Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
14. 12. 2008, 20:06

Denarius napsal/a:

Opravdu pěkné, budu to využívat než pořád listovat v Cachovi. Našel jsem tři kusy které tam vyfocené nemáš, když mi do toho něco nevleze tak je mezi svátky přinesu a ofotím. Musím zkontrolovat zda mám ještě B. II. (Adivu) když je u Tebe vyfocená😃

je to bys me udelal fakt radost, dik🙂 Ty se v tom asi vic vyznas, poprosil bych te casem o nejake upresneni (ozvu se)...

PEHU_ napsal/a:

Máš to moc pěkný - gratuluji.
Ještě bych sjednotil umístění rubu a lícu. U fota to máš jinak než u perokresby.😉
Koukal jsem na Casch 2.

diky. jj, vim, nekde tam mam trosku prohresky, budu to muset casem opravit... jenze me tam na strankach chybi veci... stiham to delat jen po vecerech a nekdy trochu o vikendu...

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 00:49

Tak jsem se tím prokousal a zkouším to strávit - zajímavé věci

moje momentální závěry jsou v souladu se zde vysloveným názorem upraveného razidla pro Cn 27

již ne archyho, ale nyní kekuleho polák má jasnou přeražbu na rubu - na původní čtyři koružky do kosočtverce je naražena nová značka
[

Obrázek vložený uživatelem

](http://img259.imagevenue.com/img.php?image=97360_jan_rub_122_594lo.jpg)
na líci má dokonalé křížky s tenkými kroužky okolo sebe - teorie přeražby resp. přepuncování razidla byla diskutována i zpochybňována již dříve - věřím, že nyní se k ní přikloní i Ti co původně nevěřili
[

[/

pro to, že se jednalo o přepuncování razidla pro Cn 27 může svědčit i mnou zveřejněný grošík č.1
zde znovu na líci sice spekulativní, ale já myslím, že přítomné křížky v kroužku
právě ta určitá asymetrie v umístění křížku do naznačeného kroužku může také svědčit pro dodatečné přepuncování
zde detail RZ mezi IOHANnES a PRIMVS grošíku č.1
=http://img12.imagevenue.com/img.php?image=97875_detail_vnit13n31_RZ_122_1128lo.jpg]

](http://img20.imagevenue.com/img.php?image=97571_kekule_detail_kro96ky_k069435ky_122_853lo.jpg)
zde detail patrného RZ mezi DEI a GRATIA grošíku č.1
[

](http://img237.imagevenue.com/img.php?image=97988_detail_1_vn97j5771_rz_122_36lo.jpg)
k těmto detailnějším fotkám grošíku č.1 se zatím vyjádřil jen vassilij - a ten souhlasí s křížky v kroužku
na rubu grošíku č.1 jsou čtyři kroužky do kosočtverce jako u Cn 27 - zde ještě bez přeražby
že by bylo u goršíku č.1 použito přepuncováné lícní razidlo a ještě původní rubní razidlo ??

Takže teorie upravených - přepuncovaných razidel Cn 27 :- líc nově s křížky (a na těmito razidly raženými mincemi bývají, či mohou být patrné jemné kroužky okolo křížků ?) a ponechaným trojlístkem mezi GRATIA a REX

• rub původně čtyři kroužky do kosočtverce a nově znaménko které nedovedu z rubu kekuleho poláka zcela spolehlivě zařadit - jakoby opačně orientovaný, ale i trochu modifikovaný trojlístek

zaznamenán
1 ks přeražby (správněji použitých upravených či přepuncovaných razidel) na rubu i líci - kekuleho polák
1 ks přeražby (použitých upravených razidel) pouze na líci, rub původní - grošík č.1

Že by další námět k publikaci ??

Jinak kacuro dík za gratulaci jsem dost napjatej až dorazí domů - pak uvidím zda jsem neprohloupil.

kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 09:56

.... tedy, ještě tu po ránu vyhodím jednu velmi kacířskou myšlenku, trochu podloženou statistikou a historií.... pokud jsem za posledních pár let sehnal nějaký zajímavý a vzácný groš Jana, bylo to téměř výhradně bud v Polsku nebo od Poláka.... aktivity Jana Lucemburského na území dnešní Polska jsou dostatečně známé... Nároku na polskou korunu se vzdal až roku 1335, když předtím připojil k Čechám Lužici a Slezsko... otázka zní.... nemohly být některé emise pražských grošů raženy přímo pro použití na území dnešního Polska ???? .... P.S. nebijte mě za tu otázku....

