebo IV. typ Hánovy typologie
koruna si troufám jasně tvrdit nejmladší III. typ - jako u grošů Karla IV.

rozdělovací znaménko rubu také neznám možná z lepších fotek odhalíte více
na líci mezi GRATIA a REX - že by čtyřlistá růžice ??
rubní opis je asi skutečně GRVSSI - nejdříve jsem myslel, že jde o půlku z O ale vypadá to že tam jsou horní břevna od Véčka

super ještě jednou gratulace a těším se (asi nejen já) na fotky

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.