nerikam, ze ne. pouze jsem reagoval na to probiti, barva samozrejme jiste pochybnosti vzbuzuje. na strane druhe kdovijakou kvalitou ani ty prave neoplyvaly.
tak na vatere sa predal jeden vzácny košický denár, rok ražby je aj v sukni madony.
https://www.vatera.hu/gyonyoru-szapolyai-denar-2765327054.html?utm_source=autoresponder&utm_medium=email&utm_campaign=auctionend
odkaz som dostal od kolegu z Maďarska
Obrázky:
blasko.juraj.ml@gmail.com
sigur napsal/a:
Tak mi to vŕta v hlave...
Na posmrtných razbách (1526, 1527) je prvé písmenko L odkazom na Ľudovíta a druhé je skratka mincovne: L-K, L-N a aj L-V.
Takže, čo som pred chvíľou napísal, by pri Jánovi nedávalo zmysel. Skôr by som povedal, že keď vo Vyšegráde začali raziť pre Jána, tak len zmenili L na I a vybavené. Takže I-V by mohol byť Vyšegrád...🙄
Fidzi napsal/a:
Sedí to ako riť na šerbel!
Višegrádska mincovňa používala za vlády Ľudovíta II. od roku 1520 značku A-V resp. V-A. V rokoch 1524-1526 používala značku L-V resp. V-L a opäť sa vyskytla aj V-A alebo V- . No a potom po obsadení mincovne Jánom Zápoľským nasleduje v rokoch 1527-1529 "diera", keď sa buď mince nerazili alebo je značka neznáma. Až neskôr v roku 1529 sa objavuje opätovne značka V-A.
Pokiaľ razba v mincovni vo Višegráde fungovala nepretržite aj po obsadení Jánom Zápoľským, tak práve mincová značka I-V z rokov 1527-1529 presne zapadá do tejto skladačky a určite nie ako chyborazba. Ako hovoríš mohla znamenať buď skratku IOHANNES - VISEGRAD alebo meno neznámeho mincmajstra.
ak by to aj bola pravda, tak zostáva vysvetliť značky I-B, I-T a I-R ...
Pridám sem môj posledný úlovok z Jána Zápoľského - Denár 1533 s tromi rozetami okolo štítu a s mincovou značkou KB (H: 890 a), U: 709, P: 279) Podľa mňa je veľmi zriedkavý. Vlastne okrem fotiek, ktoré na tomto fóre zverejnil ermanarich, som iné nedohľadal. Máte ho v zbierke? Alebo ročník 1532?
Obrázky:
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Fidzi gratulujem pekná minca.
Stredo má v zbierke dosť pekných zápoľských, ale myslím, že tento mu bude určite chýbať. Celkovo ja som ich vôbec nezachytil, takže za mňa to bude určite zriedkavá vec.
Ďakujem Miško. Už som si myslel, že som na tomto fóre ostal jediný zberateľ so záujmom o Jána Zápoľského.😉
Sent from my ZX Spectrum
Tu je link na digitálnu kópiu článku "KIADATLAN KÖZÉPKORI MAGYAR PÉNZEK" uverejnenú vo Folia archaelogica VI (1954)
https://library.hungaricana.hu/en/view/FoliaArchaeologica_06_1954/?pg=116&layout=s
Ale neprináša žiadne nové fakty, len dohady o možnom vzniku razby denárov a obolov 1532 a 1533 s mincovou značkou K-B. Pozerám, že Comes tu nebol už skoro dva roky, ale verím, že sem nakoniec raz zablúdi a prečíta si to.😉
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.