Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
13. 1. 2016
ještě jeden kousek, děkuji za ochotu
Obrázky:
Zaregistrován
20. 8. 2007
pro criss23:
- Castelin VI. 36
- pravděpodobně Castelin I. 1 (možná krajový střížek a rubní rozdělovací znaménko není celé dobře patrné)
oba patří mezi běžné varianty grošů Jana
Zaregistrován
13. 1. 2016
Mockrát děkuji
Zaregistrován
31. 7. 2007
Ahoj,
mám tady jeden zajímavý grošík s pětilistou růžicí.
Dle materiálu (Lukáš Richtera, Jan Cihlář) se ho snažím určit. Podle lva mohlo by se jednat o Typ I. - a/? - tato varianta tam není.
Nebo jsem lva špatně určil a je to Typ II. - a/2?
Díky.
Obrázky:
Zaregistrován
20. 8. 2007
vypadá to, že rub nese lva blízkého typu I. - přechodový typ mezi I. a II. typem dle Hány a rubní rozdělovací znaménko je pětilistá kytičky s lístky kulatého tvaru
takže dle práce:
Cihlář, Jan - Richtera, Lukáš. Pražské groše Jana Lucemburského s rubním rozdělovacím znaménkem pětilistou růžicí. Peníze v proměnách času VII, Středověké mincovnictví a peněžní oběh v Čechách, na Moravě a v okolních zemích, sborník příspěvků, 2010.
to vypadá na rubní razidlo od var. I. a/1 a lícní od var. II. a/2
jinak by se groš dal popsat také podle groše s Chaurovy sbírky (není s ním však zcela stejný): podobný Chaura č. 52, ale rubní znaménko kulatá (nikoliv hranatá) kytička
moc pěkný groš - gratulace
Zaregistrován
28. 6. 2008
..zařazuji si jeden grošík, vychází mi jako Cast. VIII.47, ale když jsem jej srovnala ve sbírce se stejně určeným grošem, tak má jiného lva. Teď jsem z toho jelen 😃 Jsou oba VIII.47?
Za kvalitu fotek se omlouvám, nevím proč, ale při nahrávání se mi vždy fotky nějak máznou 😕
Obrázky:
Zaregistrován
20. 8. 2007
ano - dle Castelina jsou oba var. VIII. 47
Zaregistrován
28. 6. 2008
Děkuji 😉
Zaregistrován
13. 4. 2014
Zaregistrován
20. 8. 2007
pro lub121:
ten první podle těchto fotek určit nepůjde - nejsou vidět zásadní znaménka pro určení - na líci mezi GRATIA a REX a na rubu (možná na minci něco vidět bude, ale z fotek to není patrné)
ten druhý vypadá na Castelin V.28 - pokud tedy na rubu jsou rozděoovacím znaménkem dva kroužky nad sebou (na fotce je to spíše tušit než zcela jisté)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.