Ještě abych to doplnil - při tom vlastním budování se člověk dozví mnoho věcí, které při koupi ucelené sbírky pomine, či je musí "pracně doštudovávat" (při ucelené sbírce ho k mnoha věcem vlastně nic nenutí, tuplem když k tomu není žádná pořádná literatura). Viz můj osobní příklad, kdy jsem Lajtabánság dal dohromady z "nuly na sto padesát". Na počátku jsem neměl vůbec nic a vlastně vůbec nic o tom nevěděl a časem jsem dal dohromady nejen kompletní generální sbírku (včetně toho co Michel dlouho, předlouho okázale ignoroval), ale i řadu specialit. Cestou jsem zjistil, že existují u některých vydání typy, což se nakonec potvrdilo i v literatuře atd.
Na druhou stranu, u takových Hradčan je to zase trošku jinak. Literatury je spousta a nějaký solidní základ sbírky se hodí a v tom se přehrabovat. Taky je fakt, že základ sbírky Hradčan se dá získat výrazně snadněji než u těch "mých" přetisků, ale stejně jako u "mých" přetisků, je jasné, že některé typy a varianty Hradčan člověk nejspíš nikdy mít nebude.
víte já jsem přes 40 let dělal na poměrně solidní vědecké úrovni entomologii.a v kolektivu brouckaru či motylkaru
se pro člověka zabyvajiciho se prodejem hmyzu říkalo skoro hanlivé sbirkar,, nebo dokonce filatelista...
prostě určitá skupina se vždy bude dívat skrz prsty na nějakou jinou skupinu.
tady cítím, že to je podobné.
já ikeyz jsem.svou filosofii sdělil, tak samozřejmě občas dokoupim jednotlivou známku, ale na to abych z nuly začal dělat
některé na trhu zcela nedostupné oblasti ttreba turecká, no na to už jsem starej vorech.
ale.pavle, nemyslí, já při takovem pořízení celé kolekce skoro vždy jdu známku po známce a to jsou panečku zajímavosti.
takové francouzské školní známky, ty mi dali zabrat.
a Maďarsko sice mám bez těch specialit slušně, přesto jsem si nyní dokoupil nezoubkovane věci.
takže prostě pro mne je to jak investiční politika , tak prevence elzhaimra, tak velká, opravdu velká zábava a pouceni
No, to nakonec "není moc", když se v textu k aukční položce píše o odhadu 400T euro...
Ještě jednou díky!
Ono to odpovídá trendu poklesu investic investic do rakouských známek.
V minulosti se psalo o archu s 80 známkami Modrého Merkura v Poštovním muzeu jako o naší nejdražší filatelistické položce a nakonec kompletní 100 arch Modrého Merkura získal náš sběratel za zlomek ceny, než za tuto položku- cituji: "5-Farben-Briefstücke, aus dem Erlass des Handelsministeriums vom 8. Jänner 1851: ... PUNKT 2: ES IST AUCH EIN EIGENER OBLITERIERUNGSSTEMPEL, WELCHER DIE BRIEFMARKEN MIT EINEM NETZ BEDECKT"
U "běžnějších" známek 1.emise pozoruji opak.
No jo, ale ten arch byl sice kompletní, ale dost "zválcovaný", pokud je mi známo.
No a taky prodej neměl až takovou propagaci.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.