Moderátoři: smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
Výsledek naší práce musíme uložit (postup je podobný otevírání souboru, pouze zvolíme Uložit jako).
Pozor !!! Nikdy nedávejte pouze "uložit", přepsali byste si původní fotku, což není dobrý nápad. Navíc když dáte "uložit jako", můžete zvolit jiný formát, než JPG. Doporučuji vám PNG (na tomto místě nebudu vysvětlovat proč, prostě berte jako fakt, že je to lepší).
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
Soubor si dejte do vhodné složky a pojmenujte ho tak, abyste jej snadno našli:
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
A zde je výsledek snažení. Krásná fotka s opravdu řadou detailů, kterou nikdo nepřehlédne a kterou se vám každý ochotný uživatel tohoto fóra, budou-li na to jeho síly stačit, pokusí určit.
Obrázky:
Zaregistrován
6. 2. 2009
Oliver: Palec hore.....
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Zaregistrován
16. 2. 2008
Dobrý nápad Olivere, to jsem zvědav jestli se situace zlepší.😉
😃
Obrázky:
Zaregistrován
16. 2. 2008
Teď když už umíme fotku oříznout a upravit,
probereme si jak jí nejlépe vytisknout.
😉
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
6. 11. 2008
turtleoverhead napsal/a:
Teď když už umíme fotku oříznout a upravit,
probereme si jak jí nejlépe vytisknout.
😉
Obrázek
Ne, toto je ukázka, jak blondýna dělá 3 kopie dokumentu... 😁
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
15. 7. 2007
pro ukazku jeste dalsi pripad.
prvni je fotka nahrana na sberatele primo z fotaku. je celkem slusne vyfocena (detaily jsou dobre videt, fotka je ostra). vytknout lze neprovedeni korekce na bilou (patrne je zabarveni do modra) a ne zcela rozptylene svetlo (misty jsou plosky preexponovane - leskle).
prvni fotka je tak, jak byla stazena z fotaku. pred nahranim na sberatele ma rozmery 1600x1200, coz by mohlo byt bud tim, ze je to foceno na 2MPx fotak nebo tim, ze fotak je sice lepsi, ale jeho majitel nastavil rozliseni nizsi (pokud tomu tak je, je to jako jezdit ve sportaku se zatazenou ruckou). nahranim na sberatele se fotka v tomto pripade zmensi tak, ze odpovida vyfoceni na fotak s rozlisenim 0,5MPx (hruza, ze - jsme deset let zpatky).
pokud fotku pred nahratim orizneme - druha fotka, vyuzijeme volny prostor a priblizime se priblizne rozliseni odpovidajicimu 1MPx (je fakt, ze pri zobrazeni cele mince je tedy uplne jedno, zda fotite na 2MPx nebo 20MPx, protoze na sberateli bude vysledek stejny). at uz tak jako tak, orez ma smysl, protoze prinasi cca 2x tolik informaci oproti neoriznute fotce.
ale jedno, na jaky fotak fotite nebude, pokud mne bude zajimat detail. fotka je slozena z pixelu (ctverecku) a 2MPx znamena, ze jich je tam cca 2 miliony, 20Mpx pak ma tech ctverecku 20 milionu, coz je urcite lepsi (ve skutecnosti hraji roli i jine veci a je to slozitejsi, takze 20 MPx fotak neni nutne vzdy lepsi nez fotak s nizsim rozlisenim). kvalitni fotak s velkym rozlisenim nam umozni udelat pekny detail. zde uz detail nemame moznost udelat - ma-li byt 1:1 jsme na hrane (umele zvetsovani z teto fotky - viz dale - je pouze klamani).
tudiz jsem se dopustil maleho podvodu - abych ukazal vyhodu lepsiho fotaku nebo vyhodu nastaveni maximalniho rozliseni na fotaku. nafixloval jsem, ze fotka je focena s (pri) 5MPx (treti fotka), pri 12MPx (ctvrta fotka) a pri 20MPx (pata fotka). v realu by samozrejme detaily byly pekne ostre (takove zvetseni co jsem udelal je neregulerni). zde detaily nejsou, protoze je z takto nedostatecne kvalitni (na rozliseni) fotky nelze ziskat. s cim vetsim rozlisenim fotite, tim lepsi detail muzete prezentovat v pripade potreby (zabirate pri stejne velikosti vyrezu mensi plochu = vetsi zvetseni = uspech a zarucene uznani od kolegu 😁 ).
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2008
Pěkně vysvětlené pro některé jak se říká "polopatě"...
Jen bych snad ještě doplnil, že když výrobce píše např. makro od 0cm(nebo2cm) tak to neznamená, že když objektiv dám 1cm nad minci tak bude fotka kvalitnější než z 10-15cm kde si ji mírně přiblížím optickým zoomem dle potřeby. Také ani super foťák nenahradí inteligenci uživatele nebo třeba několik hodin(co i desítek minut) testovacího focení na zkoušku a to i třeba foťákem starým 3, 5 či více let.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.