v tej dobe tá minca vyzerala ako originál, si myslím. Mohli platiť za potraviny. Vojna prináša veľa výdavkov a ten čo ju platí nie vždy má dostatok financií.
blasko.juraj.ml@gmail.com
Toto ustáliť nebude jednoznačne možné asi nikdy. Vojenská byrokracia bola už v čase Uhorskej vojny (1528 - 1538) na vysokej úrovni - v pozitívnom zmysle slova, ale ani dnes sa úplne všetko nezaznamenáva ... Centrálna dvorská vojenská rada Habsburgovcov vznikla až po tejto vojne, takže tu sa informácie k Uhorskej vojne nenachádzajú. Z toho, čo nám v archívoch z tohto obdobia zostalo by sa niečo mohlo nájsť v istých náznakoch v súkromnej korešpondencii, ale nie je toho veľa a hlavne, nie je to systematicky evidované. Inak jestvuje taká pramenná edícia korešpondencie, ktorú medzi sebou viedli Habsburgovci, najmä teda po francúzsky, ale posledný piaty diel (2015), ktorý sa týka korešpondencie z rokov 1535 a 1536 má aj anglické regesty - dovtedy boli len nemecké. Dá sa nájsť aj na stiahnutie ... volá sa to Die Korrespondenz Ferdinand I. Familienkorrespondenz - ISBN 978-3-205-79591-9, Komisia pre novoveké rakúske dejiny vydala prvý diel už v roku 1912 ... kiež by sa aj u nás už systematicky začalo publikovať aj obdobie po roku 1526, ale ešte stále sme sa nevysporiadali ani so stredovekými písomnosťami, a tie sa vydávajú v Uhorsku a u nás už cez 200 rokov ... :-)
Najprv som si myslel, že celá tá vymyslená teória je uletená a postavená na náleze pár zničených mincí... ale v aukcii som naďabil na obol K-T Jána Zápoľského a veru nestačil som sa čudovať...😲
Obrázky:
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.