Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Tak to znova otváram, sorry...😉 Nemám veru releventné informácie k tomuto grošu. Niečo som dostal na mail od jacxa, PEHUa a Topu, ale rád by som poznal názor ostatných. Jirka Hána a Luboš Čížek mi neodpovedali, tak sa nebudem pýtať dvakrát. Máte niekto nejaký názor? Veľmi by som bol povďačný...
To Archy: mně se nezdá moc určení ani toho tvého prvního - jako Cast. IV/25 jsi mi určil i ten můj "dvojkřížák" (viz. chlubírna) a přitom mají oba groše rubní znaménka úplně jiná - ten můj může IV/25 být - jak jsme již řešili, sken Castelina není nic moc, ale ten tvůj tam podle mě popsaný není. Cast IV/24 je pěticípá hvězda, která by za tvou "růžici", či jak to nazvat, šla snad zaměnit - ale moc pravděpodobné to není.
To vassilij: Prebehol som si všetky záležitosti...; ja som Tvoj groš uviedol podľa mňa správne, čo sa týka toho môjho, uviedol som najbližší možný typ a variantu. Netvrdím že je to 25-ka, len má k nej najbližšie, Či nie? Ružice tu rieši jacx, necháme mu priestor, samozrejme aj Tebe, ale chcem sa tu pýtať na ten groš pod tým, kde je ten trojlístok. Ten ma zaujíma... Tak čo s tým?
ja uz sem ti odpovidal, to si snad [pamatuje(https://www.sberatel.com/diskuse/topic.php?post=37185#post37185) 😁
kacuruv nazor tedy nesdilim...
OK, omlouvám se, že jsem nereagoval. Ten groš má skutečně trojlístek bez stopky a Castelin ho neuvádí a ani v královéhradeckém nálezu nebyl. Je to stejný trojlístek, jako bývá mezi GRATIA a REX a někdy i mezi DEI - GRATIA a REX - BOEMIE (Cast. 35, 36). Tento trojlístek bývá někdy i mezi GROSSI - PRAGENSES na rubu. Tyto varianty (trojlístek ve jméně krále a/nebo na rubu) jsou poměrně vzácné. Vyskytují se zpravidla s václavským lvem (typ I).
o ou... tak mas asi pravdu kacuro... no vyjimecne... samozrejme 🙄
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.