Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Kacuro, kamarýde, asi si ma trochu zle pochopil. Ja samozrejme netvrdím že to Poliaci nevedia už teraz, tvrdím len, že ešte "máme trochu času". Možno príde onedlho doba, keď to bude naozaj hodne zlé. Zatiaľ väčšina nepozná vzácnu grošovú razbu, ale zmena je naozaj neodvratná. Zatiaľ poznajú vzácnejšie razby len seriózni zberatelia, ktorým sú praktiky prezazby za účelom zisku chvalabohu cudzie. Ale prečo stále o Poliakoch? Takto môže jednať každý Čech a predávať mince na aukre, alebo allegre, je to jedno. Uznávam že veľa aukcií z Poľska bolo zmarených hlavne z týchto dôvodov (nehovorím len o grošoch), no a poľské, ale viac ukrajinské a bieloruské kontramarky... to je už samostatná kapitola.😐
To vassilij: Máš pravdu, falzá pôjdu poznať. Ale čo vás všetkých vedie, že táto minca je falzum, resp. upravená? No vlastne iba pocit, no nie? Ja viem, netvrdíte že je to hneď falzum, ale ste nevariaci Tomáši.😉 Tak trochu dôvery hoši. Keď na toto fórum zavíta niekto cudzí, bude si myslieť, že ste nikdy nevideli peknú mincu... 😈 😈 😁 Bez urážky. 😋
Ale dobre priateľu, len sa teda nepechor.😎 Ja som sa ťa nechcel dotknúť, to už ma hádam poznáš. Viem že si poctivý typ, preto si ťa vážim.... Mne sa tá minca zdá pravá, to je všetko. Áno, niečim vybočuje. Vybočuje svojou skvelou zachovalosťou. To že sa jedná o vzácnejší typ, to už je len čerešnička na torte.
Tož chlapi, nechajte toho. Ste jak malé děcka. Kukneme až ho Archy bude mnět u sebe. Snáď sa podělí o obrázky.
kolegové..... hlasím jeden drobný úspěch.... posílám zatím jeden odkaz na ne příliš povedené fotky... ale ať koukám jak koukám... tak lícní znaménko mezi gratia a rex se nepodobá ničemu co jsem viděl.... nebo jsem toho viděl málo, a ještě mohu být slepý... a na rubu je GRVSSI místo GROSSI ??? ... dík předem za názor..... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=502550661
velká gratulace - už se těším na další super makrofotografie - bude nad čím diskutovat
velmi zběžně z nepovedených fotek - půjde spíše o mladší groš JL
u lva těžko nyní rozlišit jde -li o II. nebo IV. typ Hánovy typologie
koruna si troufám jasně tvrdit nejmladší III. typ - jako u grošů Karla IV.
rozdělovací znaménko rubu také neznám možná z lepších fotek odhalíte více
na líci mezi GRATIA a REX - že by čtyřlistá růžice ??
rubní opis je asi skutečně GRVSSI - nejdříve jsem myslel, že jde o půlku z O ale vypadá to že tam jsou horní břevna od Véčka
super ještě jednou gratulace a těším se (asi nejen já) na fotky
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.