Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
22. 7. 2011
To je trochu mimo mísu mého zamyšlení.
Já neodsuzuji všeobecný rozhled a preferuji ho na mnoha místech tohoto fóra, protože zastávám názor, že vše se vším souvisí, ale na druhé straně mě zaujalo velmi úzké období, které v sobě zahrnuje několik zlomových souvislostí. To neznamená, že nemám přehled o našich dějinách všeobecně.
Pokud chci něco dělat, musím mít k dané problematice nějaký svůj vnitřní vztah. Pokud ho nemám, za co by mé snažení stálo. Proto mám nějaký základní přehled například o denárech, ale nemám k tomuto období potřebný vnitřní vztah a proto se o něj podrobněji nezajímám a tyto mince nezbírám.
Moje zamyšlení se neslo ve smířlivém duchu, proto nechápu Váš konfrontační duch. Na toto téma jsem se setkal s mnoha polemikami a nikdy se nedalo dospět k jednoznačnému výsledku.
Já preferuji výše popsané, protože mám například výhrady k některým numismatickým pracem, které nemají svojí hodnotu právě z důvodu širokého záběru.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
10. 6. 2006
Čo je to za numizmatiku, pri ktorej budú mince až na poslednom mieste? Tomu veľmi nerozumiem, alebo som niečo prehliadol? A to sa pýtam ako človek, ktorý nezhŕňa mince lopatou, moja zbierka je taká skromná, že by ste sa všetci pousmiali.
Zbierať (a rozumieť) mimoriadne úzke obdobie ... to je vec názoru a nikomu ho neberiem. Keďže nie som v pravom zmysle zberateľ, tak sa k tomu nevyjadrujem. Ale veľmi dobre rozumiem Oliverovi a Hurleyovi, možno nedosahujú Vašich kvalít, ale majú radosť z mincí ktoré im pribudnú do zbierky a rozširujú si obzory vo svojom období (Oliver aj Hurley sú grošáci). To že sa pozrú po iných minciach svojho obdobia osobne považujem za prínosnejšie, ako serkať sa s jedným jediným panovníkom. Numizmatike zdar! 😈
Zaregistrován
22. 7. 2011
Široký rozhled je základem. Pak na něm se mohu zajímat o detailnější věci.
V tom snad není žádný rozpor.
Mince je pouze nástrojem monetárního systému, který vyšel z hospodářských priorit státu. Základy hospodářských systému vycházejí z mezinárodněpolitických možností. Tedy logicky v tomto modelu je mince na posledním místě.
Jeden náš numismatik, bohužel mezi námi již nežije, zastával názor: "Jesli chceš pochopit konkrétní minci, musíš nejdříve poznat dobu, ve které se narodila. "
Mince sama o sobě je pouze zboží, které může mít mnoho poloh podle preferencí nynějšího majitele. Já se osobně znažím z tohoto zboží, pokud bude v mém majetku, udělat památku, se svojí historií a to ve všech ohledech.
Dále zastávám názor, že ke všemu co dělám, musím mít vztah a ten já nemám ke všemu, ale pouze k něčemu.
Když jsem byl v Senici na vojně, byl zde se mnou absolvent, pracovník regionálního muzea, zabývající se archeologií.
Ještě dnes si pamatuji jednu větu. " Vše v tomto a podobných oborech musíš zasadit do konkrétních souvislostí, protože pokud to neuděláš, dáš najevo, že tento konkrétní problém spadl z nebe, což je nesmysl."
To jsou mé zásady.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
20. 8. 2007
také vstoupím do dnešní filozoficko-numismatické diskuse:
a musím přiznat, že můj postoj k této dnešní diskusi navíc později příkladně doplněné aukcí Janova groše na allegru je - dá se říci - schizofrenní
chápu a souhlasím s názorem prezentovaným hurleyem (hrůza skloňovat to), oliverem, podpořeným kucerou a dalšími... o (ne)atraktivnosti monotématické sbírky oproti pestrému průřezu
naproti tomu dovedu pochopit i motivaci člověka sbírajícího mince - varianty, které se odlišují jen v detailech
navíc musím přiznat, že jsem byl jedním z účastníků té dnešní polské aukce - nakonec jsem pouhý nevítězný účastník a (opět schizofrenně) nevím, zda za její výsledek mám být rád či mám plakat
moje motivace v boji o minci byly nikoliv investiční (a myslím, že nikoho z konečného žebříčku), ale byly dány mým prioritním numismatickým zaměřením, které možná troufale nazvu bádáním
a moje poznámka k pozdější disputaci Evropy1 s oliverem a Archypovem:
je jasné, že kontext doby je nezbytný, někdy přímo primárně nutný
ovšem jádro vašeho sporu myslím je v tom, že se věnujete dost odlišným obdobím
- u prioritního období Evropy1 je podkladů, písemných pramenů a možností získání informací jinak, než ze samotné mince nesrovnatelně více, oproti období, kterému se věnuje Archypov a oliver (a snažím se i já) - zde je opravdu často tím hlavním zdrojem samotná mince (ať již jednotlivá či depot) a informace od ní získané se pak snažíme konfrontovat s mnohem chudšími prameny dobovými či dobovým kontextem
Zaregistrován
15. 7. 2007
jacx: myslim, zes vystihl jeden ze zasadnich rozdilu jako takovy. plus je treba si uvedomit, ze v pripade kreditni (napr. medene) mince je skutecne vice prostoru ke studiu mimo minci samotnou, protoze to okradani se deje uz mimo prostor v nemz je realizovana kazdodenni penezni smena - na rozdil od grosove meny, kdy hodnota mince je dana hodnotou kovu v ni (resp. virou v pritomnost deklarovaneho mnozstvi tohoto kovu v kazde minci). studium kazde jednotlive mince, jeji zarazeni do urcite emise (varianty) a tim i relativne uzkeho casoveho obdobi zde svuj smysl nachazi a pri dostatecne kritickem postoji (cemuz v minulosti ne vzdy bylo) muze prinaset dukazy o zlehcovani mince etc. etc.
