Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Já bych taky tu ražbu jen pro určitou válečnou výpravu vůbec nezavrhoval.
1.) Z dokumentů je dost dobře známá snaha krále Jana získat co největší finanční zásoby na nová tažení a i formou zmincování dříve ražených mincí a jejich zlehčením získat co největší finanční zásobu. Bylo by zajímavé zjistit ryzost těchto polských mincí.
2.) Pro ražbu v jiné mincovně bych se z dnešního pohledu moc nepřimlouval. Ale pohled na daný problém ve středověku mohl být úplně jiný. Pokud král získal značné množství cizího platidla, tak asi pro něj bylo jednodušší jej nechat přetavit a zmincovat v nějaké existující místní mincovně pod dohledem úředníků z Kutné Hory, než jej posílat přes půl Evropy do Čech. Určitě bylo jednodušší převést lidi a kolky, než tuny mincí.
Ale to všechno jsou jen čiré spekulace.
kekule: budeš se muset obětovat a tu minci rozstříhat na analýzu ryzosti😃
ale teď vážně: možných scénářů můžeme jistě vymyslet několik, ovšem bez podchycení celého nálezového souboru, ze kterého tato mince pravděpodobně pochází, se dál moc nehneme ... pokud je tu někdo s kontakty na polské sběratele či muzejníky, možná že přeci jen nějaký mincovní depot se dochoval kompletní a byl zpracován, jen my tu o tom nevíme .... takže chtělo by to vést pátrání tímto směrem ...
i ty hamoune a tajnůstkáři...😁 😁 😁
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
jj kekule již zde zmiňoval - Wroclav pěknej soubor- kdo si vezme dovolenou na měsíc a pojede to tam nafotit ?
Jinak trochu se bojím, že jsme ne snad zcela odbočili, ale již postoupili ke kroku 2, když ještě nemáme jasně podložený krok 1
nebo chcete-li domlouváme se proč se něco dělo, když nevíme na 100% jestli vůbec se to něco dělo
tím něčím myslím úpravu - přepuncování razidel - v tomto případě úprava razidla pro groše Cn27
ano i znalost příčin výskytu nějakého jevu je součástí obhajovy existence tohoto jevu, ale myslím, že zde v důvodech zůstaneme jen u spekulací (i když třeba ne navždy)
nebo považujete všichni přepuncování razidla Cn27 za tak jasně prokázané, že už to nemá cenu probírat ?
pak by ovšem stálo zato pokusit se vysledovat souvislost v chronologii dalších variant či typů PG JL
Co podle vás je (nebo mělo být) nové rubní rozdělovací znaménko ražené přes čtyři kroužky na kekuleho polákovi ? dá se přiřadit něčemu známému ?
já tam vidím opačně orientovaný snad mírně modifikovaný trojlístek - ale do je dost nejisté
Kekule nadhodil veľmi zaujímavú myšlienku. Osobne si skôr myslím, že nie všetko zaujímavé ohľadom JL je z Poľska. Ja mám jedného zaujímavého z lona Kráľovstva Českého, ale je to veľmi málo, aby to zavážilo. Nepredpokladám že by sa groše JL razili inde ako v KH (to tu ale nepredpokladá nikto) a že by sa razila určitá emisia (emisie) pre Poľsko sa mi nezdá. Myšlienka to nie je zlá, ale pokiaľ by sme pozorovali grošové zaujímavosti z Poľska, tak by sa jednalo o prierez celým Jánovým mincovaním. Takže odpadá myšlienka odlišnosti grošov na metrologickej báze. Pokiaľ by nešlo o zrno v minci ako ukazovateľ, pokiaľ by malo ísť iba o znamienka (ktoré majú hodnotu až teraz, vtedy nie), prečo by sa to teda robilo? Osobne si myslím, že tento pozorovaný jav je náhoda. V aukciách v ČR, či pevných, alebo internetových sa tieto mince "stratia" v množstve "bezcenných" grošov. Jasné že fajnšmekri si ich objavia, ale vo veľa prípadoch ostanú nepovšimnuté. Myslím že naozaj ide iba o náhodu. Zopár zaujímavostí z Poľska nám utieklo, tento asi jednému z nás neutečie...😉 O čo sa jedná? Ide o Cast III. 19 ? Lebo inak nie je zaradený...
[
](http://img200.imagevenue.com/img.php?image=49998_506518497_122_416lo.jpg)
[
](http://img175.imagevenue.com/img.php?image=50029_506518497_1_122_930lo.jpg)
NÁDHERNÁ MINCA!!!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.