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 10:23

Anoóóóó, pojízdné polní mincovny JL, který na svých taženích do Polska kradl a plundroval kde se dalo, načež vše takto získané zmincoval a nejlépe hned utratil. Proto je vše v nálezech v Polsku a do Čech se král vždy vrátil jak se traduje s prázdnou a proto nemohou být v našich nálezech.....!!!!
To bude celý ten důvod 😃 😃 😃

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 10:25

kacirske to neni dle meho nazoru jsou mozne napr. tyto dva duvody:

jedna je Kladsko jako v podstate "typicke ceske kralovske mesto" a teoreticka moznost mincovani zde, coz je kapitola sama pro sebe... znacne diskutabilni, uznavam...

druhy duvod je jednodussi - jsou to intenzivni obchodni vztahy... navic tehdy vyznamna cast soucasneho Polska patrila k nasim zemim

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 10:48

Vyloučit nelze nic, ale možným důvodem je dle mých informací také asi několik v posledních cca 2 letech v Polsku rozchvácených (nevím jak velkých) pokladů mincí, v nich jak jsem se doslech bylo hodně českých a slezských ražeb😉

kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 11:15

.... jen malá vsuvka.... pojízdná mincovna je sqělý nápad... 😃 😃 😃 .... ale měl jsem na mysli řažby v kutnohorské mincovně... pro Polsko..

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 11:46

.... jen malá vsuvka.... pojízdná mincovna je sqělý nápad... 😃 😃 😃 .... ale měl jsem na mysli řažby v kutnohorské mincovně... pro Polsko..

To je ale pěkná fantasy, spisovatelé by mohli závidět 😁

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 11:53

no... jak sem psal. pro Slezsko se razilo v ramci Ceskeho kralovstvi... takze na tom neni nic zvlastniho... rada nalezu z Polska spada tedy na historicke uzemi Ceskeho kralovstvi... a u tech ostatnich... jakou jinou minci byste si s sebou tenkrat jako obchodnik ci kupec brali? spis by bylo zvlastni, kdyby v Polsku ty nalezy nebyly...

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 12:06

Ražba extra grošů pro Polsko - já bych to považoval za dost možné
velké aktivity JL v Polsku jsou známy - důvody by pro to byly

Těžko však dokazovat - písemné prameny asi o tomto mlčí
byl by nutný rozsáhlý rozbor nejen jednotlivých grošů, ale celých nálezů z Polska - jak říkal Dracek jsou rozchváceny, i když nějaké určitě jsou - a rozbor nejen typologický, ale lépe i metrologický
a toto srovnat s obdobně rozsáhlým rozborem nálezů u nás

Přikláněl bych se spíše k ražbě těchto extra grošů pro Polsko v Kutné Hoře
Zde je již zaběhlá fabrika, lze to udělat velmi rychle, když se řekne teď králi vyrazíme pro poláky nějaké třeba co do zrna pozměněné grošíky - a bude třeba je nějak označit - odlišit od ostatních domácích

Pro mincování spíše v KH bych se přikláněl i z bezpečnostních důvodů - v Polsku bylo dost nejisto proč vystavovat v nebezpečí surovinu, razidla a řemeslníky

Nicméně ať ražba v Polsku či v KH - výsledkem by byly extra groše pro Polsko a proto dnes nacházené v Polsku.
Pokud se nenajde hmatatelný písemný či hmotný důkaz o ražbě mimo KH (v Polsku) pak zůstaneme u spekulací, kde byly raženy.
Prokazovat ražbu extra mincí grošů pro Polsko by samo o sobě možná bylo o trochu snažší než průkaz kde byly raženy.
Ono by bylo zajímavé (sic ne mnoho dokazující) - znát i osudy (původ) jednotlivých zde probíraných grošů.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.