Moderátoři: Jaromir, smith, ikanek

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
15. 2. 2021, 22:23

no vidíte, a už jsme doma. Když se na to podíváte očima investora, tak vidíte, že to není o sbírání, ale o investování. O vidině zhodnocení. Známky (nebo jakékoliv jiné sběratelské předměty) kupují sběratelé, jako jste Vy nebo já, abychom je měli ve sbírce a těšili se jimi. No a pak je kupují právě ti investoři, kteří je kupují s vidinou zhodnocení a tím zisku pro ně. A je jim jedno, zda to je akcie, známka, flaška vína, nebo třeba hektar kráteru na měsíci. Je to prostě předmět, ve který věří, že se zhodnotí. Prodej u Portu - pokud se nepletu, tak se bude čekat na vhodný okamžik = až nastane vhodná doba k prodeji, například, že přijde nějaký sběratel, nebo jiný investor a řekne, že chce daný předmět za určitou cenu koupit. Pak se obešlou všichni investoři a když více než 50% bude souhlasit, tak se to prodá. Celkem jednoduché. Všichni v tom mají peníze, takže dost pochybuji (a to je teď spekulace), že by to chtělo přes 50% investorů prodávat pod cenou. Menšina, která bude proti má smůlu. Stejně, jako by ji měla u KAŽDÉ jiné investice. S tím do té investice šli. Nikdo je ke koupi nenutil.

Jakýpak vstřebávání. Já to tvrdím celou dobu. Ve své podstatě jsou u toho ty známky (mince, obrazy, víno) naprosto nepodstatné a s filatelií to má společný akorát možná předmět zájmu.
Bitcoin je krásná hra, ale k ničemu. Stačí vypnout internet a je po pr...legraci. Investovat do kráterů na Marsu/Měsíci je čirý nesmysl, to je čistá zlodějna. Už jen to, že někdo prodává pozemky na Marsu/Měsíci. Základní otázka je, jakým právem? Prodává něco, co mu nepatří a nikdy patřit nebude. A další, investice není vratná ani za 500 let i kdyby dotyčný majitel nějakým zázrakem prokázal svůj majetkový nárok. Pozemek (spíš pomarsek či poměsek) bude toho, kdo si tam postaví barák a vykolíkuje "clajm". A uhájí si jej před Marťany a Měsíčňany, případně Vetřelci.
To už je lepší investovat do těch holek pod červenou lucernou.😁

david kopriva

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2019

Vytvořeno:
15. 2. 2021, 22:48

kolo101 .... pravidelná a častá mediální oslovení statisíců lidí o tématech filatelie, či proběhlá výstava primárně pro nefilatelisty, to není osvěta od zdola ?

jak ta osvěta od zdola tedy vypadá ?

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
15. 2. 2021, 23:42

Pánové položte si základní otázky k investicím,možná poněkud primitivní, za to praktické.Které oblasti byly vždy v historii nejzajímavější. Dali se snadno uchovávat, manipulovat, přepravovat a v těžkých dobách celkem snadno uschovat.Byly vždy zajímavým investičním artiklem a v průběhu času si získali oblibu a důvěru investorů v podstatě sběratelů..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
16. 2. 2021, 08:48

Já k průběhu této diskuse jako moderátor mohu poznamenat jediné.
Dozvěděl jsem se zde hodně zajímavých názorů, ale velmi si cením hlavně toho, že diskutující diskutují věcně a bez osobních urážek, protože, kde se mluví o penězích, tam bývají i velké emoce.

podhradsko

Uživatel

Zaregistrován:
19. 9. 2018

Vytvořeno:
16. 2. 2021, 13:24

ja jsem, jak me nazval jeden zdejsi diskuter, jen takovy obyvakovy papucovy filatelista, ktery v podstate nicemu nerozumi ..... :-) https://rakouskeznamky.cz

no, tak to už jsme dva. Já to o sobě mohu říci s klidným svědomím, slovy klasika, "vím, že nic nevím" Prostě se přeci stále učíme, nikdo není dokonalý...

Frantig

Uživatel

Zaregistrován:
7. 4. 2013

Vytvořeno:
22. 2. 2021, 13:51

koukal jsem na IG a hashtag #philately je u víc než 400k příspěvků. Takže nějaký mladší dorost snad bude ;-)

dan_v

Uživatel

Zaregistrován:
30. 11. 2020

Vytvořeno:
2. 3. 2021, 01:35

S tím, že si filatelista svou drahou a vzácnou známku neprohlíží si dovolím nesouhlasit. Samozřejmě netvrdím, že na ňu čučí každý den (ani já to nedělám), ale občas jo a to i když je v trezoru. V každém případě si ju podrobně prohlédne když ju získá (a nesnažte se mi tvrdit, že ne!). Jenže, pokud si "koupím" takříkajíc jedno písmenko či jednu rýhu od rytce na té investiční známce ve společnosti, neuvidím ju nikdy, nikdy ju v ruce držet nebudu. Anebo možná jednou na nějaké výstavě, pokud vůbec mám šanci tam dojet. Dobře, anglická královna taky asi řadu položek ze své sbírky neviděla, ale nepochybuju o tom, že jí ty opravdu lepší kousky ten její kustod předvede. Ale anglických královen zase tolik není (když nepočítám obrázek na známkách, těch jsou miliardy) a vůbec je to poněkud jiný případ. No a s tou touhou vlastnit co nikdo nemá. Tak ano, ale kromě mne ještě 1000 dalších vlastní tu samou známku, což poněkud, pro jednotlivce, kazí celkový dojem. Představil jsem si, že bych měl manželku a kromě mne by patřila ještě deseti dalším a třeba by i byla v trezoru (nemyslím takový ten jak jsou okna s mřížkou a klika jen zvenčí) a jen občas bych ju mohl vidět. Nějak to není ono, že? 😇 ...

ta přirovnání mě pobavila, máte zajímavý pohled na věc🙂 tak já také přihodím něco pro pobavení (i ostatních)...

osobně na ten rozpor který popisujete mám následující náhled:

rozlišuji mezi investicemi do koníčků (mezi ty patří třeba filatelie, ale i mnohé další obory - zde neočekávám primárně jen výnos, ale především požitek a nevadí mi, když občas prodělám finančně, když mě to obohatí vnitřně)

a do byznysu (firmy, nemovitosti, komodity a akcie - zde naopak neočkávám nějaké nadstandartní požitky, ale primárně výnos...)

v byznysu je třeba se totiž řídit buffettovskou radou, že ta nejlepší věc, která se ti může stát, je, když se skvělá firma dostane do dočasných problémů a ty se ji snažíš pak koupit, když leží na operačním stole!

na filatelistickém trhu to funguje stejně, ale na operačním stole ne vždy zrovna ve správný okamžik leží pacienti, kteří odpovídají vašemu zájmu... 😉

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
28. 8. 2021, 23:06

Jsem dostal aukční katalog (nebudeme propagovat😉 ), je tam rozhodně pár položek k investování. Při vyvolávacích cenách 28000, 24000, 15000 € (zkusmé tisky a eseje Merkurů, růžový Merkur - s razítkem Plaňany), 40 blok (!!) známek U-Boot Hela za vyvolávačku 7500 €, dvoupásky (se spojenými typy) tří známek Deutsch-Ostafrika - ty místní za 1800 €, I. emise 1 kr strojový papír v kvalitě ** za pouhé 2000 € atd.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.