Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
20. 8. 2007
na tom rubu bych viděl spíše trojlist bez stopky + jasného lva III. typu
tedy Castelin V./33
ad kroužek x tečka:
na naprosté většině exemplářů této varianty je kroužek, tečka zcela výjimečně - podle mě díky poškození razidla
Zaregistrován
17. 8. 2010
To rubni znamenko je sice z casti smazle, ale taky bych tam asi spis videl trojlist bez stopky. Jinak slusny kousek, predevsim averz.
Zaregistrován
20. 8. 2007
zfoukl jsem to nějak moc rychle a nepozorně - omluva
tady to skutečně vypadá na trojlist i mezi GRATIA a REX
takže něco jiného
vypadá to na trojlist i mezi DEI a GRATIA a mezi REX a BOEMIE není dle fotky spolehlivě vidět - že rub je lev III. typ a nejspíše také trojlist zůstává
zajímavé
chtělo by to trochu ostřejší foto
Zaregistrován
22. 7. 2011
Archypov napsal/a:
To že sa pozrú po iných minciach svojho obdobia osobne považujem za prínosnejšie, ako serkať sa s jedným jediným panovníkom. Numizmatike zdar! 😈
Na tuto poznámku bych si dovolil zareagovat a určité věci uvézt na pravou míru.
Omlouvám se, že nezapadá do tohoto tématu a že reaguji až s odstupem několika dní, ale v sobotu jsem byl na aukci v Praze a včera u kolegy.
V období mezi léty 1792-1835 platilo na území celé monarchie několik různorodých monetárních systémů, které obsahovaly 58 nominálů!!!!!!!!
Pokud bychom se začali zajímat i o typovou strukturu, pak bychom se dostali podstatně nad číslo 100, ale zůstaňme pouze u nominálů a položme si otázku.
Působí počet 58 nominálů jako jednotvárný?
Já si myslím, že nikoli, protože zvládnout tento počet z pohledu numismatika a sběratele dá zabrat.
Podle mého názoru se jedná o práci na několik desetiletí života, aby o sobě mohl člověk říci, že alespoň něco již pochopil a může se bavit se znalci jako rovný, s rovnými. Zároveň nechci zpochybňovat opačné názory, zastávající širší sběratelský rozlet.
Mě se také líbí více věcí, ale ve svém naturelu jsem člověk, který musí dělat vše naplno. Tedy i tuto oblast numismatiky. Možná, že padají názory, myslící si, že čím je doba bližší dnešním dním, tím musí být daná doba lépe zpracovaná. Dovolil bych si s tímto názorem nesouhlasit, protože Vaší dobu například velmi pěkně popsal Jiří Spěváček. Samozřejmě souhlasím, že se jedná o díla z oblasti historie, ale i ta jsou velmi potřebná, aby člověk pochopil dobu jako celek a nasál její atmosféru. Vy máte alespoň něco, ale v mé oblasi žádní Spěváčkové, Janáčkové atd., nefigurují.
Pokud se podíváme na numismatickou část, pak i zde vychází mnoho děl, zaobírající se například typologií, ta je rozebíraná v nejrůznějších formách i v odborných časopisech. Bohužel ani zde na tom já moc dobře nejsem, protože to co vyšlo, nedosahuje žádných špičkových parametrů. Když to na závěr shrnu, pak si dovolím podotknout, že doba konce osmnáctého a začátku devatenáctého století je jednou z nejhůře numismaticky zpracovaných. Jako důkaz stačí, když například zmíním že se objevuje spousta nových neznámých a nepopsaných ražeb, které by se podle zastánců nezajímavosti již neměly nacházet. I zde jsem nucen poznávat dobu podle některých mincí, protože ta není zpracovaná a nic o ní nevíme. Byla to velmi hektická doba, plná válek, kdy státní správa uvažovala dost často o všelijakých změnách. Pak se můžeme dostat i k velmi pravděpodobné události, kdy byly raženy během pár měsíců tři nominály, pro tři monetární systémy, s naprosto stejnými metrologickými parametry. Kolik takových a podobných případů existuje?
Například během sedmi let se narazil, podle mého názoru, počet dvou miliard kusů měděných mincí!!!!!!!!!!! Zajisté se již jednalo o rychlejší výrobu a to v několika mincovnách, ale stejně faktem je skutečnost, že dodnes nemáme zdání, co můžeme časem objevit.
V roce 1811 skončila monarchie státním úpadkem, kdy museli majitelé peněz odepsat skoro miliardu zlatých!!!!!!! Po pár letech hrozil další a kdyby Napoleon šermoval zbraněmi o dva roky déle, pak by proběhl stejně bolestný úpadek. Války a podvody státu nesly svoje ovoce. I když druhý úpadek nepřišel, stejně se musely dluhy státu sanovat po dobu několika následujících desetiletí.
Z numismatického pohledu zde proběhla jedna událost, která je velmi důležitá a je srovnatelná pouze s přechodem od výměnného obchodování k zavedení mince, před přibližně tisícem let. Nyní se jednalo o odklon od kurantních platidel ke kreditním. Atd....
