Investiční filatelie nemusí znamenat jen oblast s vysokými hodnotami. V mnoha ohledech již raritními muzejními exponáty. Bedlivě jsem toto vlákno přečetl a velmi kvitoval několik poznámek, i napsaných velkými písmeny ohledně propagace filatelie, komunikace... Z mého soukromého pohledu se v dnešní době vyplatí investovat do střední sekvence. A specielně se vyplatí investovat do ucelených kompletů, do kvalitně zpracovaných a adjustovaných alb zemí, či oblastí. Ale je to samozřejmě o dostatku místa. není to pět známek v trezoru, ale prostorná skřín, či soustava regálů.
Naprosto nezpochybňuji. Ale ty rozdíly mohou být propastné, ale i zanedbatelné.
Ono také máte otázku, v jakém věku se do filateliue pouštíte a kolik času před sebou máte. Já jsem se do tohoto koníčka pustil v duchodovém věku a zejména s pohledem investovat hmotné věci pro další generaci.
Až při postupném kupování mne filatelie začala více přitahovat.
Ale máte pravdu, někdy koupím takový celek, že se s ním jen jednou pokochám a nelze na něm již nic zdokonalovat. Takto jsem třeba koupil slušně kompletní Izrael.
Na druhou stranu ale třeba právě pracuji na zasklívání Brasilie. V lonském roce jsem vydražil balík asi 15 alb Brasilie, kde ovšem nebylo období do 1900, Takže jsem pak následně ještě vydražil několik položek s tímto obdobím ale zejména jsem využil masy materiálu k dublovanému zasklení. A i toto beru jako investici, i když tam je nutno počítat i čas a materiál, který dnes není nijak laciný.
Takže já se snažím sklooubit zájem o dobrou investici se zájmem sběratelských, který se naopak snažím potlačit ve smyslu nehromadění méně hodnotných věcí.
koolabsovi :
Dobrý názor, ale má svoje úskalia. Ja napríklad zbieram známky viac ako 50 rokov. Naivne som to bral aj ako investíciu pre svojich potomkov. Teraz, v pozdnom dôchodkovom veku zisťujem, že nikto z mojich potomkov o to nemá záujem. Takže to skončí predané. A tu je tiež problém. Moji potomkovia sa v známkach nevyznajú a ani nemajú záujem niečo o známkach študovať. Takže si viem predstaviť, ako by to asi predali ...
Obávam sa, že si to aj predať budem musieť sám. Takto skončila moja snaha o investovanie do známok.
většina sběratelů, když známky prodává, tak je chce prodat za více, než za kolik je koupili. Takže to brali taky jako investici, ač se tomuto slovu mnozí sveřepě brání.
Jinak já osobně jsem hodně opatrný, abych považoval za investiční třeba sbírku Izraele nebo Brazílie po roce 1900. To nejsou ani "ohromné trhy", ani to neobsahuje celosvětově hledané rarity. Ale pokud to kupující koupil hodně pod aktuální cenou, tak v případě prodeje samozřejmě vydělá.
Jako investiční vidím známky, u kterých je veliký převis poptávky nad nabídkou a tím jejich cena roste. A takových jsou stovky různých známek po celém světě.
V ČR se ale hledají těžko.
V tomto oboru je potřeba hodně opatrnosti. Mohli by o tom vykládat všichni, co sbírali ČSSR. Stačila politická změna a většina těchto známek ztratila desítky procent na ceně. To samé se může stát u všech dosud platných známek celého světa.
Je to téma na hodně dlouho, nedá se to popsat zde v diskuzi. Někteří z vás možná znají knihu:
"Poštovní známky - koníček, nebo investice?"
tam jsou popsána jak rizika, tak výhody, na co si dát pozor a na co se zaměřit.
Hlavní ale je, aby nás sbírání bavilo. A je jedno, zda sbírám rarity, nebo arabské šajcháty. 😉
On to v minulém příspěvku řekl vlastně už podhradsko ... já jen ...
- já věřím, že jste těch 50 letým sbírání známek naplnil svůj volný čas, bavilo (baví) vás to, poznal nové přátele ... a o to jde...
a u mě osobně, rubáš nemá kapse a až jednou odejdu na onen svět, je mi úplně jedno, co se zde na tomto světě s mojí sbírkou stane...
Pokud tedy její investiční část už za svého života neprodám, abych se zajistil na stáří a nebyl na obtíž svému okolí ...
Brrr to jsou už morbidní myšlenky ...😉
Velmi dobře
trochu odbočím, ale není nutné si se všem souhlasit. Ale pokud zde bude o trochu lepší diskuze a musíte uznat, že v oblasti filatelie je diskuze velmi, velmi sporá,,, tak touto diskuzí prostě zhodnocujete své doma uložené sbírky.
Jedna věta na foru, no může Vám to vydělat sto korun, pokud máte jen sbírku čssr, ale třeba i milion korun, pokud máte sbírku doposud neznámých invertních přetisků Rakouských známek.
Ano, dělám si srandu, ale nedělám.
Filatelie je potenciálně velmi nadějný obor investiční filatelie, i když, jak jsem sledoval některé poslední aukce,
investoři velmi cenných známek prodělali i gatě.
Ale já filatelii věřím.
Snad ještě Poznámka k Podhradsku.
Známky Izraele rozhodně nezačínají před rokem 1900. Na tomto území byly před tímto datem jiné známky.
Ale i tak myslím, že má koupě této destinace byla investiční. Známky serie 7-9 dosahují k desetitisícům EUR.
Takže pokud jsem koupil starou podezřelou sbírku a z ní mám aktuálně "" zatím "" 2 znalecky certifikované
hodnoty 1000, jedna i s okrajem. Tak mou hodnotu, za kterou jsem koupil přesáhla hodnota jednoho tohoto kusu známky vícekrát. To je dle mého ten správný pojem investice.
Svým dobrým riskem a také i svou nabývající znalostí jsem pro své potomky připravil pohodlnou možnost, jak v jakékoli aukci zpěněžit sběratelsko investiční snahu jejich tatíka, dědečka...
pro koolabs:
vím, že známky Izraele nezačínají před rokem 1900, tímto datem jsem mířil na Brazílii. A také vím, že první emise Izraele jsou celkem drahé. Přesto si o jejich investičním potenciálu dovolím pochybovat, protože ten trh není nijak veliký. Ovšem jak jsem psal - když koupím jakoukoliv známku pod aktuální tržní cenu, tak na ní mohu vydělat. Z tohoto pohledu to je vždy dobrá investice.
Umění už je ale koupit známky za téměř tržní cenu a odhadnout, zda jejich cena poroste nebo ne. A tam bych se toho Izraele hodně bál, taktéž Brazílie po roce 1900. Naopak taková "býčí oka" v dobré kvalitě, to už je jiná. Tam by cena mohla růst i nadále.
Zakarpatská Ukrajina, okupační a revoluční vydání po první i druhé válce v Uhersku/Maďarsku, tam ten růstový potenciál je. Pravda, cen Modrého Mauricia to nedosáhne, ale to proslavené "jedno procento" na tom bude (jedno procento = za korunu koupím, za dvě prodám, jak říkal Kohn).
No a pak Čína, jenže ta se mi nijak zvlášť nelíbí (citáty a jiné zhovadilosti).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.