v pripade jacxe (a nekterych nemnohych dalsich) je snaha o ziskani nepopsane varianty vedena vedomym jednanim na mnohem vyssi mentalni a obecne prospesne urovni, nez jen na urovni proste, primitivni, bezduche a bezohledne tezaurace pro ciste vlastni potrebu (a pohrbenim novych a zajimavych poznatku v trezorech minimalne po zbytek jejich zivotu). na rozdil od jinych se jacx (ac tak necini) muze pochlubit hmatatelnymi publikovanymi vysledky stran poznani mincovni produkce predevsim prave grosu Jana Lucemburskeho (a na cemz dale aktivne pracuje). na jedince jako je jacx osobne pohlizim jinak a jejich motivaci pri "honbe za znamenky" v kontextu uvedenem vyse plne chapu a povazuji ji za spravnou. jenze "Quod licet Iovi, non licet bovi", takze i kdyz Franta Jetel z Horni Dolni "na to financne ma", jeste to neznamena, ze mu za to zatleskam.
bohuzel jak jacx sam poznamenava, tak velka soutezivost vede nekdy k tomu, ceho jsme byli svedky na zminene aukci. cena te mince, jakkoliv zajimave, by stezi dosahla takove vyse, kdyby se jednotlivi zajemci dokazali domluvit. domluvit ve smyslu zajmu o publikovani teto varianty, nikoliv v zajmu fyzickeho vlastneni teto mince (ta konkretni mince je, ruku na srdce, atraktivni vice z badatelskeho nez sberatelskeho pohledu). bylo by to byvalo mnohem lepsi (usporene prostredky mohly byt pouzity k nakupu vice dalsich zajimavych minci a jejich publikovani). takto je to bohuzel jen signal k naprosto neadekvatnimu navysovani cen dalsich nepopsanych ci mene beznych variant v budoucnu - a jsme tam, kde jsme zacli tesne pred tim, nez nam do toho nahodou vstoupila jiz diskutovana aukce🙂
doufejme, ze mince bude majitelem opublikovana ci zapujcena ke studii umoznujiciho jeji opublikovani drive, nez spatri temnotu bezedneho bankovniho sejfu.
a tudiz, jsem pak i ja (a mne podobni) trhem nucen ustoupit do pozadi, nebot i kdybych to za smysluplne povazoval, nejsem bohuzel v tomto ohledu schopen vuci konkurenci obstat - ostatne vyse zminene prislovi lze nyni pro zmenu zase aplikovat na moji hlavu 😈 😈 😈
Zaregistrován
17. 8. 2010
oliver: s vyse uvedenym nelze nez souhlasit. Jinak co se tyka toho vcerejsiho grose z allegra tak dle mych informaci bude mince skutecne v brzke dobe publikovana a primarnim cilem vydrazitele tudiz nejspis neni pouhe ulozeni do bankovniho sejfu.
Zaregistrován
15. 7. 2007
dobrych zprav je vzdy malo. to by bylo super, tak doufejme, ze se brzy dockame.
Zaregistrován
31. 7. 2008
Myslel som si, že výhercom budete Vy. Gratulujem.
Moja motivácia bola rovnaká. Tento typ groša mám v zbierke, ale v horšom stave a čakal som na lepší kus, ktorý by bolo možné odpublikovať. 🙂
Inak by som tak vysoko cenu nevyhnal.
Zaregistrován
23. 8. 2010
Zdravím,
Dnes byl na jedné aukci dražen tento groš. Snažil jsem se jej určit podle Cast., ale neuspěl jsem. Nejblíže mi to připadá jako Cast. V. 30-33, ale mezi GRATIA REX vidím trojlístek a Cast. uvadí tečku. Co vy na to?
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
no vzadu to vypada jako petilista kyticka? jacx urcite rekne vic, ma to v oku lepe. detail by ale urcite na skodu nebyl.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.