Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Jaccob ma pravdepodobne na mysli mista s odloupnutymi casteckami stribra jejichz vznik podrobne vysvetlil oliver v prispevku c.653 zde: https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/prazsky-gros-karel-iv-1239x27
Mam jeden grosik Vaclava II. kde jsou skvrny take vypadajici jak rez ale je to vlastne med.

Zkus na to chelaton nebo kyselinou citronovou, ale ty ti znici pravdepodobne i tu patinu. Ja bych to mozna jen dal do destilovane vody a paratkem to zkusil odstranovat (paratko tvrde kulate, ne ty placate). Nedavno jsem cistil minci (shodou okolnosti take Vladislava), byl tam podobny nanos a ono to nebylo zelezo, ale nejaky divny nanos oxidu ci ceho, neslo to skoro vubec dolu. Nakonec jsem to odmocil ve slabem roztoku chelatonu a opatrne jehlou odstranil. Sice dost prace, ale nakonec jsem neporusil ani patinu.
Mozna by stalo za to zkusit olejovou koupel (idealni pannesky olivovy), ten by mohl rez "rozmocit" a stribru by nemel nic udelat. Namocit alespon na par hodin, pak paratkem odstranovat a porad dokola.

Já bych i souhlasil.....😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.