Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován
20. 12. 2012

#3111 - 5. 3. 2015, 19:54

Zdravím.
Dnes mi dorazil tento údajný padělek.Vhttp://aukro.cz/gros-penezokaz-i5121290232.html.Jsem trochu na rozpacích.Vypadá to jako silně poměděné jádro z jakéhosi šedého kovu.Přece tomu bývá naopak.Zdá se,že ta mince byla vystavena velkému žáru. Váha 3,45 g. Díky za názor.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#3112 - 5. 3. 2015, 20:18

Není to jen způsobeno korozí (chloridy stříbra)?

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#3113 - 5. 3. 2015, 20:30

také bych řekl, že to bude způsobeno spíše vnějšími vlivy
z ikonografického hlediska tam nevidím výrazné odlišnosti od pravých raznic - zřejmě var. Cast VI. 36

alarich

Uživatel

Zaregistrován
15. 4. 2010

#3114 - 5. 3. 2015, 20:49

mince podle mě byla v dost agresivní půdě. vypadá to tak,že pochází z hromadného nálezu. na averzu byl přilepený nějaký drobák nejspíš parvus, který vytvořil kulatý flek měděné barvy. po neodborném vyčistění je vidět výsledek.😉

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#3115 - 5. 3. 2015, 21:44

u grosu JL je jeste jejich ryzost obvykle dost vysoka na to, aby se vyvinula typicka chloridova koroze (tj. na bazi chloridu stribrneho). kor na povrchu, kde byva takrka ryzi stribro a minimum medi (diky technologii beleni). naopak uvnitr uz byva ryzost malicko nizsi (byt stale jeste dost vysoka v porovnani s razbami naslednymi).

to tmave na povrchu bych tedy povazoval i zde s nejvetsi pravdepodobnosti za korozi typickou pro stribro s vysokou ryzosti, tedy chloridy. Med na povrchu - stane se, muze byt, presne jak alarich uvadi, nasledkem styku s jinou minci ci necim kovovym (bud v pude a nebo i pri nevhodnem cisteni). principielne - bez zachazeni do detailu - jde nejdrive o zkorodovani neceho medene (ci med obsahujiciho) a vzniku mednate soli, nasledne pak zpetne k vylouceni medi (tzv. cementace medi, dojde k ni napr. i v pripade, kdy vlozite zelezny hrebik do roztoku modre skalice).

mince je totalne znicena, ale zase je hezky videt "platkova" struktura strizku vznikla tepanim plechu na pozadovanou tloustku. je take videt, ze jadro je mene kvalitni (porezni), nez povrchova vrstva, pokud byl strizek poskozen jiz drive, je mozne, ze med mohla pochazet i odtud.

falzum to opravdu nebude. aukce - sikovne amatersky nafoceno, pekny pribeh evokujici pokoutnou falzatorskou dilnu (netvrdim, ze to je lez), prodal minci v hodnote 20 Kc za dvacetinasobek. nastesti to skolne zas tak vysoke nebylo, i kdyz za tu sumu by byvala mohla byt docela hezka stredoveka mincicka.

bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován
20. 12. 2012

#3116 - 5. 3. 2015, 23:19

Díky,jeden se furt učí.Reklamaci jsem poslal,uvidíme. 😞 😳 😁

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#3117 - 6. 3. 2015, 00:44

Svet se zblaznil, sberatel reklamuje minci, protoze neni padelek!😃

bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován
20. 12. 2012

#3118 - 6. 3. 2015, 00:55

No jo,když padělky, chyboražby,zmetky a dobová falza, jsou moje takové malé libůstky.Chuťovčičky.Taková malá úchylčička. 😁 😁

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#3119 - 6. 3. 2015, 07:36

skoda je, ze se s temito zajimavymi vecmi kterymi futrujete velmi intenzivne svoji sbirku nema moznost numismaticka verejnost seznamit formou nejakeho clanku a ze se jedna jen o uchylku shromazdovaci. prece jen takovychto dobovych falz (tedy ne prave toho vyse, ktere falzem neni) obvykle neni tolik, co oficialnich razeb a presto, ze je to oblast okrajova, o mincovnictvi a situaci dane doby to rika vic, nez hromada pravych grosu ci penizu nebo denaru.

z me strany to nema vyznit jako narek nad nedostatkem falz, je to spise naopak, posledni rok jsem je uz spise odmital a bezna ani nevyhledavam, protoze je to stale dokola (pomalu mam dojem, ze vzacnosti jsou postribrena a ne pocinovana), ale prece jen jde o vec, o niz je toho stale psano velmi malo.

jinak ohledne reklamace si nejsem zcela jist, zda je na miste. ja osobne bych se po takovem nakupu asi ani reklamovat neodvazil. karty na stul vylozeny byly a ze to neni padelek je mezi vami a kupujicim slovo proti slovu. je jen na jeho dobre vuli, aby vase argumenty akceptoval a uprimne nevim, proc by to mel delat. pokud mince nesbira, jeho schopnosti rozlisit falzum jsou adekvatni jeho postupu a znalostem a castka neni tak horentni, aby stalo za to o ni vest spory. ostatne, ze se jedna o falzum, jste primarne usoudil i vy, kdyz jste na minci prihazoval a on sam netvrdil, ze to falzum je. prodej provedl sikovne, jasne rika, ze nevi, vylozene nic necestneho tam nevidim, zda verit pribehu je na kazdem:

napsal/a:
GROŠ - PEŇEZOKAZ
Tato mince je nález z Jílového u Prahy, nalezl jí někdy v 70tých letech strýc ve štole. V muzeu v Praze mu tehdy řekli, že je to pokovený falešný groš z doby husitské. Co je na tom pravdy nevím. Strýc už není, já mince nesbírám, tak mi je to na nic. Mějte se.

ostatne, uvidime, co se stane. dejte vedet.

bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován
20. 12. 2012

#3120 - 7. 3. 2015, 19:55

Zdravím.
Reklamace standardně probíhá,mince je na poště,směr prodejce.Vše probíhá v pohodě,ani jen slůvkem,nebo nějakým náznakem,neoperuji s nějakým nečestným jednáním.Poté co prodejce reklamaci uznal,vzpomenul,že na tu minci existuje posudek z roku 1977 od prof. Nohelové.Když jsem ho požádal o scan,sdělil mi, že už ho nemá.Dal mi kontakt na nového majitele onoho posudku,kterého jsem obratem kontaktoval a požádal o scan.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.