Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
souvisi to, podle meho nazoru, s tim, jak se tyto mince za Vaclava II. a castecne Jana Lucemburskeho delali... myslim, ze ke sklonku vlady JL doslo ke zmene technologickych postupu (u Karla IV. uz sou ty grose uplne jine)... to, o co slo predevsim je beleni strizku v roztoku vinneho kamene. tim se s tenoucke vrstvy odstranila med a zustalo porovite rizi stribro. razbou se tato vrstvicka rozplacla a pokryla povrch mince a budila dojem mince ze zcela riziho stribra... vsechno pak bylo ok, pokud se nekde ta vrstvicka nenarusila... pak pod ni zacal oxidovat vnitrek mince, ktery uz z ryziho stribra nebyl... oxidovala samozrejme pouze med, stribro zustalo v te vnitrni vrste zachovale... jiste ale vsichni vite, ze zoxidovana med ma vetsi objem, nez cista, a tak i na te minci ta oxidujici med nadzdvihla tu tenouckou vrstvicku vybeleneho stribra a proto se ti to stribro odlupuje. nic vic v tom necekej...
jinak z fabriky mince je zcela jiste, ze je razena z originalnich razidel... pokud padelek, chcesli to tak nazvat, tak primo z mincovny a na strizku vedomne s nizsi ryzosti (coz slo krasne zamaskovat tim belenim)... tomu se ale nerika padeleni a slo o zlehcovani mince... pokud bys mel zajem, muze se nekdy vyhledove stanovit hustota mince...
mince je fajnova, nenech si zkazit radost. je to krasnej grosik, kerej ma za sebou vic, nez nakej vycidenej sterilak...
krokodill: tak přijmi gratulaci, já tyhle kousky sbírám a ještě se mi žádný nepoštěstil😞 teď jsem dělal nějakou výměnu militarií za ocílky a jako "doplatek" jsem k tomu dostla dva PG, z toho jednoho se to Ag také loupe a to už docela dost, takže je mince na odpis ...😞 (kdybys jí Olivere chtěl na pokusy, tak bych Ti jí věnoval😉 je to PG Vladislava ...)
oliver venovani s radosti prijima, chce vse, co se zda divne a na odpis, pokusy casem vyzkousi a da vedet...
ale urcite to nedal zkusene najevo, a vsechny kolem presvedcil o tom, ze se raduje, aby je poradne nasr...
Dante napsal/a:
... a hádaj čo by z tejto mince zostalo do dnešných dní? Vo väčšine prípadov neidentifikovateľná hrdzavá hruda, z ktorej by si ťažko vyčítal nominál....
Jo, ale jinak, Dante, to s tou mědí nemyslíš snad vážně, že ne? Jinak by jsme občas nenašli měděné početní žetony, nebo ještě starší měděné ražby po římanech😉 😃 😃 Oliverovo odborné vysvětlení, to už je jiná, díky oli😉 😃
nz (zas tak odborne to snad nebylo, trosku sem se tomu venoval uz kdysi tady - hlavne ta animace o vylepsovani minci)
jo a zdravim do oblasti sve rodne hroudy...
Pozor drahý priateľ, hovorím "vo väčšine prípadov". Možno si to prehliadol. Možno si videl početné žetóny (asi tak staré ako groš JL asi nie, že áno...), ale že by si ty našiel medeného rimana? Rimanom sa nevenujem, ale nerazili svoje bronzy viac z bronzu ako z medi? Medený groš som už videl, nevyzeral príliš pútavo.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.