Zaregistrován
7. 2. 2011
Kucera radí velmi dobře. Před cca 3 lety jsem dumal, co sbírat mimo mincí u nás po roce 1918. Šetřit na 10 korunu z roku 1933 (např.) se mi doopravdy nechtělo. Dost lidí mi doporučilo 20 krejcary => stav/cena. Jenže já jsem se dal na medaile. Hlavně si vezměte k srdci poslední větu od Dracka.
Zaregistrován
16. 1. 2010
Dobrý den, nechci zakládat zbytečné nové téma, když tohle v podstatě vystihuje moji situaci🙂 Jsem hlavně filatelista, ale v náctiletém období jsem sbíral i mince a teď bych se k tomu chtěl vrátit.
Nejde mi o nějakou úzce specializovanou sbírku, spíš nějaký základ levnějších variant mincí z celého světa (+ širší základ českých / československých mincí).
Poradili byste mi nějakou dobrou literaturu + zdroj, kde koupit první "hromady", které bych si následně vytřídil / založil / přebytky prodal? Aukro? Nebo radši jiný zdroj?
Poradili byste nějaký dobrý obchod v Ostravě? Jsem z Frýdku-Místku.
Díky předem moc za všechny odpovědi.
Zaregistrován
6. 11. 2008
V Ostravě sice pár obchodů je, ale většinou dost předražené.
Literaturu poradit lze, ale záleži na co.
Na ujasnění numismatiky a sbírání doporučuji:
Jindřich Marco - Jak sbírat mince
Je to starší knížka, ale mnoho z ní platí stále!
Sbírat celý svět je u mincí senevražebné jako u známek. Doporučuji zapřemíšlet, k čemu máte bližší vztah(stát, úžemí, období historie...) prohlížet si mince a uvidíš co Tě zaujme.
Až budeš toto vědět, dá se poradit více.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
16. 2. 2008
Pokud chceš sbírat celý svět, pořiď si Krausůf “The Standard Catalog of World Coins”
na eBay se dá koupit i na DVD za pár šupů.
Ale jak píše Dráček, je to sebevražda.
Zaregistrován
6. 11. 2008
když vidím hrubky co jsem napsal(a moc asi nemyslel), tak je mi smutno...
(a svedu to hned na to, že bylo ještě skoro ráno)
Zaregistrován
12. 10. 2013
V Ostravě nedoporučuji asi nic, škoda, že pan Slunéčko už "není mezi námi" (Pasáž knihovny u mostu Miloše Sýkory). Měl solidní ceny, i když někdy měl špatně určený ročník (byl hodně v letech), rád dával lekce (kolik váží prvorepublikový pětník, jaký má průměr dnešní pětikoruna), ale když viděl studenta, tak si s prázdnou nešel. Dlouho jsem nešel okolo, ale bývala tam po něm nějaká paní (asi dcera?), zkus se tam podívat.
Ve filatelii nelze nikdy zoufat. Budoucnost nám může přinést nádherná překvapení. (Máte-li nějaký zajímavý dokument k historii Židů na našem území do roku 1848, nabídněte.)
Zaregistrován
16. 1. 2010
Díky všem.
Tu knížku si pořídím a podívám se i po tom katalogu na eBay.
Sebevraždu páchat nechcu, takže to asi teda nebude celý svět, ale jen něco z Evropy (+USA), hlavně teda to Česko(slovensko) a taky Maďarsko (můj mateřský jazyk je maďarština😎 ).
Zkusím se podívat i k tomu Sýkoráku, díky za tip, třeba tam ten obchod ještě bude.
A co nějaké burzy? Myslíte, že se vyplatí se podívat třeba na Bleší trh na Černé louce? Byl jsem tam už na známky, ale mince jsem tehdy ještě vůbec nesledoval.
PS: Dráčku, ještěžes napsal "skoro ráno" ... 11:43 😉
Zaregistrován
6. 11. 2008
http://muj-antikvariat.cz/hledani?q=Jak sbírat mince&search_sub=Hledat
pokud chceš sbírat USA, tak to už nic dalšího nemusíš(pokud nejsi multimilionář...)
když si vybereš moc oblastí, tak nebudeš vědět na co dříve šetřit...
Zaregistrován
16. 2. 2008
V USA je sbírání mincí velmi populární a Američani sbírají v drtivé většině americké mince. Tím pádem jsou i poměrně běžné USA mince značně předražené.🙄
Zaregistrován
12. 10. 2013
Na Černou louku má smyl jít vždy, když už nic, pokecáš. :-) Mincí je tam hodně. Pak ještě bývá burza ve Vítkovicích U Haldy 6, ale to je spíše o filatelii. Jinak doporučuji stát se členem ČNS, abys nemusel kupovat mince z aukcí na písemný limit u ostravských obchodníků za 300% přirážku. :-))😃
Ve filatelii nelze nikdy zoufat. Budoucnost nám může přinést nádherná překvapení. (Máte-li nějaký zajímavý dokument k historii Židů na našem území do roku 1848, nabídněte.)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.