Moderátoři: blazek007, Admin - Zdeněk Jindra, smith, doddie
Zaregistrován
23. 2. 2009
Ale jako kuriozitu bych si to asi nechal.
Zaregistrován
6. 2. 2009
Známka je dosť poškodená. Takéto kuriozity sa dajú pomerne často nájsť aj na lepších známkach, teda na známkach lepšej kondície.
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Zaregistrován
13. 12. 2010
U Hradčan je výskyt známok so zle nastaveným dátumom pomerne častý a tak ako to píše "smith", človek ich dokáže nájsť aj v oveľa lepšej kondícii.
Zaregistrován
23. 11. 2015
:roll:
-s-
Zaregistrován
17. 2. 2016
Katalog nerozlišuje barvy na zoubkovaných Hradčanech 60h s přetiskem SO 1920 a uvádí jen žlutooranžovou. Je červenooranžová známka s přetiskem SO 1920 HZ 11 3/4? Pokud ano tak se nemůže jednat o soukromé zoubkování. Děkuji.
Obrázky:
Zaregistrován
11. 10. 2015
Ještě bych se vrátil ke správnému měření zoubkování. Už jsem u Hradčan narazil na neúřední (soukromou) perforaci, většinou bývá pravidelná (stejné vzdálenosti perforačních otvorů od sebe) a nemám problém určit její hodnotu. Jen u několika známek jsem našel nepravidelnou perforaci a tam jsem zatím používal Karáskovu metodu (měření z levé strany), popřípadě spočítal počet PO na 2 cm odleva a dospěl k nějaké hodnotě. I když se použil pouze jeden perforační stroj, kvůli "nepravidelné" liště můžu naměřit rozdílné výsledky na jedné straně, mezi vodorovnou a svislou stranou nebo i na všech čtyřech stranách. Existují někde nějaká pravidla, jak bych měl správně měřit a zapsat "nepravidelné" zoubkování ?
Zaregistrován
17. 11. 2006
Ano, ta pravidla daná jsou a jsou i zaběhnutá. Pokud se jedná o nepravidelné zoubkování, uvádí se že např. 11 1/2 kolísá mezi 11 1/4 až 11 1/2 nebo 11 3/4. Pokud se jedná o nepravidelné zoubkování na všech čtyřech stranách, uvádí se rozměry každé strany, počínaje horní, ve směru hodinových ručiček (horní, pravá, spodní, levá). Příkladem jsou třeba bosenské Krajinky kde může být rozdílné zoubkování na všech čtyřech stranách nebo rakouské známky emise 1867 kde například u řádkového zoubkování 9 se uvádí že kolísá mezi 8 1/2 až 9 1/2. Takže to řešíš správně, při jakémkoliv problému s přesným měřením spočítat počet zoubků na délku 20 mm, na kterou se zoubkování uvádí..
Zaregistrován
11. 10. 2015
To blazek007
Děkuji za odpověď.
Zaregistrován
17. 11. 2006
Ještě si pořádně prohlédni známky se zoubkováním, kterého rozměr se Ti nepovedlo určit. Může se jednat o známky s průpichem nebo dokonce s průsekem.
Zaregistrován
11. 10. 2015
Spíše mne zarazila tvá poznámka, že měříš zprava. U pravidelné perforace je to víceméně jedno, výsledek musí být stejný bez ohledu na způsob měření. U neúřední (soukromé) perforace Hradčan s "nepravidelnou" lištou už vzdálenosti mezi PO kolísají a záleží na správném změření. Přesně změřit "nepřesné" zoubkování, proto jsem se radši zeptal, jestli existují nějaká pravidla. Hradčany s průsekem, průpichem nebo lichoběžníkovými zuby nějaké mám.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.