Zaregistrován
6. 4. 2007
Myslím, že je pravej čas oprášit starou sbírku bankovek, co tu mam doma, a trošku jí rozšířit atd. Jen mam takovej menší problém 😕 Bankovkám vůbec nerozumím, tak bych potřeboval nějaké rady... hlavně podle čeho se vůbec sbírají? podle serie?
Zaregistrován
8. 10. 2006
No podle mého je to jako když sbíráš mince. Můžeš sbírat co chceš !!!!!!!
Zaregistrován
11. 5. 2007
No bankovky se sbiraji podle nalady a chuti🙂 Pokud zacinas, tak bych sbiral jen "podle katalogu", tj. snazil se mit kompletni sbirku ruznych bankovek usporadane podle toho v jakem poradi byly emitovany. Az budes mit jakous takous "kostru sbirky" je mozne se pustit do sbirani ruznych typu jednotlivych bankovek, napr. perforovane/neperforovane/s ruznymi druhy perforaci ap.
Dalsi moznost je taky sbirani podle serii. Vzasade existuji dva pristupy :
1, sbirani "podle pismena" serie
2, sbirani "podle cisla" serie
Oboje ukazu na prikladu 10kc 1986 (serie V,P,J 01 - nevimkolik - sedim v praci a katalog je doma🙂 )
Podle prvniho pristupu budou stacit tri kousky, jeden ze serie V, jeden z P a jeden z J a je jedno s jakymi cisly.
Podle druheho pristupu jich bude potreba vic, teda 1 - nevimkolik od serie V, 1 - nevimkolik od P a to stejne od J
Sice nekomu muze prijit ten druhy zpusob mirne sileny, ale i taci lidi existuji (treba ja🙂, byt jsem s tim zacal pomerne nedavno)
PS. ja vim, ze to "podle pismena" a "podle cisla" nemusi platit u vsech bankovek (nektere nemaji v serii pismena, jine zas cisla), ale tady to je jen pro ilustraci..
Abych nezapomnel, tak to co jsem psal, jsem psal s ohledem na nase bankovky (treba sbirku nouzovek mam usporadanou jinak). A taky podle toho, jak to vidim ja. Jestli je nekdo jineho nazoru sem s nim 😎
Zaregistrován
6. 4. 2007
Díky za rady, pořídím si nějakej katalog a postím se do toho... Viděl bych to na variantu "podle písmena" aspoň zatím....
Zaregistrován
26. 7. 2007
...ta varianta zbierania podla cisla...akoze do postupky od 1 do neviem kolko asi u sucastnych bankoviek nema vyznam co?? v banke mi ich daju kolko chcem ..teda kolko mam na ucte😉
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zaregistrován
5. 11. 2011
Dobrý den, jsem nováček pokud jde o bankovky. Zajímalo by mě, jaký je váš názor na sbírání bankovek do běžného pořadače s pevnými foliemi.
Také bych rád věděl, jak moc rozšířené jsou v této oblasti padělky a na co si dávat pozor.
Zaregistrován
2. 11. 2008
Já používám také obyčejné pořadače, osvědčily se mi perfektně!😉
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Zaregistrován
14. 9. 2008
ke druhe casti dotazu - toto je na dlouhe vypraveni, falzifikatu se vyskytuje pomerne dost dobovych (i ty jsou nekdy docela cenne, ale horsi je, kdyz je nekdo vydava za original). A pak jsou obcas se vyskytujici novodoba falza, nekdy mohou vznikat i upravovanim starych bankovek. Je toho hodne, nevim, co bych k tomu kratce napsal.
Zaregistrován
6. 11. 2008
otázka je, jak definujeme "běžný pořadač", mnohé mohou být chemicky pro bankovky nevhodné...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
2. 11. 2008
Co by mohl papírový pořadač chemicky udělat?😉 Dracku, nehledej problémy tam, kde nejsou!😉 Mám to v nich už xlet a ani té stovce nesežloutlo "K"😁
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.