Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zdravím přátelé.....vkládám groš Jana od jednoho kamaráda.....s docela zajímavým dvojrázem.....vnější opis versus vnitřní.....nemluvě o provedení koruny......taková jako narychlo........
Obrázky:
To bez diskuze.....ale zaráží mě ten dvojráz.....jak se mohl opis BOHEMIE či jeho část vyrazit dvakrát.....ano, DEI, tam skoro není, tudíž zbylo místo pro BOHEMIE...to bych dokázal pochopit, kdyby byly " postižen " i vnitřní opis....je na něm znát dvojráz, ale proč není stejně či podobně vyražen jako opis vnější.....? Asi to blbě vysvětluju.....že? Ale chápete mě, ne?😕 😳 🙄
Nééé, že ty jsi hned po ránu pil alkohol...?!?! 😁
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
:mrgreen: Ještě ne........
jde mi prostě o to, jak to, že je postihnutý "zdvojenou" ražbou pouze vnější opis a né i vnitřní opis.......lepší?
Bigger napsal/a:
.....ale zaráží mě ten dvojráz.....jak se mohl opis BOHEMIE či jeho část vyrazit dvakrát.....ano, DEI, tam skoro není, tudíž zbylo místo pro BOHEMIE...
- BOHEMIE tam být nemůže (ani jednou ani dvakrát) neb na groši je BOEMIE
- dvojráz či více-ráz dokáže někdy neskutečné a těžko představitelné věci
- to který úder a která část zůstane na minci vyražená záleží na spoustě faktorů: např. úhel naložení razidla na střížek, úhel (směr síly) úderu na razidlo, kvalita (síla) střížku na různých místech
- takže to, co je na této minci, není nic nemožného, či zvláštního
Ano...máš pravdu...BOEMIE........😳 .....sem se upsal.......
A díky za vysvětlení...jen mi ten dvojráz zkrátka přišel dost zajímavej.....😉
Pres nejakou dobou byl v sekci aukce na aukru diskutovan nasledujici gros. Resilo se, zda byl vyrazen bez rozdelovaciho znamenka na vnitrnim licnim opisu (odpovidal by tak grosi diskutovanem v NL 3-2010: Dvě neznámé varianty pražských grošů Jana Lucemburského, Militký - Petráň). Detail predmetneho mista je na druhem obrazku.
Obrázky:
existuje vyhledove nejaka alternativa, jak ho dostat na 1 den do Brna? zkousim ted neco noveho, jak tyhle veci rozhodnout
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.