Každá z těchto událostí je velmi náročná na její zmapování a zaslouží si mnoho snahy. Před časem byl rozhovor z člověkem, který má na starosti pořádání historických olympiád. Podle jeho názoru účastníkům velmi vyhovují témata středověku, ale neoblíbené jsou věci, spojené s obdobími od Marie Terezie do přítomnosti. Tato skutečnost je podle jeho názoru způsobená tím, že tyto období jsou náročnější například z ohledu otázek na budování modernějších států, které se již nenechají pouze okecat. Já bych k tomu ještě přiřadil svůj pohled, který se zakládá na zrychlování vývoje společnosti. Když to napíši hodně zjednodušeně, pak se v budoucnosti možná dočkáme stavu, kdy dosáhneme za pár let většího pokroku, než naši předci za tisíc let.
Já se snažím popsat na naprosto regulérních základech ražby, které v této době platily. Jedná se o práci na několik desetiletí, protože mě zajímá pouze to, co jsem měl v ruce, nebo pochází z naprosto jistých zdrojů. Je to úkol, kterým se snažím opravit chyby, v dnes již vyšlé literatuře a nedovedu si představit, že bych fušoval do dalších oblastí.
Každá z výše popsaných otázek a nebyly všechny, by si zasloužila podrobněji popsat.
To je můj pohled na věci kolem numismatiky. Tedy pokud chci něco naprosto podrobně zvládnout, musím tomu věnovat patřičný čas, který nemůžu drobit mezi další aktivity. Na druhé straně platí, že čím problematiku více pochopím, tím půjdu do větší hloubky a otevře se přede mnou ještě podrobnější pole. Tím odpovídám na Vaší větu a říkám, že ač se zaobírám pouze krátkým úsekem, musím mít více znalostí, které nejsou jednotvárné a jsou mnohotématické. Například v dědičných zemích platila konvenční měna. Tolar který budu právě držet v ruce nespadl z nebe, ale původ jeho vzniku leží v době Marie Terezie. Ta konvenční měnu také nezavedla z rozmařilosti, ale její původ a důvody zjednodušeně a obrazně řečeno leží v amerických zlatých dolech.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
10. 6. 2006
Ja sa veľmi teším, že vás baví písať, je to vidieť a prajem veľa úspechov. Takisto (úprimne) želám veľa úspechov vo vašom bádaní, určite toho máte pred sebou ešte veľa. Mne vôbec nevadí obdobie ktorému sa venujete a teší ma, že ste pre neho taký zapálený. Možno sa však nikoho nedotknem, keď spomeniem, že už by bolo načase sa v tejto téme vrátiť minciam Jána Luxemburského.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Děkuji za přání a samozřejmě se ještě jednou omlouvám, že jsem napsal dlouhý článek s nesouvisejícím tématem, který sem nezapadá.
Jestli dovolíte, ještě pár slovy zjednodušeně zareaguji na Vaší větu, jak jí vnímám já a která vychází z logiky vývoje ve všech směrech lidské činnosti.
Ať děláme cokoli, pak bychom měli přistupovat na začátku ke studování všeobecných témat, protože ty nás připraví na cestu pochopení základů. Pokud tuto fázi zvládneme, pak by byla škoda, abychom ustrnuli pouze ve všeobecnosti, protože nyní jsme již připravení zvládnout i určitou specializaci.
Tedy Vaše věta v sobě má mnoho pravdy, ale podle mého názoru ji nemohu používat ve všeobecné rovině, ale pouze tehdy, pokud budou splněny jisté náležitosti. Tedy studování všeobecného rozhledu, jako nutného základu.
Vám samozřejmě také přeji hodně úspěchů.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
23. 11. 2011
Dobrý den, dovolím si místo teorie trochu mincí, dnes mi došel ze spřátelené země tento groš, pravděpodobně vzácná Castellinova skupina IV. Je podobný číslu 22 nebo 23 dle dvou kroužků mezi grossi a pragenses. Mezi gratia - rex - boemie jsou ale buď tečky nebo křížky z poškozeného razidla? Jednalo by se pak o 23 ?
Váha mince je 4,25 a průměr 2,85 mm. pěkně zvoní, jen asi byla nevhodně čištěná.
Obrázky:
Zaregistrován
17. 8. 2010
Nejspise Cn IV.23 - s prerazbou krizku pres krouzky.
Jinak nebyl tento kus nedavno nabizen na aukru (a aukce byla predcasne ukoncena😉)?
Zaregistrován
23. 11. 2011
Byl a protože nemám v poslední době na Allegru a Aukru štěstí uchyluji se k podloudným metodám nákupů a výměn bez těchto organizací. Hlavně ten prodejce je dobrý známý a sběratel...
Zaregistrován
20. 8. 2007
souhlasím s určením Castelin IV./23 - na líci jsou podle mne křížky přes kroužky - zřejmě renovace razidla
přímo křížky přes náznak kroužku, či určité zneokrouhlení je patrné ve všech pozicích líce
o něco lépe patrné (podle mě obdobná úprava razidla) je to na jiné variantě ze IV. Castelinovi skupiny - viz fotky níže
na rubu jsou podle mne spíše dva kroužky (plné skoro jako tečky - díky poskočení dvojrázem v tomto místě?) - pak Castelin IV./23 - teoreticky by na rubu mohly být také křížky - varianta Castelinovi neznámá, ale již popsaná - zde bych však vsadil na kroužky
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.